Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

New Now eating!

Featured Replies

@Sandradjer Od čega je salata pored pita? 

• Replies 22.3k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čorba od karfiola. Teleći kotleti u kajmaku - meso sam perfektno pripremio, najpre tiganj, a zatim rerna. Međutim, mladi kajmak koji sam juče kupio na pijaci je toliko dobar da se ne sećam kada s

• Salata sa breskvama, pršutom ,mocarelom, zelenom salatom, pečenim bademima, pasta sa pestom, sladoled od badema, za koji sam na brzinu napravio preliv (sirup) od borovnica i kupina, plus sveže to isto

• čorba od cvekle, teleći kotleti, dinstana bukovača, lučene paprike

Posted Images

6 hours ago, Klara said:

@Sandradjer Od čega je salata pored pita? 

Sveza kupus salata, samo je sa bundevinim uljem pa se obojila :)

• Popular Post

embed?resid=30485E1F704BB219!29810&authk

Čorba od karfiola. Karfiol je pre termičke obrade delom blendiran na veličinu pirinča, zajedno sa crnim i belim lukom, a delom polomljen u sitne cvetove. Na mulju su najpre pržene kockice dimljene slanine, a zatim karfiol, pa zaliveno vodom i skuvano. Konzervativno začinjeno solju, biberom i peršunom, finiširano kockom putera.

embed?resid=30485E1F704BB219!29809&authk

Pečena praseća rebra (so, biber, ruzmarin, crni luk). Šargarepa i praziluk pečeni zajedno sa mesom. Obzirom da ne volim da meso pržim, pogotovo u mnogo ulja, kineski vajb kreiran uz pomoć preliva.

embed?resid=30485E1F704BB219!29808&authk

Na ulju su propržene blaga i ljuta paprika, šargarepa i lisičare (iz friza) uz đumbir i beli luk. Dodao soja sos, sokove/masnoću od mesa, kornišone iz tegle, polovinu poveće jabuke, zalio sa malo vode i kratko prokuvao poklopljeno. Finiš opet kocka putera, susam, sveži mladi luk, korijander i zaliveno sokom od pola limuna. Vrh!

embed?resid=30485E1F704BB219!29807&authk

Hladili salatom od anemičnog paradjza, koji smo probali da podignemo čerijem, grčkim maslinovim uljem i sa malo limuna.

embed?resid=30485E1F704BB219!29813&authk

Edited by Ras

joj ja mrzim kad se salata dodiruje sa ostalom hranom posebno sa sokovima :D

• Popular Post

Izmislila sam neki kolač sa malinama, ispao je baš lepo.

IMG-20231211-204336522.jpg

IMG-20231211-205515632.jpg

IMG-20231211-205905411.jpg

Jel sa jogurtom?

Da, sipala sam i jogurt. Nešto slično classic kolaču s višnjama.

IMG-4243.jpg

IMG-4246.jpg

IMG-4247.jpg

IMG-4258.jpg

IMG-4259.jpg

štogod!

• Popular Post

piknik

img_2186.jpg

Kad je tesko corba od karfiola vraca u zivot :)

IMG_20231215_171333.jpg

• Popular Post

embed?resid=30485E1F704BB219!29843&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29841&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29842&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29839&authk

Čorba od celera.

Kupus salata.

Juneći odresci.

Preliv (c i b luk, štapići celera, šargarepa, so, biber, lovor, ruzmarin, sokovi od mesa, blendirano), pečeni krompir i šargerepa.

Sarma :)

8ex2aTR.jpg

On 16. 12. 2023. at 14:49, Ras said:

embed?resid=30485E1F704BB219!29843&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29841&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29842&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29839&authk

Čorba od celera.

Kupus salata.

Juneći odresci.

Preliv (c i b luk, štapići celera, šargarepa, so, biber, lovor, ruzmarin, sokovi od mesa, blendirano), pečeni krompir i šargerepa.

Daj recept za mesce i preliv. Pls 

9 hours ago, Svemir Zeka said:

Daj recept za mesce i preliv. Pls 

Silom prilika (komad mesa koji sam planirao nisam mogao da dobijem, vrlo ograničeno vreme na raspolaganju,....) je priprema tekla na način koji ću opisati, a kasnije ću ti poslati nekoliko linkova za pripremu mesa.

Dobio sam komad junetine od vrata, mase gotovo tačno 1 kg i debljine 5 cm, pa sam ga pripremao kao stejk - kratko na tiganju, pa u rerni.

Predpriprema:

Meso je nauljeno, pa začinjeno solju i biberom.

Povrće koje je namenjeno za prilog, krompir i šargarepa, sečeno je na krupne komade, pa je obareno 15 min i odloženo sa strane.

Povrće namenjeno za preliv, crni i beli luk, štapići celera i šargarepa je sitno naseckano.

Priprema:

Rerna zagrejana na 180 C.

Komad mesa na vreo tiganj, po 3 min sa svake strane, plus po 1 min okvirno bočne (tanke strane). Cilj je da se površina karamelizuje (ukus) i zatvore pore (sočnost).

Na tiganj sam pored mesa ubacio ono sitno seckano povrće za sos i sveže grančice ruzmarina i suve listove lovora. Posolio sam i pobiberio povrće. Da bi se ravnomerno pržilo, povrće je potrebno pomerati varjačom.

Karamelizovano i delom pečeno meso pomeram iz tiganja i odložem na kratko sa strane.

Malom količinom vode (imaš vruću od kuvanog povrća!) deglaziram tiganj. Po dnu tiganja rasporedim komade prethodno kuvanog povrća, pa preko povrća spustim komad mesa i ubacim sve zajedno u prethodno zagrejanu rernu. Mini paradjz takođe.

15 min je bilo dovoljno da meso bude srednje pečeno.

Po pečenju, meso odlažem da se odmori. Par kockica putera preko mesa i prekrivam folijom.

Komade povrća takođe odvadim iz tiganja i odlažem na tanjir.

U tiganju su ostali sokovi od pečenog mesa, masnoća, sitno seckano povrće i začini. Odbacim grančice ruzmarina i listove lovora. Masu iz tiganja izblendiram, pa vratim na tiganj uz dodavanje vode da se postigne željena konzistencija sosa.

Sokove koje je odloženo meso otpustilo obavezno dodati u sos. Proveriti ukus sosa i po potrebi dodatno začiniti (so, biber). Kratko prokuvati.

Povrće namenjeno za prilog može se umešati u tiganj zajedno sa sosom (ja jesam), ali i ne mora.

Ne znam koliko se vidi sa fotografije, trebalo bi ako se bolje zagleda da je meso srednje pečeno, unutra jarko crveno i sočno (krvavo). 

Edited by Ras

Vidi se, zato sam i pitala. Hvala na ovako detaljnom opisu, praviću uskoro!