Jump to content
IGNORED

Now cooking!

yolo

Recommended Posts

Posted

ne moze tako. tako mozes samo ako si baba ganuš, 65+ pa na osećaj.

ako hoćeš kvoliti kontrol da uvek ispadne isto, mora da se sve potaman izmeri. evo ti jedan iz glave za nekih 6 velikih palačinki:

1 jaje, 112.5ml kisele vode, 112.5ml mleka, 100g mekog brašna, prstohvat soli, pola šalice ulja.

izmešaš jaje brašno so i pola tekućine mikserom, onda polako dok mutiš dodaješ ostatak tečnosti.

ringla treba da bude ugrejana na četiri petine maksimuma, prvo na maksimum dok se ne ugreje tiganja pa onda smanjiš. ako ti je prejako na 4/5 onda probaj sa 3/4 maksimuma. ja pečem na 6 od 8 podeljaka.

treba ti tiganj sa debelim dnom, 3-4mm, nipošto ova flis papir tanka sranja koja se krive kad se ugreje.

znači dobro zagreješ tiganj. pre svake palačinke dodaš pola kašičice ulja pa napraviš film od ulja trešenjem po tiganju 

sipaš tekućinu u tiganj i hitro rasporediš po tiganju bez rupica i sličnog.

pečeš dok ne počnu da se krajevi odvajaju.

ne vitlaš tiganjem po kuhinji nego koristiš špatulu (drvenu, silikonsku - ne metalnu) da je preokreneš

sa druge strane dovoljno 10-20 sekundi.

ovako ispadnu tanke i elastične, možda za nijansu masnije ali se verovatno da eksperimentisati sa stavljanjem manje ulja u tiganj, meni ovako OK.

adio!

EDIT - nijedna ne propadne, ni prva ni poslednja. stalno mešati tekućinu da se ne zgušnjava ka kraju operacije.

<_<

a kao slucajno si zaboravio najbitnije od svega: obavezno mesati u smeru kazaljke na satu

nego sad ozbiljno:

ja uvek testo smuckam unapred i ostavim da odstoji malo u frizideru. onda dodam jos malo mleka/vode da napravim zeljenu konzistenciju.

i naravno, przim ih na puteru.

Posted

I ja tako, i to pre ne što uopšte počnem, možda zato ni ne uspeju :lolol:

Posted

Teflonski tiganj?

Mada nisam ljubitelj palacinki.

Posted

Old school kaže ne, ali da :D

Ne možeš da ne budeš ljubitelj palačinki, palačinke, mada mogu da budu, ipak nisu glavni sastojak, fil je bitan, i društvo sa kojim ih jedeš i spremaš, pošto ih mi spremamo u društvu najčešće ( i ja već sramotno dugo izbegavam rotaciju). Mleveni orasi raznih vrsta, šlag, sladoled, čokoladni namazi, opako dobri džemovi, med...i to samo za slatke, a di su šunka, hladni mileram, slaninica reš, neki zeleniš, šampinjon, pa kada nafiluješ kakvim topljivim sirom pride pa se to i zapeče, pa jedeš a ono curi malo sa strane...palačinke su car društvene brze klope!

Posted (edited)

Rebra svinjska, u relni, nacintm je mutant manje-vise svih PPP recepata...Ne moze da bude lose....

Edited by Frank Pembleton
Posted

Uspela su!

Sledeca su juneca rebra samo njima cu morati ozbiljnije da se posvetim

Posted

Bravo!

Ja pravio carsko pečeno pa prženo

Posted

Puno. ^_^

Ih pa to ti ne valja, palačinke su stvar koje sigurno možeš isto ako ne i bolje napraviti kući nego da kupiš™.

Ja slane napunim, zamotam pa vratim na tiganj još 20 sec.

Nema bolje.

Posted

Kakav vas tiganj sa duplim dnom spopao i ostale gvožđurije? Ne kuvam sarmu i ne pečem meso, nego vazdušastu palačinku.

Tiganj za palacinke je tanak, teflonski ili sa keramičkim premazom, što skuplji to bolje a ako je jeftin koristi ga dok se ne iskrivi, pa kupi nov. Ako iz njega ne možeš da baciš palačinku u vazduh da se okrene, pa dočekaš na nepečenu stranu, ne kupuj. U testo se stavlja ulje, posle nema potrebe dodavati u tiganj. 

Posted

+1 na sve, osim što ja još jednom-dvaput minimalno pouljim ganj tijekom pečenja.

Posted

Bravo!

Ja pravio carsko pečeno pa prženo

U komadu?

Posted

Kakav vas tiganj sa duplim dnom spopao i ostale gvožđurije? Ne kuvam sarmu i ne pečem meso, nego vazdušastu palačinku.

Tiganj za palacinke je tanak, teflonski ili sa keramičkim premazom, što skuplji to bolje a ako je jeftin koristi ga dok se ne iskrivi, pa kupi nov. Ako iz njega ne možeš da baciš palačinku u vazduh da se okrene, pa dočekaš na nepečenu stranu, ne kupuj. U testo se stavlja ulje, posle nema potrebe dodavati u tiganj.

Ja upravo takav i koristim, već par god i nemam primedbi.

Posted

U komadu?

da, već davao recept vasa pravio. Pečeš u komadu, da se ne suši, posle sečeš pa ide deep frying

Posted (edited)

da, već davao recept vasa pravio. Pečeš u komadu, da se ne suši, posle sečeš pa ide deep frying

bez pohovanja? :o pih <_<

hocu da kazem lele bre ljudi, ko da vam pola din tetka ^_^. pa majonez preko.

Edited by gospa buba