Zverilla Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 (edited) za bistrinu je kljuc - niska temperatura i da ne petljas po supi tokom kuvanja.trazio one karabatake u testu od palacinki, pa nadjoh ovo:kako to mislis - niska temperatura. pa voda kljuca na tacno (manjevise, u zavisnosti od atmosferskog pritiska) 100stepeni :)a tajni recept moje mame za dobru i bistru supu: meso ne sme da bude od pileta nego nesto sto je zrelije (koka, pevac, ili barem starije pile)sto je pile mladje (manje), supa ima vecu tendenciju da postane mutnjikavaedit: ajd pomagajte kako se zovu bataci&karabataci peceni u testu za palacinke. prelistao sam celu temu i nekako sam uspeo da preskocim gde se o tome pisalo, a mrzi me opet da trazim od pocetka. Edited April 5, 2013 by Zverilla
ivy Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 da supa lagano baca po ključ a ne da se sve komeša i odskače od ključanja i da se ne meša ona pena što se stvori...a alternativni način je i da se ta pena sa površine supe lagano skida kašikom ili nekom cedkoma starije meso je bolje zbog masnoće/ukusa...
Аврам Гојић Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 kako to mislis - niska temperatura. pa voda kljuca na tacno (manjevise, u zavisnosti od atmosferskog pritiska) 100stepeni :)vidi se da si preučio. u udžbenicima voda ključa uvek na istoj temperaturi. u kuhinji imaš nisko i visoko ključanje. ako misliš da ovo nije tačno, a ti kuvaj u udžbeniku
aram Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 (edited) edit: ajd pomagajte kako se zovu bataci&karabataci peceni u testu za palacinke. prelistao sam celu temu i nekako sam uspeo da preskocim gde se o tome pisalo, a mrzi me opet da trazim od pocetka.srcuj kvrgusa pa ces naci.edip: prva strana ovog topika Edited April 5, 2013 by aram
Zverilla Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 vidi se da si preučio. u udžbenicima voda ključa uvek na istoj temperaturi. u kuhinji imaš nisko i visoko ključanje. ako misliš da ovo nije tačno, a ti kuvaj u udžbeniku pa temperatura je ista, udzbenicki, kulinarski, kakogodsad videh sta ivy kaze i kapiram, ali sta se uopste kuva tako da sve iskace iz lonca? (osim testenine)meni je nekako podrazumevano da se sve kuva lagano@aram - fala! znao sam da je nesto na k, al nikako da se setim imena!
ivy Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 sad videh sta ivy kaze i kapiram, ali sta se uopste kuva tako da sve iskace iz lonca? (osim testenine)meni je nekako podrazumevano da se sve kuva laganonemaš pojam kakvih sve ljudi ima i šta se sve ne podrazumeva..pa je lepo da se kažea i ovde smo na kuvanju za početnike pa je još lepše da se kaže i naznačija prva sam i previše često zaboravljala da smanjim vatru...trebalo je dok shvatim gde grešim i slično
Аврам Гојић Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 sad videh sta ivy kaze i kapiram, ali sta se uopste kuva tako da sve iskace iz lonca? (osim testenine)riblji paprikas treba kuvati na ultra jakoj vatri
wall Posted April 5, 2013 Author Posted April 5, 2013 Kako se čiste pečurke!?Voda OK, šta onda? E se tu nešto guli/ljušti?Help!
ivy Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 (edited) ja ništa ne gulim samo odsečem ako ima neka izraslina,prljavština,fleka,udubljenje i ako je boje koje misliš da nije ok..samo voda,a i to što kraće dakle pod jakim mlazom u djevdjiru i ništa više.. Edited April 5, 2013 by ivy
wall Posted April 5, 2013 Author Posted April 5, 2013 ja ništa ne gulim samo odsečem ako ima neka izraslina,prljavština,fleka,udubljenje i ako je boje koje misliš da nije ok..samo voda,a i to što kraće dakle pod jakim mlazom u djevdjiru i ništa više..E to, sludi me do kraja... Idem da uzmem Pantone ton kartu pa...Renne 10 min a?Pa trebaće mi pola sata da očistim pečurke... O živote...
Аврам Гојић Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 pecurka treba da bude bela, eventualno sa flekama smedje boje koje ne menjaju teksturu povrsine (ako je tekstura izmenjena, to je trulo i to baci)nece ti trebati pola sata, ne panici
ivy Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 (edited) dakle smedje,crno,žuto nije ok odsečeš i baciš..zemlja je obično crna odsečeš ili opereš...ali te moderne upakovane pečurke su obično bele i čiste i druge prljavštine osim svog džaka sa kompostom nisu videle pa tako i ne treba da ih guliš nego samo ispereš pod mlazom vode,ocediš i gotovo... Edited April 5, 2013 by ivy
Аврам Гојић Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 sad smo ga max zbunilidobro, neka sece sve sto nije belo, tako ce biti siguran
Zverilla Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 (edited) nemaš pojam kakvih sve ljudi ima i šta se sve ne podrazumeva..pa je lepo da se kažea i ovde smo na kuvanju za početnike pa je još lepše da se kaže i naznačija prva sam i previše često zaboravljala da smanjim vatru...trebalo je dok shvatim gde grešim i sličnoma svako i uvek moz da nauci jos nesto :)do danas je meni to tiho kuvanje bilo nekako podrazumevano, ali ocigledno ima i jela koja se kuvaju mnogo intenzivnije Edited April 5, 2013 by Zverilla
Recommended Posts