January 6, 20251 yr ovde je u rerni prebranac na bazi grčkog velikog pasulja gigantesa, sa dosta praziluka, crvenog luka, paradajza na kockice iz konzerve i začina /beli luk, majčina dušica, malo kumina, slatka crvena paprika/ i puno novog zelenog vrhunskog maslinovog ulja sad napolju na vanjskoj sudoperi da ne usmrdim kuću filetiram jednu lakerdu /još jedna riba iz familije manjih tuna/ pa ću da je spustim 15 minuta na prebranac. HO HO!
January 6, 20251 yr Lakerda=Lokarda? (Scomber colias) Umeju u ribarnicama da uvale kao skušetinu narodnu (scomber scombrus). Nego, u Greciji ima recepat, da se ostavi očišćena na_suncu popodne, uveče osmudi na žici i prelije limunom?
January 6, 20251 yr kuvala sam nesto sto se zove kalindzo-gulas od jagnjecih iznutrica koje su dosle sa jagnjetinom za pecenje danas cu da ga jedem
January 6, 20251 yr odlican je gulas...osim sto bih sledeci put,ako ga ikad i bude , izbacila maramicu jer je dosta masna...i ja sam van recepta dodala dosta bibera, majcinu dusicu i pimeta
January 6, 20251 yr 10 hours ago, makaronee said: Lakerda=Lokarda? (Scomber colias) Umeju u ribarnicama da uvale kao skušetinu narodnu (scomber scombrus). Nego, u Greciji ima recepat, da se ostavi očišćena na_suncu popodne, uveče osmudi na žici i prelije limunom? zapravo nije, upotrebio sam lokalno ime lakerda iako je to zapravo ime mezea koji se sprema od ove ribe a pravo ime je bonito odnosno palamida, samo da je veća /barem 1 godina/ lakerda je usoljena riba očišćena pa isečena na fete, dobro posoljena i onda potopljena u maslinovo ulje može već nakon 5 dana da se jede, odlično uz cipuro evo ribe, to je familija tune, sada je 5e kilo ovde, neki dan su poslali 5 tona za solun, bukvalno ih ne love više svima dosadila često ide u konzerve umesto tune, naročito kad nisu odresci nego ono što zovu flakes inače neviđeno zabavna za ribolov, bori se kao 5x veće vrste drugih lakerda je ovo
January 6, 20251 yr 9 hours ago, ivy said: maramicu upotrebi za nešto bolje. od umotane džigerice do širdena.
January 6, 20251 yr 1 minute ago, aram said: širden. naivan ko francuska sobarica, nekad se tako govorilo za ovakve ispade.
January 10, 20251 yr pokidao sam sa mladom ovčetinom /šilježe/ u saču cela plećkica sa prednjim pikljem, pashalidis satarom presekao na 5 delova ubačeno u ovlaženi /no pun/ sač, posoljeno, pouljeno, dodata majčina dušica i 3 grančice ruzmarina bluka nisam imao više u kući mislio sam osolim sa malo garam masale ali doći će posle komšije na ručak pa da im ne ogadim bojao sam se da će trebati ko zna koliko, u početku sam izdvojio 3h sa opcijom da dodam još koji sat posle 2h sam izvadio sač iz rerne, otvorio i već je bilo 90% gotovo, moglo se lepo jesti ipak sam okreno meso da ono koje se peklo u otopljenom loju i maslinovom ulju sad bude gore na svaki komad po bogat prsohvat krupne morske soli pa nazad u rernu na još 45 min izvadio ponovo - savršenstvo, sve sočno, ispečeno da otpada sa kosti, ništa nisam zagoreo ni presušio /ko onomad sa rebrima/ diveći se svom uratku pojeo sam /uz opasnost od opekotina/ ceo pikalj gde se meso skroz odvojilo od kosti i razdvojilo od same sebe sad sam odsuo 2 kutlače ove masti i presuo u wok, pa stavio 1 konzervu paradajza krupnog i jedno 700g bamija to će biti prilog uz odmrznut pirinač. zbog ovakvih jela bi primio muhamedansku veru. ladno.
January 11, 20251 yr 9 minutes ago, Sandradjer said: Samo da se ohladi. Lepo mirise Izgleda bolje od originala.
January 11, 20251 yr 17 minutes ago, Klara said: Šomloi galuška? 15 minutes ago, Eleniko said: Odakle višnje u galušci? Neki puding od Dzejmi Olivera. Ovo su maline, stavila sam njih umesto dzema