Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) mladji razredi, dakle irelevantno i? sta kazu? jel dobra? pa? irelevantno rispek, imas bas dosta vremena :( dokurca, sta da radim? bez zezanja, uopste ne mislim da je poturanje restlova iz knjizara djeci nesto nebitno i banalno. i to valjda spada u zaglupljivanje. Ne mislim ni ja, samo mi je muka od zgražavanja nad "zlim", "bogohulnim" i sličnim sadržajima. Deca su do te mere izložena ludilu svakodnevice da ne vidim kako bi im mogla naškoditi još jedna metaforička borba dobra i zla. Moja ćerka je za odličan uspeh dobijala knjige poezije od kojih možeš da izgubiš želju da ikada pročitaš neku rimu. A sve je u leptirićima i oblačićima, nijedne kvariteljske reči. edit: probaj da resembluješ diznu Edited July 6, 2014 by Notorious
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) aj napisi 1 post bez edita, i kupicu ti cokoladu numem, al' obećavam da ću se potruditi za čokoladu sa 80% kakaoa. edit: bez voćkica i lešnika, dakle klot Edited July 6, 2014 by Notorious
Turnbull Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Brate, Toni, prati fabulu radnje! Zaglupljivanje je u onom mudrovanju o tome kako se deca na časovima veronauke uče da prepoznaju zlo i kako podobnost knjiga treba da procenjuje komisija sastavljena, između ostalog i od veroučitelja. Elem, ne vidim šta ti smeta u ovoj knjizi, koja po svemu sudeći spada u ona prilično generic, ali zgodna dečija sveznanja o raznom oblastima. Kad smo bili klinci bilo je puno takvih knjiga i sve su bile zanimljive. Edited July 6, 2014 by Turnbull
Turnbull Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Ne znam, ali zašto ne bi bilo. Ne znam da li znaš, ali magija je i 1 istorijski i sociološki fenomen, a koliko razumem, ova knjiga o njoj govori upravo tako. Ту књигу, аутора Кристофа Дакселмилера, објавио је „Клет”, као део едиције „Шта је шта”, по лиценци немачког издавача „Теслова”. Читаоцима се објашњава како су људи од давнина веровали у нечисте силе, призивали их и били прогањани због тога, па чак и они који се вештичарењем никада нису бавили. У тексту је наглашено да магија не делује, а нема ни упутстава за црне ритуале и бацање чини. . Edit: I sa sajta Delfi knjižara. - Profesor dr Kristof Dakselmiler pripoveda interesantnu priču o magiji. Priča nam o tumačima snova iz antičkih vremena, objašnjava značaj magije za razvoj prirodnih nauka i predstavlja njene moderne oblike, kao što je spiritizam. Šta je "crna", a šta "bela" magija? Šta je prizivanje duhova? Kako je došlo do progona veštica? Može li verovanje u magiju stvarno da ima uticaja na nešto? "Šta je šta" je naučno-popularna edicija, namenjena pre svega čitaocima od 9 do 15 godina, ali i svim ostalim radoznalcima. Edited July 6, 2014 by Turnbull
Dagmar Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Sveznanje o magiji? Jel ima i o astrologiji? Realno popovi tu slabo sta imaju da se zale, i oni objasnjavaju ljudima da veruju tek tako u nesto, i uce ih ritualima za prizivanje visih sila i okretanje njihove naklonosti u svoju korist.
Turnbull Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 S tim što ova knjiga o magiji ne govori "iznutra", nego "spolja", doklen veronauka o religiji govori upravo "iznutra".
Dagmar Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Realno, i sa pogledom spolja nije fora previse maloj deci pricati o magiji na bilo koji nacin, klinci se lako plase i tripuju, i nisu bas tako dobri da procene sta je spoljasnje a sta unutrasnje. Uostalom, skoro svi smo se kao klinci plasili raznih cudovista iz ormana i ispod kreveta, cak iako su nam roditelji govorili da to ne postoji. Vrlo je povrsno otpisati glupost davanja ove knjige mladjoj deci time sto je pristup "spoljasnji".
Indy Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ne mislim da je bilo sta od pomenutog zaglupljivanje nacije (u smislu ove teme). Koliko sam ja razumeo, zaglupljivanje se odnosi pre svega na namernu medijsku dezinformaciju, ili stvaranje stetne konfuzije (npr. oko vakcinisanja). U obrazovnom sistemu je uvek bilo (i bice) dubioznih stvari, pa i totalnih gluposti. Spas je u tome da, hvala bobu, vecina razumne dece ne uzima skolu narocito ozbiljno.
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Pa, ukoliko se za procenu podobnosti nekog sadržaja predlaže, između ostalih, i veroučitelj, nisam sigurna da to nije zaglupljivanje.
Indy Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Pa, ukoliko se za procenu podobnosti nekog sadržaja predlaže, između ostalih, i veroučitelj, nisam sigurna da to nije zaglupljivanje. Ja nisam siguran da je uopste moguce nekog zaglupeti, kad smo vec kod toga.
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Ja nisam siguran da je uopste moguce nekog zaglupeti, kad smo vec kod toga. Misliš li da su ona silna deca što luduju za raznim treš sadržajima prirodno površna i glupa? Sredinska iskustva oblikuju i usmeravaju prirodni potencijal. Edited July 6, 2014 by Notorious
Indy Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Misliš li da su sva ona silna deca što luduju za raznim treš sadržajima prirodno površna i glupa? Sredinska iskustva oblikuju i usmeravaju prirodni potencijal. Ne znam da li su prirodno glupi, nisam strucan da kazem. Ali, znam da je danas svako, ali doslovno svako, u stanju da iznese svoje misljenje na bilo koju temu, u neogranicenim kolicinama. Secam se jako dobro vremena kada je mnogo manje od 1% drustva to bilo u stanju (i to su uglavnom bile "birane" individue, veoma nereprezentativne za populaciju). Otuda je razumljivo, bar donekle, da se stice utisak da gluposti, neukusa i ostalog trasha nikad nije bilo vise. Ali, ja uopste ne verujem da je to tako. Mislim da genijalaca ima barem isto koliko ih je uvek bilo, stavise slobodan bih bio da kazem da verujem da ih ima vise, i relativno i apsolutno - samo se ne vide u gomili. (Nisam ja ovo misljenje isisao iz prsta, stavise, duboko sam patio zbog novonastale demokratije u kojoj svaka gluperda, pa i gore od toga, ima jednako prostora da filozofira koliko to ima npr. i 1 Vasa - koji to i treba da radi, imho. Kao sto svako moze da kaci svoje fotografske brljotine, a nekad su fotografije visile samo u galerijama, za gde ih je pazljivo odabirao ziri u sastavu od profesionalnih foto-umetnika. Otpatio sam ja to, veoma... a sad mi je ponovo dobro.)
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Ja sam pre za pluraliizam pogleda na svet i mogućnost izbora. Problem ne vidim u raznolikosti sadržaja (to je osnov za diferencijaciju), već u tome što se mladim ljudima ne pruža mogućnost da steknu oruđe (kritičku misao) za razlikovanje žita od kukolja. edit: slovo Edited July 6, 2014 by Notorious
Recommended Posts