Jump to content
IGNORED

Zaglupljivanje nacije


Eraserhead

Recommended Posts

To sam otprilike skontao. Ali, nisam razumeo šta je prokomentarisano jer ne razumem taj jezik.

 

Pretpostavljam pogrešna upotreba reči tvist :)

Link to comment

Kaze da su "istrazivaci na Harvardu" objavili da su u ljudskom genomu pronasli "poruku od Boga". U malo istrazenom delu ne-kodirajuce DNK, kazu dalje, tim vrhunskih geneticara otkrio je fragment od 22 reci na arhaicnom aramejskom jeziku, u kome Bog potvrdjuje svoje postojanje i svoju ulogu u stvaranju zivota na Zemlji.

Link to comment

Pretpostavljam pogrešna upotreba reči tvist :)

 

Две савремене употребе исте речи, буквално. Свака са временом својим, дакако.

Link to comment

Politikin tekst je začuđujuće razuman, kačim ga samo zbog izjave školske psihološkinje.

 

 
Београд За све петице – 666

Ро­ди­те­љи уче­ни­ка тре­ћег раз­ре­да јед­не бе­о­град­ске основ­не шко­ле би­ли су згро­же­ни ка­да су њи­хо­ва де­ца, уз по­хвал­ни­цу за од­ли­чан успех, на­гра­ђе­на књи­гом „Ча­роб­ња­ци, ве­шти­це и ма­ги­ја”, за ко­ју чак и је­дан од ди­рек­то­ра ку­ће ко­ја је из­да­ла ову књи­гу ка­же да је не би дао сво­јој ћер­ки од 12 го­ди­на

vestice.jpg

Са­ло мр­тво­ро­ђен­ча­ди као са­сто­јак за спра­вља­ње ве­штич­је ма­сти и љу­бље­ње ђа­во­ла на цр­ним ми­са­ма – то ни­су де­та­љи ко­је би ро­ди­те­љи де­се­то­го­ди­шња­ка во­ле­ли да на­ђу у књи­га­ма свог де­те­та. Још ма­ње су мај­ке и оче­ви ђа­ка тре­ћег раз­ре­да јед­не основ­не шко­ле би­ли оду­ше­вље­ни што су упра­во то за­те­кли ме­ђу ко­ри­ца­ма шти­ва ко­јим су уз по­хвал­ни­цу њи­хо­ви клин­ци на­гра­ђе­ни за од­ли­чан успех.

Те­ма књи­ге, под на­зи­вом „Ча­роб­ња­ци, ве­шти­це и ма­ги­ја”, из еди­ци­је за уз­раст од 9 до 15 го­ди­на, ро­ди­те­љи­ма се ни­ка­ко ни­је учи­ни­ла при­клад­ном за де­вој­чи­це и де­ча­ке ко­ји се још рву са та­бли­цом мно­же­ња. По­сле не­го­до­ва­ња ро­ди­те­ља, ди­рек­тор шко­ле је пред­ло­жио да књи­ге вра­те и у за­ме­ну до­би­ју „пи­то­ми­је”. Да ли су де­ца би­ла згро­же­на и упла­ше­на са­др­жа­јем по­кло­на ко­ли­ко и њи­хо­ви ро­ди­те­љи, ни­је по­зна­то. Уоста­лом, ни­је то ни­шта што још у вр­ти­ћу ни­су чу­ли у „Иви­ци и Ма­ри­ци” и слич­ним бај­ка­ма.

Ми­ни­стар­ство про­све­те и на­у­ке, ка­ко ка­жу за „По­ли­ти­ку”, ни­је над­ле­жно за из­бор на­гра­да уче­ни­ци­ма, већ је то у ис­кљу­чи­вој над­ле­жно­сти шко­ле, где би о то­ме мо­ра­ле да по­ве­ду ра­чу­на струч­не слу­жбе. „Сва­ка­ко да књи­ге тре­ба да бу­ду при­ме­ре­не уз­ра­сту”, кон­ста­то­ва­ли су у ми­ни­стар­ству.
Ту књи­гу, ауто­ра Кри­сто­фа Дак­сел­ми­ле­ра, об­ја­вио је „Клет”, као део еди­ци­је „Шта је шта”, по ли­цен­ци не­мач­ког из­да­ва­ча „Те­сло­ва”. Чи­та­о­ци­ма се об­ја­шња­ва ка­ко су љу­ди од дав­ни­на ве­ро­ва­ли у не­чи­сте си­ле, при­зи­ва­ли их и би­ли про­га­ња­ни због то­га, па чак и они ко­ји се ве­шти­ча­ре­њем ни­ка­да ни­су ба­ви­ли. У тек­сту је на­гла­ше­но да ма­ги­ја не де­лу­је, а не­ма ни упут­ста­ва за цр­не ри­ту­а­ле и ба­ца­ње чи­ни. Ипак, ди­рек­тор раз­во­ја „Кле­та” Иван Пе­рић ка­же да он сво­јој кћер­ки од 12 го­ди­на не би дао ту књи­гу.

– Ми ту еди­ци­ју ни­смо до­ста­вља­ли шко­ла­ма већ смо је про­да­ва­ли књи­жа­ра­ма и тр­гов­ци­ма. Свих 20 на­сло­ва на­ме­ње­но је де­ци од 9 до 15 го­ди­на, то су књи­ге о ди­вљим жи­во­ти­ња­ма, оке­а­ни­ма и мо­ри­ма, све­ми­ру, ко­је су при­клад­не за де­ве­то­го­ди­шња­ке, за­тим оне о ста­рим Гр­ци­ма и Егип­ћа­ни­ма, ко­је се мо­гу да­ва­ти де­ци кад о њи­ма поч­ну да уче на ча­со­ви­ма. Нај­зад, ту је и ово де­ло ко­је је по­бу­ди­ло кон­тро­вер­зу и ко­је бих ја сва­ка­ко дао ста­ри­јој де­ци. Ни­смо мо­гли да на сва­кој по­је­ди­нач­ној књи­зи озна­чи­мо за ко­ји је уз­раст од 9 до 15 го­ди­на по­год­на. Код ли­цен­цних из­да­ња, мо­же­те са­мо да пре­ве­де­те текст, не и да би­ло шта до­да­те. Школ­ска упра­ва мо­ра­ла је да про­чи­та књи­гу, а не да се тек та­ко по­ве­де за оп­штом озна­ком уз­ра­ста за чи­та­ву еди­ци­ју – ка­же Пе­рић.
Пи­та­ње је и да ли се мо­же сма­тра­ти скан­да­лом ка­да ова­кво шти­во до­спе у ру­ке де­це ко­ја од­ра­ста­ју у кул­ту­ри где од ба­ка и де­ка, че­сто и од ро­ди­те­ља, мал­те­не од ро­ђе­ња на­у­че че­му слу­же цр­ве­ни кон­ци и оста­ли ре­кви­зи­ти и раз­не ба­ја­ли­це за те­ра­ње уро­ка и ба­у­ка.
Су­о­ча­ва­ње са злом, ако се од­ви­ја у кон­тро­ли­са­ним усло­ви­ма, као у тра­ди­ци­о­нал­ним об­ре­ди­ма у ко­је су укљу­чи­ва­ни и нај­мла­ђи, мо­же на де­цу де­ло­ва­ти осло­ба­ђа­ју­ће, ка­же пси­хо­лог Спо­ме­на Ми­ла­чић.

Ча­со­ви ве­ро­на­у­ке да­ју од­го­во­ре на пи­та­ња ко­ја де­ца има­ју о злу. Али, ту се ве­ра ну­ди као спас и, као и у бај­ка­ма и древ­ним при­ча­ма, зло би­ва над­ја­ча­но до­брим, што је нео­п­хо­дан су­коб ка­ко би се из­ву­кла пра­вил­на по­у­ка и пот­по­мо­гло фор­ми­ра­ње оп­ти­ми­стич­ког ста­ва пре­ма жи­во­ту. Пре све­га, те­ми зла, на­ро­чи­то ка­да је ве­за­на за ре­ли­гиј­ска осе­ћа­ња, мо­ра се па­жљи­во при­сту­пи­ти, уз оба­ве­зан при­ста­нак ро­ди­те­ља. При­ват­но де­ца мо­жда гле­да­ју и хо­рор фил­мо­ве, али то ни­је из­го­вор за шко­лу да не па­зи на са­др­жа­је ко­је им пред­ста­вља. Не мо­гу да ко­мен­та­ри­шем слу­чај књи­ге ко­ја је де­ље­на у тој шко­ли јер је ни­сам чи­та­ла, али се пи­там да ли је тај из­бор одо­брио са­вет ро­ди­те­ља и да ли је о то­ме од­лу­чи­ва­ла школ­ска ко­ми­си­ја, као и ко је у њој био – ди­рек­тор, пси­хо­лог, ве­ро­у­чи­тељ – ка­же Ми­ла­чи­ће­ва.

Ако се на ча­со­ви­ма ве­ро­на­у­ке по­твр­ђу­је да зло, ма­да је сла­би­је од до­бра, по­сто­ји, те­шко да је то ви­ше за­стра­шу­ју­ће за де­цу не­го ка­да им се, као у „Ча­роб­ња­ци­ма, ве­шти­ца­ма и ма­ги­ји”, по­ру­чи да нат­при­род­но зло уоп­ште не по­сто­ји. Не би због ве­шти­ца ва­ља­ло по­кре­та­ти „лов на ве­шти­це” про­тив јед­не књи­ге.

Вла­ди­мир Ву­ка­со­вић
објављено: 05.07.2014.

 

Link to comment

Ma da,  Hari Poter podstiče veštičarenje a Nil Gejmen u Knjizi o groblju nekrofiliju. 

Zašto se ne okome na bajke, koje po surovosti i onostranosti često nadmašuju savremenu književnost?

 

edit: znak interpunkcije

Edited by Notorious
Link to comment

sto, jesu i bajke dobijali odlikasi?

jesi citala knjigu i znas da je okej?

gde pominju hari potera?

citas li ti postove pre nego ih iskomentarises?

sta je smisao zivota?

zasto moram da menjam opet lamelu a nisam presao ni 10k?

Link to comment

pa sta je lose u tome sto se roditelji bune ako im deca kao nagradu za mukotrpan rad dobijaju nek koji izdavac nema gde utopiti?

da moje dete (kad bih ga imao, i kad bi nekim cudom bilo odlikas a da sam na kvar odradio dnk test) dobije kandze ili konstantinovo raskrsce, nabio bih knjisku prvo uciteljci u dupe, pa direktoru, pa izdavacu.

nek svom okotu kvare ukus a moj nek ostave na miru. 

Link to comment

sto, jesu i bajke dobijali odlikasi?

jesi citala knjigu i znas da je okej?

gde pominju hari potera?

citas li ti postove pre nego ih iskomentarises?

sta je smisao zivota?

zasto moram da menjam opet lamelu a nisam presao ni 10k?

jesu, mlađi razredi (ne znam za ovu školu, ali za neke druge znam)

čitala sam prikaz

pominjao se u tom kontekstu dok je bio aktuelan

da

pitaj me to nekom drugom prilikom

možda ti je kurbla razdihtungovala klocnu 

Edited by Notorious
Link to comment

jesu, mlađi razredi (ne znam za ovu školu, ali za neke druge znam)

čitala sam prikaz

pominjao se u tom kontekstu dok je bio aktuelan

da

pitaj me to nekom drugom prilikom

možda ti je kurbla razdihtungovala klocnu 

mladji razredi, dakle irelevantno :fantom:

i? sta kazu? jel dobra?

pa? irelevantno :fantom:

rispek, imas bas dosta vremena

:(

dokurca, sta da radim?

 

 

bez zezanja, uopste ne mislim da je poturanje restlova iz knjizara djeci nesto nebitno i banalno. i to valjda spada u zaglupljivanje.

Link to comment

Sad ste me zbunili, ona ima 6 odgovora, a ti 5 komentara. (EDIT. Doh, nisam ubrojao smajli)

Btw. sto se tice lamele, moraju i automehanicari od neceg da zive.

Edited by Indy
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...