aram Posted February 2, 2019 Posted February 2, 2019 13 minutes ago, pbg12345 said: pretpostavljam samo za majke vazi? naravno
Uskebasi Posted February 2, 2019 Posted February 2, 2019 Nisam mislio da ispravljam termine, nego je poenta da je to u startu lakse delo, na koje se tek onda primenjuju sve olaksavajuce okolnosti, sto u praksi dovodi do izuzetno blagih kazni. Ovde bi cak bilo tesko zamisliti neku otezavajucu okolnost koja bi kaznu izvukla na gornji maksimum.
mustang Posted February 2, 2019 Posted February 2, 2019 jedna keva mi pricala da prvih 6 meseci uopste nije uzela sina u ruke. nikakav kontakt, ni hrana, nista, nista. muz ga gajio. kaze nesto joj kvrcnulo u glavi pred porodjaj, dete kao neprijatelja videla. zena i tada kad mi pricala imala strah da se epizoda ne vrati i da nije dobra majka. uzas uzas.
Tihajeza Posted February 2, 2019 Posted February 2, 2019 2 hours ago, pbg12345 said: pretpostavljam samo za majke vazi? Postporođajna depresija. Kažu da nije retka stvar.
Shan Jan Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 Rokne bebu jer je u postporodjajnoj depresiji? OK, nek je onda posalju u ludaru for long time, treba joj. Meni ovo smrdi na zaostatak iz prastarih vremena kada se imalo razumevanja da se ubiju tek rodjene bebe ne bi li se sakrilo od roditelja i sredine sramota. Valjda smo zavrsili sa tim.
mraki Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 9 hours ago, pbg12345 said: pretpostavljam samo za majke vazi? Crnjak
James Marshall Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 (edited) 39 minutes ago, Shan Jan said: Rokne bebu jer je u postporodjajnoj depresiji? OK, nek je onda posalju u ludaru for long time, treba joj. Meni ovo smrdi na zaostatak iz prastarih vremena kada se imalo razumevanja da se ubiju tek rodjene bebe ne bi li se sakrilo od roditelja i sredine sramota. Valjda smo zavrsili sa tim. Ne bih ulazio previše u ovo pitanje, ali nije mi ova logika na mjestu, da je to u pitanju ne bi važilo samo za žene, već oba roditelja. Koliko se sjećam, rezon za propisivanje ovog djela je da je žena nakon porođaja pod enormnom dozom stresa i hormona i da nije skroz u vinklu, tako da se majstorski izrazim. Naravno, u slučaju nekog umišljaja ili ako se djelo izvrši iz niskih pobuda, ja bih to tretirao gore nego klasično ubistvo, ali ovdje se prvenstveno mislilo na one žene koje nisu bile svjesne svog čina i kojima je samima najteže, kasnije, kad im se stanje vrati u normalu. Edited February 3, 2019 by James Marshall
Jeremija Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 6 hours ago, Shan Jan said: Rokne bebu jer je u postporodjajnoj depresiji? OK, nek je onda posalju u ludaru for long time, treba joj. Meni ovo smrdi na zaostatak iz prastarih vremena kada se imalo razumevanja da se ubiju tek rodjene bebe ne bi li se sakrilo od roditelja i sredine sramota. Valjda smo zavrsili sa tim. I meni isto, postnatalna depresija ili ne, uopšte nemam razumevanja za ovakav varvarski čin i smatram da bi kazne morale biti mnogo strožije da ovako nešto ne postane učestala praksa.
ToniAdams Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 (edited) opusteno bih stavio cunu na panj da jeremija i sanjan nemaju bas previse veze sa medicinom Edited February 3, 2019 by ToniAdams
namenski Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 A nisu se nikada ni poradjali, cenim da za njih ta problematika prestaje cinom ucesca u proizvodnjitm…
Malkmus Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 (edited) Postoje i razni oblici postnatalne psihoze. Čini mi se da forumu često nije dovoljno jasna razlika između neuroze, depresije, poremećaja ličnosti i psihoze. A da oni koji teže sociopatiji prolaze ispod radara. Edited February 3, 2019 by Malkmus
Joshua Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 svojevremeno sam prevodila na nekoj konferenciji sa psihićima na kojoj je govorila i amanda jones koja se već godinama bavi postporođajnom depresijom i poremećenim odnosima između majke i deteta. ne mora čak ni da bude agresije u odnosu. sećam se videa o jednoj devojci koja se starala o bebi sve cakum-pakum, u smislu higijene, hranjenja, šetanja, ali nikako nije mogla da se igra sa bebom i da je mazi. ona sama navodi da ništa nije osećala prema detetu i da se zbog toga osećala užasno, delom zbog očekivanja koje ima društvo (majka mora voleti svoje dete), delom i zbog svojih očekivanja od sebe kao majke. eto, koga zanima može da burgija po netu po tragu amande jones, žena se baš specijalizovala za ovaj problem. jako je zajebano sve to skupa.
djeneralche Posted February 3, 2019 Posted February 3, 2019 (edited) @Jeremija Postporodjajna depresija je ozbiljna stvar i ne bih se bas usudio tako lako moralisati. Edited February 3, 2019 by djeneralche
Recommended Posts