Jump to content
IGNORED

SFRJ road trip


copkillah

Recommended Posts

Dobro, naslov je malo misleading, pošto će u principu to biti Hrvatska, ali će se obići makar još dve republike bivše nam države pa nije potpuno neistinit :) Ide nas par, uključujući i jednog stranca koji je izrazio želju da obiđe veći deo navedenog (počevši od Dubrovnika).Krećemo krajem sledeće nedelje i ostajemo ukupno deset dana. Osim što ćemo 17. biti na Žabljaku gde noćimo, već 18. smo u Dubrovniku. Na nekoj od tema sam već video koji je preporučeni put do istog (preko Nikšića i Trebinja).Nakon ukupno dva noćenja tamo, išlo bi se do istre. Naravno planiramo da obiđemo i Makarsku, Split i Zadar, ali samo usput, do Grožnjana koji su nam preporučili kao fino tiho mestašce na brdu koje bi nam bila baza u Istri.Naravno, tu bismo obišli Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulu, Brione itd itd. Ukupno tri noćenja u Istri. Mislili smo da jedno noćenje imamo u Rovinju, a ono što mene zanima jeste da li neko od vas ima neke druge preporuke ili za bazu, ili za možda različita noćenja svaki put. I to naravno ne samo mesta kao takva, već i konkretne apartmane, motele, hotele - šta god ne spada u neko posebno luksuziranje.Posle toga bismo obišli Plitvička jezera, obišli Mostar i spavali u Sarajevu. Pošto je put od Istre preko Plitvičkih jezera, pa do Sarajeva malo podugačak, da li možda neko ima bilo kakvu preporuku za noćenje usput?Dakle ukratko, to bi izgledalo otprilike ovako: Žabljak - Dubrovnik - Makarska - Split - Zadar - Rijeka - Opatija - Grožnjan - Novigrad - Poreč - Pula - Brioni - Rovinj - Plitvička jezera - Mostar - Sarajevo - Beograd.Naravno interesuju me bilo kakve informacije, tipa koje puteve birati, koje izbegavati, gde se sve plaća putarina i koliko je, gde jesti, šta obavezno obići, šta slobodno može da se zaobiđe itd itd.U Sarajevu imamo obezbeđeno noćenje, kao možda i u Splitu (ceo put je vrlo fleksibilan), sve ostalo je podložno promenama.Dakle svako, sa bilo kakvom informacijom ili savetom je dobrodošao-la :)

Link to comment
 • Replies 120
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Roger Sanchez

  12

 • copkillah

  9

 • yolo

  8

 • zorglub

  6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Stanite u kanjonu Tare malo da fotografišete. Na Žabljaku preporučujem za has restoran Javorovača, odlična jagnjetina (u saču i kuvana u vareniki). U Splitu jedite u Fife, dobar izbor sveže ribe i veoma je povoljno. Takođe, nađite konobu Tri Volta u Palači i probajte tamo sendviče sa pršutom i prošek. Obavezno prošetajte Marjanom, predivan je pogled na grad.

Link to comment

Ja sam pre par godina bio u Imotskom i Makarskoj kod rodbine, Dalmatinci su generalno malo zesci hrvati, tako da obrati paznju na to... Obidji ako mozes Hvar, sam grad Hvar nije meni bio toliko zanimljiv ali na ostrvu ima fantasticnih prirodnih uvala. U Makarskoj ima kafic na jednoj plazi koji pocinje u rano popodne da radi i atmosfera je jedna od najboljih kojima sam prisustvovao, obavezno otici tamo.Uzivaj u jednom od najlepsih mora na svetu, sta drugo reci :)

Link to comment

Super, raspitaj se samo za zeleni karton (potreban i dalje za Bosnu i Makedoniju) i na CRO primorju parkiraj po skrovitim mestima. Realnost, jbg. Uz policijski izveštaj si oslobođen svakog problema po vraćanju auta, ali što da se drndaš bezveze.PS: Jesi proverio da li je kilometraža neograničena?

Edited by zorglub
Link to comment

Zeleni karton ćemo da dobijemo za dž, a kilometraža je neograničena, to su bile prve dve stvari koje smo pitali.Da li u Dalmaciji generalno preporučujete neko mesto da u principu zaobiđemo? Ako dobro pamtim Šibenik je uvek bio problematičan, uz donekle i Split i da je Dubrovnik tu "najbezbedniji"? Zadar?

Link to comment

A 1918. Splićani dali rok od tri dana zemljskom vijeću da izglasa ujedinjenje sa Srbijom ili će se oni samostalno priključiti Kraljevini Srbiji :isuse: Zemljo Indijo... :frust:

Link to comment

Mislim da su najopasniji The Bibinje i (Tornado) Nadin. Dubrovnik je isto 1 neselektivno zlopamtilo, ali se smanjila gustoća osvetnika™. Ja kad idem u Srbiju ide s kaskom, i ne brinem puno. To je jedini način da budeš fulpruf siguran i u Hr.

Link to comment

dzaba kasko kad se kuci moras voziti s najlonom mesto stakla, bez ogledala, ili kad te zaustavlja svaka patrola od Dubrovnika do Bezhanije, imas CRO zapisnik, al' zabole Bosanca i Srbina...Parkirati po dvoristima i garazama, jbg al' tako je.

Link to comment

Ja sam u svojim putešestvijama prošlog i ovog ljeta vidio toliko neoštećenih prometala agresorske™ registracije kako se voze i parkiravaju i na tim opasnim™ krajevima da sam uvjeren da (po svojoj navici) previše (tendencijozno) mračiš. To je došlo do razine incidenta, kao udar groma ali hiperdomoljubnog™ a ne električnog. U Bibinju doduše nisam bio.

Edited by Roger Sanchez
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...