Filozof manijak Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 i kao što rekoh, kad zatreba, lako se nauči
mraki Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 (edited) 1 minute ago, Filozof manijak said: i kao što rekoh, kad zatreba, lako se nauči Ili se udje u dil sa sns-om… https://residencehills.com Edited September 9, 2022 by mraki 1
Popular Post gospa buba Posted September 9, 2022 Popular Post Posted September 9, 2022 Zeko, ovo nisu formule pobogu. Ovde se vidi iz aviona (postavke zadatka) da je jedna nepoznata deljiva sa 3 a druga sa 5. I zbir dva takva broja je 27. pa jbt da su i peske krenuli, 1/26, 2/25 itd, i na taj nacin bi dosli do rezultata za dva minuta. kakve formule… edit: plus je, kod danasnje dece, najveci problem (ne)razumevanje teksta. vrv je i ovde to najvazniji wtf momenat.najveci problem je shto ti tom putanjom snalazenja nece krenuti niko! zato shto se strah od matematike i nemoguca tezina kao imperativ ubacuju kao prepreka vec u prvi razredima, kad ti dodju tetka striko i kazu aaa, teshka matematika, jebe ga matematika. pa uche mehanichki vec kod uchiteljice,, snalazenje se ne ohrabruje apsolutno nikad, plus shto snalazenje prirodno opet mora da prostekne bash iz te mehanike, ne mozesh nishta improivizovati bez bazisa (ja nisam protiv mehanichkog uchenja, da se razumemo, ja verujem i u razumevanje i korist koji dolazi kasnije, ali i za to mora da postoji jasan kontnuitet). opet, male kretene drushtvo ohrabruje da shejmuju jedni druge, onda ako znash da ce da te razvale od smejanja u trecem razredu isti nemachi pojma, sigurno cesh da improvizujesh na matematici tako se stvori i gradi ta navika, na loshoj osnovi i negativnoj drushtvenoj prepostavci. to je teshko to niko ne moze. neki nemaju na osnovu chega da se snadju, neki ne znaju da to sme. pa se to fino tkanje matisha predaje kao komad drveta, uklesano u granit, a u stvari je vrlo malo toga zaista uklesano, vecina je dens, dens, dens ima kad je vreme za mehaniku, ima kad nije. kod nas jeste stalno.ja drndam prichu o matematici kao jeziku neprekidno. meni je u vishim osnovne predavano bash tako, ovo se kaze ovako, ovo se pishe ovako. to sam osvestila tek na faksu, kad sam na programiranju videla nadjezik u kome su ziveli svi drugi jezici. u nashoj matematici je taj deo potpuno zanemaren, kako se tekst zadatka.pretvori u slova, kako i zashto se ta slova spakuju u neku formulu, nego samo daj formule i jao ja nishta ne razumem. naravno, neki jednostavni koraci su preskocheni...sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 9 2
Taihoskopija Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 34 minutes ago, Svemir Zeka said: Kako bre 600? E da, ajde ti i @Taihoskopija da kažete koju Od kog posta je krenula rasprava? :0 Listajući strane nalazim samo ljude koji nešto super računaju i divim se pošto ja ne umem da računam ništa i matematička logika mi baš fali u životu, osećam se zakinuto, blago njima, matematika je predivna, a plate su grozne. 1
Svemir Zeka Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 (edited) Meni matematičarka sad reče sledeće: ovo im za pijacu neće trebati. Dakle, sistem linearnih jednačina s dve nepoznate ti nije baš neophodan za kupovinu. Ja to i još dvoje (imena) dajemo takve zadatke za peticu. Eto. Samo prenosim Jako mi je drago da se @Taihoskopijauključi, Negde sam sigurna da će razumeti o čemu pričam Edited September 9, 2022 by Svemir Zeka 1
Jimmy Kowalski Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 Deco, ako hocete da budete mag finansija kao Sinisa Mali, samo cepajte matematiku. Isplati se samo tako..
bey Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 meni bi sada bilo zanimljivo da vidim kakvi bi bili rezultati kada bi npr. na prvom roditeljskom nenajavljeno roditeljima podelili takav zadatak, ili npr. na pauzi svim nastavnicima u zbornici (srpski i dr. jezici, istorija, biologija, geos, likovno, muzičko, fizičko...), dakle sve osnovnoobrazovani odrasli ljudi koji rade, idu na pijacu, imaju kredite i sve. 1 2
Ratamahatta Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 (edited) Da li ste pametniji od djaka petaka Dan danas se secam jednog trik zadatka u petom osnovne... Dobili na pismenom da izracunamo koliko cm2 plocica je potrebno da bi se oblozio bazen (bile zadate dimenzije - sirina, dubina i duzina), i nas dvoje samo dobijemo petice. Svi ostali racunali da plocice idu i na gornju stranu, tako da u isti ne moze da se uskoci Edited September 9, 2022 by Plajvi 4
Taihoskopija Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 (edited) Našla! Čini mi se da je veći problem što niko nije uradio, ali se u tom slučaju ne bih fokusirala na znanje/neznanje i sposobnosti (verovatno bi bar 40% ljudi uspešno rešilo zadatak da su pokušali) već na uslove testiranja i motivaciju. Ali ljudi su mladi i imaju još četiri godine učenja najmanje, dobar predavač će uspeti da im otključa logičke kanale i motiviše i sve što treba i biće to super. Edited September 9, 2022 by Taihoskopija 2
Popular Post pt 2.0 Posted September 9, 2022 Popular Post Posted September 9, 2022 (edited) 4 hours ago, Mel said: Ima tu jedna stvar kad kazemo - zatrebace. Gomila ljudi ce i preziveti a i bas 'lepo' ziveti koji ne da ne znaju osnovnu matematiku nego nista pametno i krsteno ne znaju, ali ima sta znaju. Znaci ok, zatrebace ili nece, ali sta je sa drustvom kakvom tezimo? Mislim mi smo prsli (na nivou planete) pa je ovo sigurno mnogima suvisno pitanje. meni je ovaj argument inače nešto što mi razdvaja ljude koji lupetaju od onih drugih kada se priča o obrazovanju. sada, konkretno, iz razloga što: 1-niko nema projekciju tuđeg života od prvog srednje pa do smrti, ni kristalnu kuglu pa da zna li će mu neka veština zatrebati ili ne; 2-jedino što se pouzdano ZNA ali to, paradoksalno, niko na temi ne pominje, jeste: a) da mu je ta veština bila potrebna u osnovnoj školi da savlada gradivo iz matematike; b) da mu ta veština treba sada u srednjoj školi, da bi mogao da prati nastavu iz matematike koja ga čeka. Tu je otprilike kraj svakom "neće zatrebati" nagvaždanju. Hoće, evo sada, na inicijalnom testu. Inače "zatrebaće" ili "neće zatrebati" mi je argument tržišnog gledanja na ljude i ljudski život, koji ljude u krajnjem svodi na robu sa price tagom zadenutim za dupe. Bukvalno mi se kosa diže na glavi od takve argumentacije, na koju se nužno naslanja i pitanje: koja je svrha ljudskog obrazovanja kroz formalno školovanje? Iako se ne mora sve naučiti što škola nudi, niti prema svemu imati isti afinitet, bukvalno ne postoji znanje koje je suvišno. I ne postoji proces usvajanja znanja koji je bio uzaludan. P.S. I ja sam doživela da se ovde podsmeva korpusu osnovnih znanja od strane onih koji nisu bili u stanju da ih usvoje, a onda to uvija u oblande pasivne agresije i masivnog trolovanja. Edited September 9, 2022 by pt 2.0 17
Moonwalker Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 (edited) 17 minutes ago, beyoncé said: meni bi sada bilo zanimljivo da vidim kakvi bi bili rezultati kada bi npr. na prvom roditeljskom nenajavljeno roditeljima podelili takav zadatak, ili npr. na pauzi svim nastavnicima u zbornici (srpski i dr. jezici, istorija, biologija, geos, likovno, muzičko, fizičko...), dakle sve osnovnoobrazovani odrasli ljudi koji rade, idu na pijacu, imaju kredite i sve. Moja mama, elektrotehnicar u penziji, bumer ali pravi i posle blazeg sloga moze da uradi. Problem nije u deci, statisticki je nemoguce da su glupi, problem je u sistemu i drustvu. Izaci cu sama! Edited September 9, 2022 by Moonwalker
Svemir Zeka Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 Ima još jedna stvar. Intuitivno će svako da uradi. Ovo zahteva postavku, a drugo, kaže mi mlada koleginica, ovde nedostaje deo zadatka, odnosno jedna jednačina, koja nam nije preneta. Dakle, da uradiš treba da uradiš prema postavci, a ne prema random brojevima 10 i 17, 11 i 16 itd. Nejde baš tako
đorđe geprat Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 23 hours ago, Lezilebovich said: Izvinjavam se Zeki sto cu pokusati da tumacim njene reci, ali mislim da hoce da kaze (ili bar ja to hocu reci) da nisu deca idioti nego je okruzenje idiotsko. Ona nisu gluplja nego mi sto smo bili, naprotiv, ali je skola temeljno razjebana i onda bi na doomo mozda bilo opravdanije da se hejt usmeri ka Osnovnoj Skoli, nego ucenicima. mislim da bi to pre trebalo usmeriti ka roditeljima, vlastodršcima, medijima............ pre nego osnovnoj školi. a ni učenike ne bi bih abolirao. nisu ni oni praznoglavi da ne znaju da naprave razliku, izbor, način..... kao što znaju kada su u pitanju telefoni, patike, drugari, društvene mreže.......... 3
Svemir Zeka Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 18 minutes ago, beyoncé said: meni bi sada bilo zanimljivo da vidim kakvi bi bili rezultati kada bi npr. na prvom roditeljskom nenajavljeno roditeljima podelili takav zadatak, ili npr. na pauzi svim nastavnicima u zbornici (srpski i dr. jezici, istorija, biologija, geos, likovno, muzičko, fizičko...), dakle sve osnovnoobrazovani odrasli ljudi koji rade, idu na pijacu, imaju kredite i sve. A, na pauzi ću da pokažem vaše postavke ovog zadatka i pitam nastavnicu, valja li to! Malopre mi je nešto pokazivala, to ne liči na vaše postavke, molim lepo....ni blizu
gospa buba Posted September 9, 2022 Posted September 9, 2022 . Hoće, evo sada, na inicijalnom testu. [emoji38]ol:ali! ali! to je veshtachki nametnuta situacija, oni treba da reshavaju zadatke u parku ili ako se zadese negde, ne u shkoli isto sam rekla. dosho test, niko ne zna. da se snadje ne sme ni da proba. ako i sme, ne zna da to moze ili nema na osnovu chega. to je rezultat i necu da ulazim uopshte ko je kriv, ne znam. svakako, majka ce da kaze pederi testiraju ih prvog dana, i nek su neznali, neka vidi shkola shta im radi!jebote, bash svashta prichamo ovde sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 1 4
Recommended Posts