namenski Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 @Peter Fan Pepsi inace ima poprilicnu predistoriju sa pokojnim CCCP-om: Tadasnji glavni i odgovorni CCCP, pracen budnim okom drugova iz Politbiroa i tadasnjim podpredsednikom SAD, American National Exhibition, Moskva 1959... Ali mi zao, nikako ne mogu da nadjem c/b fotografiju, vrsnjakinju ove gore, iz nekih cini mi se 70-ih u kojoj lik kroz ovaj donji prozor nazdravlja zapadnoj pratnji litarskom bocom Pepsi... Steta, bila je to svojevremeno eksploatisana fotografija onoliko...
jms_uk Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 32 minutes ago, namenski said: Ali mi zao, nikako ne mogu da nadjem c/b fotografiju, vrsnjakinju ove gore, iz nekih cini mi se 70-ih u kojoj lik kroz ovaj donji prozor nazdravlja zapadnoj pratnji litarskom bocom Pepsi... Steta, bila je to svojevremeno eksploatisana fotografija onoliko... http://aviadejavu.ru/Images6/AI/AI77-11/27-2.jpg Left: Enlargement of tail section blister shows Russian crewman holding something up. Right: Further enlargement shows that it is a Pepsi Cola bottle Odavde: http://aviadejavu.ru/Site/Arts/Art6416.htm
namenski Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 @jms_uk Ono, ko bi drugi... Hvala ti, ali bas, a i sajt je interesantan, nisam ga do sada... Steta sto nije datirana, ili ja ne umem da nadjem?
jms_uk Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 (edited) 10 minutes ago, namenski said: Steta sto nije datirana, ili ja ne umem da nadjem? Novembar 1977. iz casopisa Air Pictorial (pise gore levo) Air Pictorial 1977-11 ETA: sama fotografija nije (ali je verovatno tad bilo aktuelno?) Edited December 12, 2021 by jms_uk
namenski Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 33 minutes ago, jms_uk said: Novembar 1977. iz casopisa Air Pictorial (pise gore levo) Air Pictorial 1977-11 ETA: sama fotografija nije (ali je verovatno tad bilo aktuelno?) Nasao i ja, konacno...To i jeste bilo tih dana, potezano je poprilicno do posle toga, sve do maltretiranja onog norveskog Oriona, kada je Su-27 imao medjunarodni debitm... To je, bese, vec neka '87... Sa sve jednim poginulim usisivacem za prasinu u norveskom avionu... Mada, znalasu ta njihova poigravanja i da se drugacije zavrse: Edit: pade mi na pamet, nedajboze, kako je pocelo, da se nesto slicno danas dogodi....
fikret selimbašić Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 12 hours ago, namenski said: Pepsi inace ima poprilicnu predistoriju sa pokojnim CCCP-om: A onda je došla coca 1
Hamlet Strašni Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 Јел има она нека прича да као Кока колу пију конзервативци а Пепси либерали?
ObiW Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 Pepsi piju Kvebezani, a Koka Kolu ostatak Kanade.
namenski Posted December 23, 2021 Posted December 23, 2021 Operacija Ju-Jitsu, ili - 'ajde da se malo produciramo, moze nam se, a i da im zavirimo u avliju... Ponosni pripadnici Kraljevskog vazduhoplovstva, slikani za uspomenu i dugo secanje ispred svojih, doduse rentiranih RB-45 valjda verzija C, izvidjacka, inace izvodjaci radova na operaciji nazvanoj Ju-Jitsu, letenju do duboko u vazdusni prostor CCCP-a godina 1952. i 1954... 1953. se pauziralo, buduci da je ocenjeno da je situacija zbog smrti Josifa Visarionovica malo ipak prenapeta... Nedonosce Hladnog rata, jedan od prvih koraka u izgradnji moderne vazdusne moci North American B-45 krsten Tornado, i odluka Amerike da se - Koreja je ipak pokazala da se nije saliti sa Sovjetima u vazduhu - izmakne iz price o mogucem vazdusnom izvidjanju CCCP-a... Izvrsenje je palo na Britance, tacnije na vladu koja je dosla umesto laburisticke i koju je vodio 1 Winston... Koji je pismeno odobrio ceo posao: Avioni su prigodno dobili britanske oznake: I krenuli na izvrsenje: Tehnicki, letacki, posao je bio zahtevan i vredan divljenja: jos uvek nedovoljno savladano tankovanje u vazduhu u nekoliko navrata je izrodilo potrebu da se neplanirano slece u baze u Zapadnoj Nemackoj - Danci su odbili i samu pomisao da se koriste njihovi aerodromi, bez obzira na frku - i da se time ugrozi supertajnost operacije. Sovjeti su, em neuspesno pokusali presretanje, em neuspesno pucali, jos uvek (samo) topovima... I mudro (pre)cutali. Ali udarili recketm i dali se u ubrzani razvoj andrmolja koje ce ovakvim rabotama da doakaju...
Peter Fan Posted February 23, 2022 Posted February 23, 2022 On 14.2.2022. at 16:07, nautilus said: nemaju milion vojnika. možda trećinu od toga. pri tom njihov bataljon je manji od NATO bataljona, plus tenkovski i artiljerski bataljoni imaju manje ljudi od pešadijskog. On 14.2.2022. at 16:08, Redoran said: Milion je cifra za svih 5-6 rodova vojske. Kopnene snage imaju oko 300 hiljada redovne vojske. Ovih bataljona imaju ukupno oko 180. Koja je organizacijsko-formacijska struktura tih BTG? Kako organizuju vatrenu podrsku i PVO na tom nivou (ne racunam na operativnom nivou)?
laser lotus Posted February 23, 2022 Posted February 23, 2022 BTG sve to vuče sa sobom, i artiljeriju i PVO. Od ~800 ljudi svega 200 su pješadija (mehanizovana). 1
Peter Fan Posted March 11, 2022 Posted March 11, 2022 Imao sam priliku gledati 1:25000 topografske mape Njemacke koje je imala JNA, i kotam koji ce nam to djavo, ali ovo sto je SSSR imao prevazilazi svu logiku. Zasto im je trebala detaljna (1:10000) mapa zapecka kao sto je Galvenston, TX? Fascinantan tread: 1
ObiW Posted March 11, 2022 Posted March 11, 2022 18 hours ago, Peter Fan said: Imao sam priliku gledati 1:25000 topografske mape Njemacke koje je imala JNA, i kotam koji ce nam to djavo, ali ovo sto je SSSR imao prevazilazi svu logiku. Zasto im je trebala detaljna (1:10000) mapa zapecka kao sto je Galvenston, TX? Fascinantan tread: ako hoces brodom da udjes u Galveston Bay, na cijem kraju se nalazi hjustonska luka, moras da prodjes pored Galvestona. Alternativna teorija je da su hteli da nadju nekadasnju rusku (a sada srpsku) pravolslavnu crkvu, a to bez detaljne mape nemere da se nadje...
Recommended Posts