gospa buba Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 Kako pravis paneer? a i shta je to uopshte, zanas paore -_-
rezwalker Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 (edited) Nikad je lakše. Prvo zagreješ mleko. Kada počne da ključa sipaš limunov sok ili sirće. Čim mleko počne da se zgrušava prestaješ za dolivanjem limunovog soka / sirćeta. Da, sve vreme moraš da drugom rukom mešaš mleko. Kada ti se svo mleko usiri, sipaš ga u gazu nad sudoperom, zategneš i dobro ga procediš. Zatim sir u gazi staviš na tanjir ili neku drugu ravnu površinu i poklopiš nečim teškim kako bi dobio presovan kotur sira. Nakon nekih pola sata, sat, dobićeš paneer spreman za upotrebu. Bitno je da ga tokom pripreme ne soliš jer ćeš tako sprečiti zgrušavanje mleka. Soliš ga kasnije, prilikom mariniranja. Edited August 18, 2014 by rezwalker
Аврам Гојић Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 (edited) a i shta je to uopshte, zanas paore -_- Blagi indijski sira, potpuno nezamenljiv u jelima kao sto je palak paneer Hvala, Rez! Edited August 18, 2014 by Грешни Василије
rezwalker Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 Ovaj put sam paneer pripremio od kozjeg mleka i daleko je bolji i kompaktniji. Inače, za 1/2 kg sira potrebno je ok 2,5L mleka.
gospa buba Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 (edited) odlichno, koje mleko (as in nemam svoju kravu ^_^), koje mariniranje i koja je ovozemaljska upotreba? tj kad se napravi taj teorijski sir, sta mogu sve da mu radim, a da je srbinu i vegetarijancu milo? a mozda bez egzotike -_- Edited August 18, 2014 by gospa buba
rezwalker Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 (edited) @gospa buba: Paneer je potpuno neutralan, a odlično upija marinade i idealan je za grillovanje, prženje, pa i pohovanje. Edited August 18, 2014 by rezwalker
gospa buba Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 @gospa buba: Paneer je potpuno neutralan, a odlično upija marinade i idealan je za grillovanje, prženje, pa i pohovanje. dovoljno, blagodarim :D
belch Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 mi to radili kad se pokvari mleko. posle mutili mikserom sa solju i koristili kao krem sir
gospa buba Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 mi to radili kad se pokvari mleko. posle mutili mikserom sa solju i koristili kao krem sir naravno, nego mi nije palo na pamet da mogu da da teram u dalju obradu. obichno se pojelo nako...
cmrlj Posted August 18, 2014 Posted August 18, 2014 moj prvi izlet u pirincane rolnice (neko pitao gde ima da se kupi pirincani omotac, ja naletela u merkatoru, preskupo, ali morala, sta cu. ako neko nadje jeftinije, nek javi): avokado, zelena salata, gambor, sargarepa, paprika, indijski orah, lajm. ajme kakva delicija.
fluffy Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 isekla 2 velika patlidzana na debele kriske,posolila,ostavila da puste vodu,iscedila i oprala pod mlazom hladne vode..bas su dobri patlidzani,veliki a nemaju ni jednu semenku i nisu gorki,mladi a veliki ...u ciniju pomesala pavlaku,2 jajeta,kozjeg kajmaka,so,2 cena sitno seckanog bluka..pleh podmazala i malo posula prezlom pa poredjala red patlidzala pa poprskala smesom od pavlake,ne bas preterano bogato onako jer mi je ideja bila da preovlada ukus patlidzana sto sam i uspela :P,dakle samo malo da bas nije suvo i malo da razblazi, pa red dobrog domaceg paradajiza secenog na kolutove,i tako redom do utroska smese..pekla na 200c 45min mnogo dobro! patlidžan je keva!!! probat' ću ga i na ovaj način : ) palak paneer Homemade paneer mariniran u garam masali, čiliju, kurkumi i kuminu, pa propržen u ulju. Gotovo jelo. Prodinstao sam crni luk, ginger-garlic pastu i upržio začine. Zatim dodao blanširan spanać sečen na krupno. Na samom kraju ubacio proprženi paneer, 50g putera i još malo garam masale... divno! moj prvi izlet u pirincane rolnice (neko pitao gde ima da se kupi pirincani omotac, ja naletela u merkatoru, preskupo, ali morala, sta cu. ako neko nadje jeftinije, nek javi): avokado, zelena salata, gambor, sargarepa, paprika, indijski orah, lajm. ajme kakva delicija. divno!
tazza Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 Stigao mi ispečen patlidžan iz sela u isto vreme kada objaviše ovaj recept. To je to, njam-njam!
yolo Posted August 21, 2014 Author Posted August 21, 2014 govedji repovi su u tuchanoj posudi u rerni, zaboravljeni na tihoj vatri.
Frank Pembleton Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 govedji repovi su u tuchanoj posudi u rerni, zaboravljeni na tihoj vatri. Kupio gde?Restorani uglavnom pokupe sve....
Recommended Posts