salerokada Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 To sam otprilike skontao. Ali, nisam razumeo šta je prokomentarisano jer ne razumem taj jezik.
Time Crisis Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 To sam otprilike skontao. Ali, nisam razumeo šta je prokomentarisano jer ne razumem taj jezik. Pretpostavljam pogrešna upotreba reči tvist :)
Indy Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Kaze da su "istrazivaci na Harvardu" objavili da su u ljudskom genomu pronasli "poruku od Boga". U malo istrazenom delu ne-kodirajuce DNK, kazu dalje, tim vrhunskih geneticara otkrio je fragment od 22 reci na arhaicnom aramejskom jeziku, u kome Bog potvrdjuje svoje postojanje i svoju ulogu u stvaranju zivota na Zemlji.
расејан Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Pretpostavljam pogrešna upotreba reči tvist :) Две савремене употребе исте речи, буквално. Свака са временом својим, дакако.
Turnbull Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Politikin tekst je začuđujuće razuman, kačim ga samo zbog izjave školske psihološkinje. Београд За све петице – 666Родитељи ученика трећег разреда једне београдске основне школе били су згрожени када су њихова деца, уз похвалницу за одличан успех, награђена књигом „Чаробњаци, вештице и магија”, за коју чак и један од директора куће која је издала ову књигу каже да је не би дао својој ћерки од 12 година Сало мртворођенчади као састојак за справљање вештичје масти и љубљење ђавола на црним мисама – то нису детаљи које би родитељи десетогодишњака волели да нађу у књигама свог детета. Још мање су мајке и очеви ђака трећег разреда једне основне школе били одушевљени што су управо то затекли међу корицама штива којим су уз похвалницу њихови клинци награђени за одличан успех. Тема књиге, под називом „Чаробњаци, вештице и магија”, из едиције за узраст од 9 до 15 година, родитељима се никако није учинила прикладном за девојчице и дечаке који се још рву са таблицом множења. После негодовања родитеља, директор школе је предложио да књиге врате и у замену добију „питомије”. Да ли су деца била згрожена и уплашена садржајем поклона колико и њихови родитељи, није познато. Уосталом, није то ништа што још у вртићу нису чули у „Ивици и Марици” и сличним бајкама. Министарство просвете и науке, како кажу за „Политику”, није надлежно за избор награда ученицима, већ је то у искључивој надлежности школе, где би о томе морале да поведу рачуна стручне службе. „Свакако да књиге треба да буду примерене узрасту”, констатовали су у министарству.Ту књигу, аутора Кристофа Дакселмилера, објавио је „Клет”, као део едиције „Шта је шта”, по лиценци немачког издавача „Теслова”. Читаоцима се објашњава како су људи од давнина веровали у нечисте силе, призивали их и били прогањани због тога, па чак и они који се вештичарењем никада нису бавили. У тексту је наглашено да магија не делује, а нема ни упутстава за црне ритуале и бацање чини. Ипак, директор развоја „Клета” Иван Перић каже да он својој кћерки од 12 година не би дао ту књигу. – Ми ту едицију нисмо достављали школама већ смо је продавали књижарама и трговцима. Свих 20 наслова намењено је деци од 9 до 15 година, то су књиге о дивљим животињама, океанима и морима, свемиру, које су прикладне за деветогодишњаке, затим оне о старим Грцима и Египћанима, које се могу давати деци кад о њима почну да уче на часовима. Најзад, ту је и ово дело које је побудило контроверзу и које бих ја свакако дао старијој деци. Нисмо могли да на свакој појединачној књизи означимо за који је узраст од 9 до 15 година погодна. Код лиценцних издања, можете само да преведете текст, не и да било шта додате. Школска управа морала је да прочита књигу, а не да се тек тако поведе за општом ознаком узраста за читаву едицију – каже Перић.Питање је и да ли се може сматрати скандалом када овакво штиво доспе у руке деце која одрастају у култури где од бака и дека, често и од родитеља, малтене од рођења науче чему служе црвени конци и остали реквизити и разне бајалице за терање урока и баука.Суочавање са злом, ако се одвија у контролисаним условима, као у традиционалним обредима у које су укључивани и најмлађи, може на децу деловати ослобађајуће, каже психолог Спомена Милачић. – Часови веронауке дају одговоре на питања која деца имају о злу. Али, ту се вера нуди као спас и, као и у бајкама и древним причама, зло бива надјачано добрим, што је неопходан сукоб како би се извукла правилна поука и потпомогло формирање оптимистичког става према животу. Пре свега, теми зла, нарочито када је везана за религијска осећања, мора се пажљиво приступити, уз обавезан пристанак родитеља. Приватно деца можда гледају и хорор филмове, али то није изговор за школу да не пази на садржаје које им представља. Не могу да коментаришем случај књиге која је дељена у тој школи јер је нисам читала, али се питам да ли је тај избор одобрио савет родитеља и да ли је о томе одлучивала школска комисија, као и ко је у њој био – директор, психолог, вероучитељ – каже Милачићева. Ако се на часовима веронауке потврђује да зло, мада је слабије од добра, постоји, тешко да је то више застрашујуће за децу него када им се, као у „Чаробњацима, вештицама и магији”, поручи да натприродно зло уопште не постоји. Не би због вештица ваљало покретати „лов на вештице” против једне књиге. Владимир Вукасовић објављено: 05.07.2014.
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Ma da, Hari Poter podstiče veštičarenje a Nil Gejmen u Knjizi o groblju nekrofiliju. Zašto se ne okome na bajke, koje po surovosti i onostranosti često nadmašuju savremenu književnost? edit: znak interpunkcije Edited July 6, 2014 by Notorious
ToniAdams Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 sto, jesu i bajke dobijali odlikasi? jesi citala knjigu i znas da je okej? gde pominju hari potera? citas li ti postove pre nego ih iskomentarises? sta je smisao zivota? zasto moram da menjam opet lamelu a nisam presao ni 10k?
Sir Oliver Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Bio je sličan slučaj, kada su se roditelji osnovaca bunili zbog knjige "Plastic", Ivana Jovanovića,
ToniAdams Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 pa sta je lose u tome sto se roditelji bune ako im deca kao nagradu za mukotrpan rad dobijaju nek koji izdavac nema gde utopiti? da moje dete (kad bih ga imao, i kad bi nekim cudom bilo odlikas a da sam na kvar odradio dnk test) dobije kandze ili konstantinovo raskrsce, nabio bih knjisku prvo uciteljci u dupe, pa direktoru, pa izdavacu. nek svom okotu kvare ukus a moj nek ostave na miru.
Sir Oliver Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Nema ništa loše u tome. Lepo je što roditelji čitaju i znaju kakav treš im nude potomcima.
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) sto, jesu i bajke dobijali odlikasi? jesi citala knjigu i znas da je okej? gde pominju hari potera? citas li ti postove pre nego ih iskomentarises? sta je smisao zivota? zasto moram da menjam opet lamelu a nisam presao ni 10k? jesu, mlađi razredi (ne znam za ovu školu, ali za neke druge znam) čitala sam prikaz pominjao se u tom kontekstu dok je bio aktuelan da pitaj me to nekom drugom prilikom možda ti je kurbla razdihtungovala klocnu Edited July 6, 2014 by Notorious
ToniAdams Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 jesu, mlađi razredi (ne znam za ovu školu, ali za neke druge znam) čitala sam prikaz pominjao se u tom kontekstu dok je bio aktuelan da pitaj me to nekom drugom prilikom možda ti je kurbla razdihtungovala klocnu mladji razredi, dakle irelevantno i? sta kazu? jel dobra? pa? irelevantno rispek, imas bas dosta vremena :( dokurca, sta da radim? bez zezanja, uopste ne mislim da je poturanje restlova iz knjizara djeci nesto nebitno i banalno. i to valjda spada u zaglupljivanje.
Indy Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Sad ste me zbunili, ona ima 6 odgovora, a ti 5 komentara. (EDIT. Doh, nisam ubrojao smajli) Btw. sto se tice lamele, moraju i automehanicari od neceg da zive. Edited July 6, 2014 by Indy
ToniAdams Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 jebemu. a da menjam odma i korpu il da cekam da me nekstajm preveslaju?
Recommended Posts