Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magyarország

Featured Replies

1 minute ago, vracharac said:

Do 9 16.89%

2022 10.31

cao, zdravo

• Replies 1.7k
  • Views 175.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

1 hour ago, Frank Pembleton said:

Juče na nekoj TV gledao "objašnjenje" njihovog izbornog sistema.

Verujem da negde na svetu ima i "ludje" ali ovo je kvalitetno ludilo...

Cilje je da se demonetizujetm uticaj Budimpešte kao glavnohg opozicionog uporišta. Obrazloženje te priče je krajnje populističko, glas van centralizovane i ekploatišuće oblasti na celoj teritoriji vredi više. Mali čovek se da zavesti takvom produženom rukom pravde, ali ključni motiv je izborna matematika koja bi išla Orbanu u prilog.

Ima ovde o izbornom sistemu, čini mi se negde brzo na početku.

Snimci Orbanovog imanja su na početku priloga.

esgSler.jpeg

Edited by vememah

sada pronađoh i pročitah kako do izgleda u mađarskoj. komplikovano mi je

Politički život Mađarske počiva na jednodomnom parlamentu – Nacionalnoj skupštini (Országgyűlés). Prema Ustavu iz 2011. godine, sistem je dizajniran da favorizuje političku stabilnost, sprečavajući česte smene vlasti koje mogu paralisati državu. Izborni sistem je mešovit, što je precizno definisano u zvaničnim dokumentima poput Zakona o izborima poslanika.

U praksi, od ukupno 199 poslanika, njih 106 bira se u pojedinačnim izbornim jedinicama po principu „pobednik uzima sve“ (first-past-the-post). Preostalih 93 mesta raspodeljuje se putem nacionalnih lista, koristeći Dontov (D’Hondtov) metod za osiguranje proporcionalnosti.

Ono što ovaj sistem čini specifičnim jeste prenos „viška glasova“: glasovi koji su pobedniku bili nepotrebni za pobedu, kao i glasovi poraženih u izbornim jedinicama, dodaju se nacionalnim listama stranaka. Ovakva struktura, iako kritikovana od strane opozicije kao alat za osiguranje dvotrećinske većine, zvanično služi jačanju legitimiteta pobednika i omogućava efikasno upravljanje bez potrebe za nestabilnim koalicijama.

26 minutes ago, villiem said:

cao, zdravo

Ko zna. Mozda npr Pišta iz Subotice glasao juce poštom a danas u Sekešfehervaru gde je prijavljen da stanuje u trafo stanici. Moglo se dosta naučiti od juźnog suseda i prosiriti inovacijams

Ma veća izlaznost sluti pobedu, tu nema dileme. Možda nije indikativno kao kod nas, ali do uveče navijamo za to.

Pišta je i na prošlim izborima imao isti zadatak, pa sad imamo 6,5% više. Nije ovo velika razlika između ruralnog i urbanog, premda me nervira što se to uopšte i naglašava.

Da nam nije praznik danas moglo je da se ode do Budimpeste po virus )

Posle prvih vesti o sumanutoj izlaznosti uglavnom sledećih par preseka bude sličan trend jer ljudi uspaniče ili bar reše da se što pre zapljunu.

Na X-u idu snimci redova pre 6 ujutro gde mladi stoje u redovima - valjda nakon vecernjeg izlaska

12 minutes ago, vracharac said:

Ko zna. Mozda npr Pišta iz Subotice glasao juce poštom a danas u Sekešfehervaru gde je prijavljen da stanuje u trafo stanici. Moglo se dosta naučiti od juźnog suseda i prosiriti inovacijams

Nisu ovi sisali tatu, ozbiljna organizacija je Tisa. Nadam se da je neko iz naše opozicije uspostavio davnih dana kontakt sa njima u smislu šta god treba i gde god treba. Al mi je sumnja dublja od nade

Ako čekaju da pobede pa onda da se jave piši propalo

Vučić se usrao...

Kao sto ste vec napisali, velika izlaznost. Pogotovo je dobro sto je obrnut trend od proslih izbora - veca je izlaznost u vecim gradovima, manja u selima. Neke frke posebne nema, ali FIDESZ se od samog pocetka izbora zali na sve i svasta, mislim da su na preko 500 primedbi do sada. Imaju i neki audio gde navodno TISZA kupuje glasove Roma.

Izgleda da je Orbanu ovo kraj, i njegove pristalice su pesimisticne, al ajde da se saceka, bas je rano.

Moj utisak je da su ovi izbori festival demokratije za nas, ali da su bas slobodni bez problema, ne da nisu nego su bas daleko. Meni je bilo zanimljivo da ako dodjete na izbore i vidite npr da vam je istekla licna, mozete da odete i izvadite privremeni ID za glasanje, postoje otvorene sluzbe za to danas. Nasi bi se samo na tome nakrali glasova.

43e073bf-958a-42f8-adf9-0919de5f9dee.png

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.