Indy Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 (edited) Kod nas imaju samo ako im nesto fali. :DEDIT. Ja sam imao (falilo mi je, posto sam iz Srbije, a - citiram - u "Istocnoj Evropi" nema kontrole kvaliteta - zavrsen citat). Edited April 8, 2013 by Indy Link to comment
Prospero Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Nisam video 1 vezbu, 1 predavanje, 1 seminar da je organizovano na mojim phd studijama. Samo konsultacije koje su realno stvar licnog odnosa sa mentorom a ne nekakva propisana obaveza.Ne zalim se, realno ne znam cemu bi sluzilo, mislim da sam predmet istrazivanja (ovo mislim da vazi generalno za istoriju pa i druge hum/soc nauke) ne ostavlja puno prostora za taj metod rada.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2 Link to comment
mei Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 8 kurseva na doktorskim na mom bivsem univerzitetu, za one koji nisu zavrsili master na istom univerzitetu. 4 kursa za one koji su zavrsili master na istom mestu (master je imao 5 kurseva), a 3 kursa za one retke koji se po ubrzanom postupku (samo dobre ocene iz 5 master kursava, a bez pisanja master teze) prebace na phd. kursevi su pravi full-time sa predavanjima, domacima, mid-terms, seminarima i zavrsnim ispitima. pravi djaci :D. jedan kurs je izborni, ostali su must have. kursevi se racunaju kao 50% poena za phd, teza je ostalih 50%. Link to comment
Indy Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 (edited) To u Kanadi? Zanimljivo. Ovde ima cak i buljuk magistarskih programa bez nastavnih kurseva* (research master).Valjda zavisi od zemlje, oblasti, i td.-----* Sad se setih kad sam >10 god. pisao nesto o p/d programima na starom forumu, kako se neko gnusao da mi imamo nekakve "kurseve" na p/d studijama. Za trenutak sam bio zaboravio koje je znacenje tog termina u ex-YU (barem nekada bilo). Edited April 8, 2013 by Indy Link to comment
betty Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 BTW. A kod vas doktorski studenti imaju predavanja? Kako neobicno. Pomislio bi covek da su do tog nivoa zavrsili sa tim vidom usvajanja znanja.ne samo to, nego kad sam pre koju godinu pogledala plan i program, videla sam da veliki deo propisane literature cine udzbenici (a ne clanci). ali ne znam kako to izgleda u praksi, mozda je bolje nego na papiru.kod mene na institutu treba odraditi 18 kredita iliti 3 kursa, za bi na diplomi stajalo 'graduate school' a ne samo ime univerziteta. sta god da to znacilo. ja necu odslusati (punih 18) jer ne vidim kurseve koji bi mi doprineli tezi, a svaki kurs zahteva mnogo vremena. racunam da je bolje da to vreme ulozim u pisanje clanaka, jer dodatna publikacija nosi mnogo vise tezine nego neke dodatne reci na phd sertifikatu. Link to comment
mei Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 (edited) To u Kanadi? Zanimljivo. Ovde ima cak i buljuk magistarskih programa bez nastavnih kurseva* (research master).da, u Kanadi. naravno, broj kurseva varira od univerzita do univerziteta, i polja studija. na primer, na McGill-u je master na fizici bez odbrane teze. teza se pise, odobri od strane citajuce komisije i to je to, a ukupno imaju manje kurseva (5 master+phd).ovde je master 2 godine, a phd min 4. da je sistem kao u evropi sa 1+3 godine, ne bi mogli da stignu da pozavrsavaju sve ove kurseve i rade istrazivanje. mi smo na prvoj godini mastera svi uzeli svih 5 kurseva i radili smo 0 istrazivanja. nije bilo vremena ni malo. samo kursevi i asistentski poslovi ocenjivanja domacih, ispita, vodjenje labova itd. tako da se master research odradi na drugoj godini. slicno je na phd-u, prva godina se sastoji uglavnom od kurseva, research se radi na ostale tri. Edited April 8, 2013 by mei Link to comment
fonTelefon Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Pfft. Nema pojma, ja koristim mozda 2%. I sta mi hvali? tih 2%. vake asove nije udarao ni rosko tarner. Link to comment
fonTelefon Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 To u Kanadi? Zanimljivo. Ovde ima cak i buljuk magistarskih programa bez nastavnih kurseva* (research master).Valjda zavisi od zemlje, oblasti, i td.-----* Sad se setih kad sam >10 god. pisao nesto o p/d programima na starom forumu, kako se neko gnusao da mi imamo nekakve "kurseve" na p/d studijama. Za trenutak sam bio zaboravio koje je znacenje tog termina u ex-YU (barem nekada bilo).Stara posalica sa ETF: u prizemlju je fakultet, na spratu iznad visa skola, a sprat iznad kurs za crtanje.* za forumase koji prilikom poseta KST nisu citali tablu u prizemlju je Elektrotehnicki, na I spratu Gradjevinski a na II Arhitektura i urbanizam. Gradjanska Serbija je bila u dvoristu. Link to comment
fonTelefon Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 da, u Kanadi. naravno, broj kurseva varira od univerzita do univerziteta, i polja studija. na primer, na McGill-u je master na fizici bez odbrane teze. teza se pise, odobri od strane citajuce komisije i to je to, a ukupno imaju manje kurseva (5 master+phd).ovde je master 2 godine, a phd min 4. da je sistem kao u evropi sa 1+3 godine, ne bi mogli da stignu da pozavrsavaju sve ove kurseve i rade istrazivanje. mi smo na prvoj godini mastera svi uzeli svih 5 kurseva i radili smo 0 istrazivanja. nije bilo vremena ni malo. samo kursevi i asistentski poslovi ocenjivanja domacih, ispita, vodjenje labova itd. tako da se master research odradi na drugoj godini. slicno je na phd-u, prva godina se sastoji uglavnom od kurseva, research se radi na ostale tri.Kako mogu u matici GB da pozavrsavaju a ne mogu u Kanadi? Kad sam bio u Mancesteru pre podne se ide na nastavu a po podne kod profe na istrazivanje. Ne znam ko tamo drzi vezbe. Link to comment
Budja Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Nisam video 1 vezbu, 1 predavanje, 1 seminar da je organizovano na mojim phd studijama. Samo konsultacije koje su realno stvar licnog odnosa sa mentorom a ne nekakva propisana obaveza.Ne zalim se, realno ne znam cemu bi sluzilo, mislim da sam predmet istrazivanja (ovo mislim da vazi generalno za istoriju pa i druge hum/soc nauke) ne ostavlja puno prostora za taj metod rada.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2 Kursevin na PhD postaju standard u UK boljim univerzitetima.Preuzeto iz SAD.I vrlo korisno, jer je jednogodisnji britanski MSc apsolutno nedovoljan. Link to comment
Prospero Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Vidim svrhu kurseva iz metodologije, pripreme istrazivanja i pisanja i slicno. Za drugo realno ne, osim ako se ne skupi grupa od 2-3 studenta koji obradjuju iole slicne teme sto je malo verovatno. Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2 Link to comment
mei Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 (edited) Kako mogu u matici GB da pozavrsavaju a ne mogu u Kanadi? Kad sam bio u Mancesteru pre podne se ide na nastavu a po podne kod profe na istrazivanje. Ne znam ko tamo drzi vezbe.mojih par kolege sa oxforda nisu imali kurseve na phd-u. bili smo na istom eksperimentu.ne znam, 5 kurseva na prvoj godini mastera (ili phd-a, ako se nema master sa istog univerziteta), uz 10 sati sedmicno (na papiru, u praksi vise) asistentskog delovanja, ostavlja nula vremena za pravi research. osim tokom leta, kada su razne letnje skole, odmori :D etc. sve u svemu, nikakav pravi research, samo bebeci koraci. ako na drugim mestima imaju iste zahteve sto se kurseva tice, a sve pozavrsavaju za tri godine, onda su pametniji od nas u kanadi, eto. :(. Edited April 8, 2013 by mei Link to comment
Indy Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Mei, šta se radi na tim nastavnim kursevima na PhD-u? (Mislim, što se ne radi na kursevima u okviru magistarskog)?Ono što mene tu valjda zbunjuje je da svako radi drugačiji PhD i da im ne trebaju iste stvari... Link to comment
mei Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 (edited) Mei, šta se radi na tim nastavnim kursevima na PhD-u? (Mislim, što se ne radi na kursevima u okviru magistarskog)?Ono što mene tu valjda zbunjuje je da svako radi drugačiji PhD i da im ne trebaju iste stvari...na magistarskim jesmo obradili bazu, tj. ono najbitnije sto nas je prakticno pripremilo za phd istrazivanje. na phd je bilo produbljivanje svih tih baza koje smo obradili na magistarskim, kursevi su se uglavnom zvali "particle physics phenomenology- advanced topics I, particle physics phenomenology- advanced topics II", gde su nas eksponirali gotovo svim oblastima u fizici cestica, ukljucujuci i tzv. novu fiziku tj. nove teorije (na primer, supersimetrija koja nije standardni model, pa se ne predaje eksperimentalcima na magistarskom nivou). tj. svemu mogucem u cesticama + ponesto od nove fizike.sve to nam nije koristilo za phd istrazivanje i pisanje teze, vise je koristilo opstem znanju, konstanoj eksponiranosti gorucim pitanjima van nase uze oblasti.dosta nas je na postdoc otislo u drugo polje cestica u kojima nismo bili eksperti: neutrino na lhc-i, neutrino na gamma-ray itd. meni je prva godina postdoka bila kao prva godina studija :D, posto iz astrocestica i visokoenergetske gama astrofizike nisam nista radila tokom studija. moj mentor na studijama je promenio tri polja iz cestica (sad je na LHC-iju, radio je tzv. neutrino-mixing kao i ja, pa kratko r&d za utvrdjivanje mase neutrina, a pre toga LEP - elektron-pozitron kolajder), sef na poslu dva. to je medju cesticarima normalno, mozda su nas zato obrazovali malo vise u sirinu, nagadjam sad. Edited April 9, 2013 by mei * Link to comment
Indy Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Pa da, kapiram, to je ozbiljna nauka... :) Korpus znanja je preogroman, ne moze sve da se sabije u osnovne studije.I sad kad pomislim da neko takav (ko je prosao sve to, ukljucujuci i particle physics phenomenology - advanced topics 2, radi recimo kao 'biznis menadzer' (a znam za takve), stvarno mi dodje da se zamonasim od muke. (Posle me betty zeza da mi je to omiljena tema... gde omiljena, dusa boli.) Link to comment
Recommended Posts