Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

meni nije jasno na koju foru ferveks obitava na nečemu što nema sufiks ZD. slali ste tamo ljude posle tri posta, a ovaj internet šipkaš sa adolescentskim haosom u mozgu nesmetano zapišava forum svojim idiotarijama.

Posted (edited)

ako je jedna osoba shvatila "ne volim ih ali ne mogu da zahtevam ili da ucinim da budu nevidljivi", meni dosta. ako nije shvatila, shvatice eventualno, ponavljanje cini cuda.

Ovo je i glavni problem sa tolerancijom - ona je jedno licemerje koje služi da sakrije sveopšti antagonizam u društvu tako što će ljude držati na bezbednoj distanci jedne od drugih.

Ali nije to sada pitanje - nego - da li ti misliš da neko ko će sutra uveče da namlati nekog geja u gradu posle ovog Prajda misli "ne volim ga, ali ne mogu da ga bijem". Naravno da ne misli. I tu nešto ne štima.

Edited by FERNOUX H
Posted

To šta ja predlažem nema nikakve veze. Ne moram ništa da predlažem da bi moja teza bila validna.

:lol:

Ne moraš, ali, eto mene zanima kako ti vidiš rešenje kad neka grupa ljudi želi da naudi nekoj drugoj grupi ljudi, a da se ne meša policija?

Zamislimo da su u sukobu stočari i ratari (a ne huligani i gejevi), gde su stočari besni na ratare i žele da ih biju, i ne razumeju da su ratari različiti od stočara, jer su nasledili njive i traktore, a ne štale i goveda...

Posted

Gejevi nema sta da protestuju dok ih nema barem 30 (slovima: trideset) ubijenih godisnje.

Pitam se da li sam u zivotu cuo ili procitao nesto gluplje i ne mogu da se setim.

Posted (edited)

@jozef: kobni je napisao. Čitaj bolje.

Edited by ordi
Posted

:lol:

Ne moraš, ali, eto mene zanima kako ti vidiš rešenje kad neka grupa ljudi želi da naudi nekoj drugoj grupi ljudi, a da se ne meša policija?

Zamislimo da su u sukobu stočari i ratari (a ne huligani i gejevi), gde su stočari besni na ratare i žele da ih biju, i ne razumeju da su ratari različiti od stočara, jer su nasledili njive i traktore, a ne štale i goveda...

Pa evo, kad te toliko zanimam, da odgovorim jednim pitanjem. Da li si ikada čuo Martina Lutera Kinga da upotrebljava reč "tolerancija"?

Posted (edited)

ni manjeg foruma ni veceg tabanja malih razlika. 

ok je preispitivati domete prajda. ok je i biti protiv prajda kao nacina za ostvarivanje prava lgbt zajednice. da nema preispitivanja prajda u okviru gej ili koje vec zajednice, niti bi bilo dva prajda niti bi bilo gejeva koji nisu za prajd - a ako me pamcenje ne vara, na ovom se topiku pominje da dio gej zajednice (cujes, zajednice, kao da su nuzno zajednica) nije za prajd.

nije ok lobirati da se prajd zabrani, da ne idem do ostalih ociglednosti.

gej (tj lgbt, ja uvijek po navici pisem gej a mislim na lgbt) je manjinska grupacija koju ustav ne poznaje. ustav jos uvijek govori o raznopolnim zajednicama, jel?

ali, cinjenica je da je gej zajednica vidljivija od nekih drugih, takodje na ovaj ili onaj nacin marginalizovanih ako vec ne prezrenih. zasto je tako? spekulisacu da je pitanje gej prava kod nas etablirano kada su neka druga prava, recimo pravo invalida da imaju jednak pristup radnom mjestu, javnim prostorima, sredstvima kulture i obrazovanja, na zapadu vecinom rijesena i da zato iskace kao bolje i sarenije formalizovano od ostalih. dijelom dakle po sistemu ugledanja.

svako od nas ima sva prava da empatise sa ovima ili onima, mi to radimo i kada ne priznajemo. nazalost, sva ce se manjinska pitanja rjesavati partikularizovano, pa je onda logicno da i pritisak bude takav. 

cinjenica je i da neke grupacije ne prave pritisak koji bi im teorijski donijeo boljitak. pa ih onda malo na nivou popularne kulture i zaboravimo. ali oni mozda nisu dovoljno umrezeni, mobilni ili sta sve da bi digli glas.

a svi smo mi u kurcu, samo vecinom, na srecu, nismo dio neke ojadjene manjine.

da sam u bgd, isla bih na prajd.
da stoka nije prethodnih godina lemala gejeve, mozda se prajda ne bih ni sjetila. sta mozda, sigurno.

eto.

Edited by morgana
Posted

isto i meni neko neka nacrta zašto su gejevi najugroženija vrsta jer ja prosto ne mogu da verujem.

Možda i nisu, tj verovatno i nisu. Ali to je za ovu priču potpuno potpuno potpuno nevažno. Ugroženi su i bore se za svoja prava. Niko nikoga ne tera da se pridruži toj borbi.

Što se tiče nasilja nad ženama, i dalje mi nije jasno kako i zbog čega smo došli do te teme. Ali ako je ideja da se vidi kome je usmerena veća podrška, samo ću reći da međunarodni donatori daju velike sume novaca za programe u čijem je fokusu trgovina ljudima, čije su žrtve mahom mlade žene i devojčice; da je u ovu zemlju ušlo nešto solidno para koji po raznim osnovama tretiraju pitanje odnosa u braku i u vezama, uključujući i programe edukacije učenika; kao i neka sredstva za direktnu podršku žrtvama nakon što budu prinuđene da se odsele od kuće. 

Ukoliko je to nedovoljno ili neadekvatno - a sasvim je moguće da jeste - to je problem namene sredstava kao i činjenice da ovdašnji državni organi i dalje funkcionišu po principu "sama je to tražila" i "rešite vi to sami", kao što si dobro predstavila. Ali poslednje što treba raditi je da se to dovodi u vezu sa programima podrške drugim ugroženim grupama i da se potcenjuje položaj u kojem se oni nalaze.

Posted (edited)

Gejevi nema sta da protestuju dok ih nema barem 30 (slovima: trideset) ubijenih godisnje.

Pitam se da li sam u zivotu cuo ili procitao nesto gluplje i ne mogu da se setim.

ponoviću još jednom i pametnima dosta. nisam rekla da ih treba ubijati, pobogu, već da postoje ugroženije vrste za koje policija kurcem ne mrdne.

jel sad jasnije?

Edited by ordi
Posted

ako je jedna osoba shvatila "ne volim ih ali ne mogu da zahtevam ili da ucinim da budu nevidljivi", meni dosta. ako nije shvatila, shvatice eventualno, ponavljanje cini cuda.

Ovo. Visibility is the key to acceptance. Nista se nece promeniti ako svi ostanu da sede u svoja 4 zida. Ovako se menja nesto, makar mic po mic. Prajdovi su promenili stvari u normalnom svetu, promenice i kod nas, samo sa 30-ak godina zakasnjenja.

Prosle godine su se na balkonima krstili dok smo prolazili, danas nam je zena bacala ruze sa balkona. :)

Gej populacija naravno ne može na žalost da se kurči, ali ja mogu na forumu, tako da evo - neka mi se napasu mudiju svi kojima prajd nešto smeta.

+ 10000000000000

Posted

a sad se fino napasite i svi vi koji izvrćete moje postove (timmy, indrid...)

sram vas bilo!

over and out

Posted

Pa evo, kad te toliko zanimam, da odgovorim jednim pitanjem. Da li si ikada čuo Martina Lutera Kinga da upotrebljava reč "tolerancija"?

Znači, zalažeš se da se svako brine za svoja prava, a  da se država ne meša... Smrt države?

Posted

I ovo je skrivanje iza policijskih štitova. Pritajeni homofob je pritajen jer je takva mržnja (1) proskribovana ideologijom (2) zabranjena zakonom. Likovanje nad tim što neko ne sme da prizna krivično delo, jeste sakrivanje iza čika policajca.

+1000

@Kobni

Ti nemas muda ni posteno da se kurcis po internetu. Da imas, isao bi na te Srpske nacionaliste, Stormfront, ili makar krstaricu. Nego to radis ovde gde se svi slazu sa tobom i jos hajkaju klince.

Posted

@jozef: kobni je napisao. Čitaj bolje.

ponoviću još jednom i pametnima dosta. nisam rekla da ih treba ubijati, pobogu, već da postoje ugroženije vrste za koje policija kurcem ne mrdne.

jel sad jasnije?

Pa zbog toga ne treba da mrda ni povodom prajda?

Nego, kako ti ocenjuješ prava gej osoba?

Poslao tapatalk

Posted

+1000

@Kobni

Ti nemas muda ni posteno da se kurcis po internetu. Da imas, isao bi na te Srpske nacionaliste, Stormfront, ili makar krstaricu. Nego to radis ovde gde se svi slazu sa tobom i jos hajkaju klince.

Imaš tamo onaj moj post malo više, par puta je kvotovan, to ti je odgovor.