Peter Fan Posted March 12, 2022 Posted March 12, 2022 1 hour ago, ObiW said: ako hoces brodom da udjes u Galveston Bay, na cijem kraju se nalazi hjustonska luka, moras da prodjes pored Galvestona. Alternativna teorija je da su hteli da nadju nekadasnju rusku (a sada srpsku) pravolslavnu crkvu, a to bez detaljne mape nemere da se nadje... Pa da, ali pod kojim scenarijem je uplovljavanje SSSR mornirice ili pjesadijski desant u Texas moguce? Pogotovo sto se radi 1:10000 mapa (kad je inace standard 1:25000, a pod posebnim uslovima se radi 1:12000). NIje ni cudo da su izgubli rat, kad su se bavili trivijalnostima.
bradilko Posted March 28, 2022 Posted March 28, 2022 (edited) moze na hladni rat. ( hahaha mora na edit. nepismen sam i praznoslovim ali gde bas prvo slovo 🥴 aldo moro. sad na preskoke odgledah talijanski film na temu tragicne sudbine alda mora. strasna sudbina u tim olovnim godinama. imam osecaj kao da je moronzrtvovan i da su skoro svi politicki faktori italije odahnuli kad su saznali da je ubijen. a pre neki dan sam gledao nekakav tv trezor i berlinguera i nekakav ogroman miting njegovih (euro)komunista valda u sijeni. za neverovati koliko je tamo bilo ljudi. raznih verovatno, iskrenih, iz mode ali i to je bitno. danas su moderni trampardi. pa intervjui sa vodecim talijanskim komunistima i stalna propitivanja: a kakva je vas stav prema sssr-u? sad mi je to izgledalo kao kad krletina pita nekog iz ne davimo beograd: a vas stav o srebrenici, mladicu, kosovu i sl. kad sam bijo klinac nisam bas cenio te eurokomuniste, narafski pod uticajem starijih. kao izdali su revoluciju, mora se rusiti sistem a ne biti sudionik. kod spanaca je bio kariljo? ili sam se zajeb'o? sve u svemu te 70-e godine su bile magical. nekakv umor od ideala 60-ih a opet puno dogadjaja, puno nade ali mozda vise kao nekakav back to reality, kao da im je bilo jasno kud sve ide ( u pm), i muzika je bila nervozna, histericna i sumanuta kao kad kazu babe kao da je slutilo neko zlo ( kad ne mozes da se smiris, deciji amok 😂) u 70- im je sve opet pocelo.. Edited March 28, 2022 by bradilko
milfisland Posted September 17, 2022 Posted September 17, 2022 (edited) Ekipo, neko moje razmišljanje o jednom momentu u počecima Hladnog rata. Dakle, 1949. SSSR odrađuje uspješno test A bombe. U USA vjerovatno fras. Da bi uspješno napravili bombi Sovjeti su koristili ljude infiltrirane u SAD sistem, i to američke građane. Ukratko, pomogla špijunaža, USA bila izbušena. Možete li pretpostaviti nivo nastale paranoje? Nastala paranoja bila je plodno tlo gdje se baš lagamo primio Makartizam i sve što on nosi. Negdje je bio razumljiv u tadašnjem kontekstu. Meni tako djeluje. Ako se neko "upeca" i da svoje mišljenje, rado ću ga pročitati. Edited September 17, 2022 by milfisland
Filozof manijak Posted September 18, 2022 Posted September 18, 2022 Nijedan progon i lov na veštice nije mi razumljiv.
Recommended Posts