Utvara Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 ako sam dobro razumela, on nije govorio o pronalazenju krivca, nego uzroka.pravo da kazem, malo me zamara to dubokoumno potezanje celokupnog drustva i socijalizacija rizika da se ovo ponovi.jesam li ja ucinio sve da pripremim svoje studente da se bave ovakvima (to se on upitao). pa predlozio: hajde da svi porazmislimo jesmo li, u svojim oblastima, dali sve od sebe da do ovoga ne dodje. holisticko prozimanje post festum, ima li sta jalovije.+1"poremećen sistem vrednosti" i to je jedna floskula koju je bacio pred sam kraj i na koje se svodi celo njegovo izlaganje.
kgmr Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 jović hail zanimljivo mi je šta je ostavilo utisak na forumaše iz tog razgovora
Takeshi Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 +1"poremećen sistem vrednosti" i to je jedna floskula koju je bacio pred sam kraj i na koje se svodi celo njegovo izlaganje.nabacio je nekoliko tema za razmisljanje: zasto toliko ljudi legalno ima oruzje, koji su uslovi za posedovanje, ratni veterani i rad sa njima, mediji i nasilje, vrsnjacko nasilje (posebno zanimljivo zvuci novi termin: digitalno nasilje), mentalno zdravlje ... dovoljno za pola sata u jutarnjem terminu na televiziji.
pt 2.0 Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 (edited) zanimljivo mi je šta je ostavilo utisak na forumaše iz tog razgovoranabacano:prica o adolescentima, objasnjenje agresivnosti, neprimenjivost strucnog znanja na nove generacije, digitalno nasilje kao pojam, predstavljanje mentalno obolelih u negativnom kontekstu (ako su ubice pominju se). alkoholizam kao vrlo ozbiljan mentalni poremecaj kod nas se kulturoloski uopste ne posmatra kao poremecaj -- veliki broj ljudi se hvata flase umesto da potrazi pomoc, itd.i ono o oruzju po kucama, naravno.i ono o slusanju ljudi sa problemima, vise kao potvrda onog kako slusam ljude.p.s. ja sam laik.p.p.s. ja sam laik kome je povratnik sa ratista ubio brata 90-ih u sred beograda. Edited April 10, 2013 by PointTaken
Miralem Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 @miralem Ja za krivicu mislim da je penta više da treba da budemo svesni bitnosti socijalizacije, malo pazimo kako i šta pričamo drugima i pokušamo malo bolje da slušamo ljude koji nam se žale (mislim niko ne mora ništa, ali ovo bi npr vodilo boljem prepoznavanju psohičkih problema evt, bar tako misli ovaj psiholog a i ima smisla potpuno).ali ovde se ne radi o siromasnoj porodici iz komsiluka, usamljenoj starici, ciganu iz kontejnera ili gladnoj macki iz ulaza, tj onima kojima svako moze da pomogne samo ako zeli. vec o liku koji je odjednom flipnuo, postoji velika sansa da "socijalno okruzenje" to nije moglo da spreci sve i da je dalo sve od sebe. i to u microzajednici de ljudi zapravo i slusaju jedni druge. nije to de niro iz taxiste. em bespotrebno moralise em je omasio ceo fudbal. NA trenutke sam osetio trunke šaljenja™, pa predložih. No to sam samo ja, rado ću se uzdržati čak i od ćitanjatreba zakljucavati topik eventualno ako bude totalno usran, a ne zbog trunki. ovo je, da podsetim, forum, i tu nas ima svakakvih. nerealno je ocekivati da nesto od 10+ stranica protekne mirno i dostojanstveno.
harper lee Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 o liku koji je odjednom flipnuo...To "odjednom" tesko da ce da moze.U nasoj mikrozajednici u poslednje vreme ljudi cuju jedni druge ali tesko da ih i slusaju.
SleeperSleep Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 (edited) dimitrijević je rekao sve što ima na ovu temu da se kaže i mnogo više nego što je to standard za polusatnu televizijsku ili radio emisiju. nije to čudo - u pitanju je jedan pametan, obrazovan i izuzetno odmeren čovek. u njemu nema ni trunke egzibicionizma niti nekontrolisanog narcizma, što bi sasvim izvesno obeležilo nastup nekih drugih pomenutih kandidata,nema tu nikakvih floskula, naprotiv. čovek se fokusirao na ono što je u ovoj tragediji najvažnije, a to je činjenica da ovo društvo svojim (ne)delovanjem rapidno iz dana u dan povećava šansu da se zločini poput ovog dešavaju. mogao je i da se upusti u besomučna nagađanja o uzrocima (u šta ubrajam i priču o ptsd-ju) ali time, osim što bi zadovoljio logičnu potrebu nas slušalaca da ovo neobradivo iskustvo učinimo nečim što se moglo predvideti, samo da se malo više pazilo, ne bi postigao ništa.u međuvremenu, ironičnom igrom sudbine, jedan drugi ubica, koji je pre 18 godina za 3 dana ubio 500 puta više ljudi od bogdanovića, danas je zbog psovanja turske majke čoveku koji je preživeo streljanje izvršeno od strane njegovih vojnika, izbačen sa suđenja. možda, samo možda, kad se zapita o tome šta smo svi mi mogli da uradimo, a da bogdanović ne uradi ono što je uradio, dimitrijević misli i na činjenicu da svi mi, manje-više ćutke, tolerišemo saznanje da se ratko mladić u ovoj zemlji i dalje smatra herojem. Edited April 10, 2013 by ikar
pt 2.0 Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 (edited) postoji velika sansa da "socijalno okruzenje" to nije moglo da spreci sve i da je dalo sve od sebeako postoji i promil sanse da je moglo da spreci necije ubistvo ili samoubistvo, onda je to po sebi dovoljno vredno da se okruzenje time bavi do poslednjeg atoma snage..to je niz zivotnih koraka, to su situacije koje se slazu, i onda se samo dogodi.licno osecam delimicnu odgovornost za neke situacije sa losim ishodom i za jednu sa tragicnim ishodom.nekoliko puta u zivotu mi se dogodilo da osetim da sa ljudima nesto nije u redu mnogo pre njihove neposredne okoline (tj. porodice i prijatelja... posebno porodice umeju da budu fascinantno slepe). mrzim te situacije jer se u njima ne moze preduzeti apsolutno nista, a svaki put bih nakon nekoliko godina dobila manje ili vise mucnu ili tragicnu potvrdu da me osecaj nije prevario. Edited April 10, 2013 by PointTaken
Dagmar Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 ali ovde se ne radi o siromasnoj porodici iz komsiluka, usamljenoj starici, ciganu iz kontejnera ili gladnoj macki iz ulaza, tj onima kojima svako moze da pomogne samo ako zeli. vec o liku koji je odjednom flipnuo, postoji velika sansa da "socijalno okruzenje" to nije moglo da spreci sve i da je dalo sve od sebe. i to u microzajednici de ljudi zapravo i slusaju jedni druge. nije to de niro iz taxiste. em bespotrebno moralise em je omasio ceo fudbal.Ma naravno. Mislim da je poenta više o opštoj priči nego ovaj specijalni slučaj. Čovek je primetio da su ljudi generalno stresirani, generalno slabo znaju da prepoznaju veliki problem kod sebe i drigih i plus imamo nove generacije koje su asocijalnije, verovatno sklonije sociopatiji (molim psihologe sa foruma da ne kolutaju očima zbog slobodnog korišćenja termina). U tom smislu koliko ga ja razumem on očekuje da ima više ljudi kod kojih će psihička bolest dalje da ode, kao kod ovog čoveka, i prosto smatra da malo više svesnog razmišljanja o osećanjima drugih može da pomogne u tom smislu. Tako sam bar ja interpretirala.p.t. mnogo mi je žao
Pontijak Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 (edited) nije to de niro iz taxiste.sjajno opazanje! prva moja reakcija na vest o ovom zlocinu/tragediji je bila nesto u smislu da je to takoreci "moderni" zlocin jer postoji jedno jednostavno pravilo, ovde se ubistva ovog tipa desavaju u krugu porodice a u americi ludak flipne i pobije nepoznate u nekom molu ili kampusu. kada sam shvatio iz vesti da je ludak pobio svoje rodjake, znaci to je ubistvo u klasicnom obrascu tzv. ubistva u porodici, koliko shvatam to selo bi u prvoj polovini 19. veka bilo klasifikovano kao 1 porodica, zadruzna porodica.nacitacemo se i naslusati u medijima svih mogucih stereotipa, postratni sidrom itd. ne verujem da je moguce dati ikakvo suvislo objasnjenje. potreba drustva da dodje do odgovora "zasto?" je u svrhu prevencije, da se otkriju potencijalne masovne ubice. naravno da je to tesko moguce, gotovo nemoguce. kakvo smo mi drustvo, ne dao bob da se ovde dodje do neke metodologije prevencije jer necu ni da zamisljam na sta bi licili metodi prevencije ovakve vrste zlocina u jednom strukturno fasizoidnom drustvu kao sto je srpsko.najstrasnije u celoj ovoj, da tako kazem, medijskoj slici ovog zlocina je to sto sam ovde procitao mnogo razumnije stavove od svih ucesnika ove teme nego sto sam cuo ili procitao u medijima i to me poprilicno onespokojava. kretenoidi sa diplomom nicega ili necega trtljaju svoje idiotarije a siroke narodne mase to citaju ili slusaju i na osnovu tih kretenoidnih produkata u medijima formiraju neko svoje misljenje. pa ce se ova tragedija zaboraviti do sledece srede tj dok lesinari iz govnoida™ ne izgube interes da eksploatisu tragediju i tako do nekog sledeceg zlocina. Edited April 10, 2013 by Pontijak
harper lee Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 dimitrijević je rekao sve što ima na ovu temu da se kaže i mnogo više nego što je to standard za polusatnu televizijsku ili radio emisiju. nije to čudo - u pitanju je jedan pametan, obrazovan i izuzetno odmeren čovek. u njemu nema ni trunke egzibicionizma niti nekontrolisanog narcizma, što bi sasvim izvesno obeležilo nastup nekih drugih pomenutih kandidata,nema tu nikakvih floskula, naprotiv. čovek se fokusirao na ono što je u ovoj tragediji najvažnije, a to je činjenica da ovo društvo svojim (ne)delovanjem rapidno iz dana u dan povećava šansu da se zločini poput ovog dešavaju. mogao je i da se upusti u besomučna nagađanja o uzrocima (u šta ubrajam i priču o ptsd-ju) ali time, osim što bi zadovoljio logičnu potrebu nas slušalaca da ovo nobradivo iskustvo učinimo nečim što se moglo predvideti, samo da se malo više pazilo, ne bi postigao ništa.u međuvremenu, ironičnom igrom sudbine, jedan drugi ubica, koji je pre 18 godina za 3 dana ubio 500 puta više ljudi od bogdanovića, danas je zbog psovanja turske majke čoveku koji je preživeo streljanje izvršeno od strane njegovih vojnika, izbačen sa suđenja. možda, samo možda, kad se zapita o tome šta smo svi mi mogli da uradimo, a da bogdanović ne uradi ono što je uradio, dimitrijević misli i na činjenicu da svi mi, manje-više ćutke, tolerišemo saznanje da se ratko mladić u ovoj zemlji i dalje smatra herojem. ako postoji i promil sanse da je moglo da spreci necije ubistvo ili samoubistvo, onda je to po sebi dovoljno vredno da se okruzenje time bavi do poslednjeg atoma snage..to je niz zivotnih koraka, to su situacije koje se slazu, i onda se samo dogodi.licno osecam delimicnu odgovornost za neke situacije sa losim ishodom i za jednu sa tragicnim ishodom.nekoliko puta u zivotu mi se dogodilo da osetim da sa ljudima nesto nije u redu mnogo pre njihove neposredne okoline (tj. porodice i prijatelja... posebno porodice umeju da budu fascinantno slepe). mrzim te situacije jer se u njima ne moze preduzeti apsolutno nista, a svaki put bih nakon nekoliko godina dobila manje ili vise mucnu ili tragicnu potvrdu da me osecaj nije prevario.Eto, da zakljucaste topik ostali bismo bez ova dva sjajna posta sa kojima se u potpunosti slazem.
Pontijak Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 (edited) u međuvremenu, ironičnom igrom sudbine, jedan drugi ubica, koji je pre 18 godina za 3 dana ubio 500 puta više ljudi od bogdanovića, danas je zbog psovanja turske majke čoveku koji je preživeo streljanje izvršeno od strane njegovih vojnika, izbačen sa suđenja. možda, samo možda, kad se zapita o tome šta smo svi mi mogli da uradimo, a da bogdanović ne uradi ono što je uradio, dimitrijević misli i na činjenicu da svi mi, manje-više ćutke, tolerišemo saznanje da se ratko mladić u ovoj zemlji i dalje smatra herojem.upravo tako. u komentarisanju reakcija u javnosti malo ljudi je primetilo povezanost te dve vesti. pomenuh vec, danas je drzavni dan zalosti zbog tragedije u velikoj ivanci a danas su komentari u onlajn novinama i na fejsbuku, apsolutna podrska monstrumu iz bosne i hiljade lajkova na vest o njegovom ponasanju u sudnici. kolektivna shizofrenija, uzasnutost zbog zlocina u velikoj ivanci i hejlovanje megazlocinca. nema tog psihologa koji moze da objasni to ludilo koje se manifestuje ovde@harperhajd da budemo pozitivni, da nije bilo natuknice o zakljucavanju teme zbog vrcenja u krug mozda ne bi bilo ni situacije da se napisu ti sjajni postovi Edited April 10, 2013 by Pontijak
Hippie Posted April 10, 2013 Posted April 10, 2013 cudi me da ovde niko nije potego pitanje o posedovanju oruzja..... il sam ja nesto propustila...
Recommended Posts