Ras Posted May 9 Posted May 9 Nakon što me je @makondoposlala u Lidl po patlidžan na akciji, tamo sam ulovio i današnji ručak - kraljevsku bukovaču. Pripremio sam je standardno na tiganju, prethodno isečenu na pločice. Nakon što sam odvadio pečurke, na tom ulju sam propržio luk sečen tanko, pa rukom izdeljen u srpove, zelenu papriku sečenu na trake dužine slične luku, malo čili paprike, jedan veliki čen belog luka sitno iseckan, začinio alevom paprikom i timijanom. Zatim sam ubacio i par srednje velikih paradajza, jedan sečen na četvrtine, drugi malo sitnije. Na kraju još so i biber i sveži peršun. Uz pečurke i povrće poslužio sam okrajak raženog hleba, neki salatni miks i tanko rezanu kelerabu, začinjeno limunon i maslinovim uljem. 3 1
makondo Posted May 11 Posted May 11 Kad već @Rasnije hteo, ja sam morala. Baba ganoush i malo Leba da se umoči. Baba=umakanje😎 5 1
Ras Posted May 11 Posted May 11 Upravo se peče onaj patlidžan. Deo je za čorbu, ostatak za na leba, ali bez blendiranja - u komadima. 1
aram Posted May 11 Posted May 11 Piletina na pirinču sa mladim lukom i crni pasulj u salsi od grilovane paprike 6 1
Ras Posted May 12 Posted May 12 Čorba od patlidžana, kozice u paradajz sosu uz prepečen hleb, blanširana špargla, stejk od tune sa sosom od limuna i putera. 4 4
Sandradjer Posted May 12 Posted May 12 Svaka cast . Moze recept za tu tunu. Uvek sam joj zivot ubila i vise i ne spremam. A kozice su ovo? On 8. 5. 2024. at 19:14, Ras said: Retko kupujem morske plodove, a nedavno jesam kozice u Maksiju i bez lažne skromnosti ću reći da sam briljirao! Ajd kozice, par minuta na tiganju da se zarumene, ali sos, nešto poput putaneska sosa je bio brutalan. Kozice sam udavio u sosu, pa sve zapekao u rerni sa feta sirom odozgo i poslužio uz prepečen (naliven m uljem) hleb. Jedino što je tom obroku falilo da dobije mišlenovu zvezdicu je što mi more nije u kuhinji, nego su kozice iz Ekvadora morale do mene da stignu preko Dobanovaca i Maksijevog frižidera.
Ras Posted May 12 Posted May 12 (edited) Jeste, to su kozice, a za tunu zaista nemam neki rp, osim da ponovim neke uobičajene savete kojih je i net prepun. Meso je pre pečenja na sobnoj temperaturi, nezačinjeno (obično stejk začinim tek neposredno pre služenja, ali mislim da začinjavanje ne bi trebala da bude prepreka). Koristio sam čelični tiganj (otud oni zapaljeni krajevi), pa je meso nauljeno (a ne tiganj). Tiganj dobro zagrejan, a meso pečeno okvirno 2 min sa svake strane, odnosno jedna strana malo duže, druga nešto kraće (npr 2,5 min i 1,5 min). Meso se na tiganju ne pomera, ne odiže, itd... Ne koristim štopericu, već pratim šta se sa mesom dešava: sa strane raste ona linija po kojoj se razlikuje termički obrađeno od još uvek neobrađenog mesa, okrećem kad dođe do 2/3. Po pečenju komad tune se, poput svakog drugog stejka obavezno ostavi da odmori, a nije loše odmah ga zaliti maslinovim uljem (možda čak i limunom- danas sam izostavio, obzirom da sam imao sos koji je već na bazi limuna). So i biber na kraju. Edited May 12 by Ras 1 2
x500 Posted May 12 Posted May 12 Riba, kozice i razno povrce u sosu baziranom na sojasosu. spargle kao salata 4 1
Serena Posted May 13 Posted May 13 (edited) Juce u Rimu narucim picu capricciosu i donesu mi ovo Ja: Izvinite htela sam capricciosu Ona: Pa dobiliste je U zivotu nisam jela picu sa kuvanim jajima. U komsiluku imam piceriju koju drzi Napolitanac, on stavi sunkaricu, gljive, articoke, nekoliko kolutova ljute kobasice i masline. @aram sta ti kazes na sastojke? Edited May 13 by Serena 1 2
Sandradjer Posted May 13 Posted May 13 (edited) @Serena Kakva je bila pica? @x500 Ne znam zasto mi se cini da su ti tanjiri mali? Mozda zato sto sam gladna Edited May 13 by Sandradjer
Serena Posted May 13 Posted May 13 3 minutes ago, Sandradjer said: Kakva je bila pica? Bila je ukusna, taman za predjelo, za rucak malo. Za pola sata sam ponovo bila gladna. Jaja nisam jela, ne volim kuvana, a stavili samo jedno parcence sunkarice i malo gljiva, stipse Rimske 2
aram Posted May 13 Posted May 13 31 minutes ago, Serena said: stavili samo jedno parcence sunkarice pa zato su zabašurili jajima... capricciosa = mocarela, šunka, pačurke, artičoke. može da se doda par listova bosiljka, mogu i masline, a može i da se zapeče sa jajetom, ali ne kuvanim. i taj tvoj napolitanac zajebava sa ljutom kobajom. mislim, može sve apsolutno, ali smisli joj onda neko drugo ime, nemoj mi je zvati capricciosa. 2
Serena Posted May 13 Posted May 13 15 minutes ago, aram said: a može i da se zapeče sa jajetom, Neka hvala, umesto zapecenog jajeta radije bih 4 kolutica ljute kobaje, one sto se stavlja na diavolu makar se ne zvala capricciosa 1 2
Ras Posted May 13 Posted May 13 3 hours ago, Serena said: Juce u Rimu narucim picu capricciosu i donesu mi ovo Ja: Izvinite htela sam capricciosu Ona: Pa dobiliste je U zivotu nisam jela picu sa kuvanim jajima. U komsiluku imam piceriju koju drzi Napolitanac, on stavi sunkaricu, gljive, articoke, nekoliko kolutova ljute kobasice i masline. @aram sta ti kazes na sastojke? Ovo ti je klasična Rapa Nui pica.
Recommended Posts