Pontijak Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Ono sto cetnike diskvalificira nije antikomunizam, nego genocid nad muslimanima.bicu zao pa cu malo da zabiberim: i onda su se muslimani bosnjaci branili od cetnickog genocida ukljucivanjem u borbeni ss, tzv. handzar diviziju?
MayDay Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Miralem slobodno da me zaobidje sa svojim siledžijskim tonom. Unapred se zahvaljujem.Enivejz, moj odnos prema Kapičiću je dosta čudan i mislim da je oblikovan aktuelnim duhom vremena. Da sam postojala pre 40 godina i da me je neko pitao za mišljenje o njemu, verovatno bih u to mirno doba sa dovoljnom vremenskom distancom od ožiljaka od fašizma rekla da malo šta mislim dobro o toj džukeli. Tako nekako.E ali jebiga, krenula sam u prvi razred kad je svo zlo počelo. Kada su nacionalizam i ksenofobija postali mainstream. Onda sam odrasla i malo bolje naučila koji je bio odnos Sovjetskog saveza prema Jugoslaviji. I kad sve slegne i ukapiraš vezu izmedju Moskve i raspada Jugoslavije, tj. uloge KGB saradnika, Jugoslovena, koji su imali dobar deo posla u izazivanju gorepomenutih nacionalizma i ksenofobije, Jovo Kapičić kao istaknuti operativac u borbi protiv svega toga nekada davno od mene dobija želju da počiva u miru.Uglavnom, u pravu je Stefan Hesel kad kaže: da nismo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima provukli odmah posle rata, za koju godinu bi iščezli ožiljci od fašizma i tema bi bila deplasirana. Tako da je moj odgovor ovim šmekerima koji,a strašno smeta što pričamo o temama od pre sedamdeset godina: Ako mislite da je nebitno, džabe ste se rodili u XX veku.
Prospero Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Miralem slobodno da me zaobidje sa svojim siledžijskim tonom. Unapred se zahvaljujem.Enivejz, moj odnos prema Kapičiću je dosta čudan i mislim da je oblikovan aktuelnim duhom vremena. Da sam postojala pre 40 godina i da me je neko pitao za mišljenje o njemu, verovatno bih u to mirno doba sa dovoljnom vremenskom distancom od ožiljaka od fašizma rekla da malo šta mislim dobro o toj džukeli. Tako nekako.E ali jebiga, krenula sam u prvi razred kad je svo zlo počelo. Kada su nacionalizam i ksenofobija postali mainstream. Onda sam odrasla i malo bolje naučila koji je bio odnos Sovjetskog saveza prema Jugoslaviji. I kad sve slegne i ukapiraš vezu izmedju Moskve i raspada Jugoslavije, tj. uloge KGB saradnika, Jugoslovena, koji su imali dobar deo posla u izazivanju gorepomenutih nacionalizma i ksenofobije, Jovo Kapičić kao istaknuti operativac u borbi protiv svega toga nekada davno od mene dobija želju da počiva u miru.Uglavnom, u pravu je Stefan Hesel kad kaže: da nismo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima provukli odmah posle rata, za koju godinu bi iščezli ožiljci od fašizma i tema bi bila deplasirana. Tako da je moj odgovor ovim šmekerima koji,a strašno smeta što pričamo o temama od pre sedamdeset godina: Ako mislite da je nebitno, džabe ste se rodili u XX veku.Brate, Mau, šta ti je ovo? :D
kim_philby Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 (edited) nisu samo logorske perverzije zlocina nego generalno zivotne perverzije i tonjenje u nacin zivota koji se do 1941. vezivao za one protiv kojih su se borili.sto se tice upoznavanja partizana i cetnika, sredinom osamdetih sam u londonu upoznao coveka koji je 1945. napustio zemlju izbegavsi pokolj na kocevskom rogu. iako je bio jedan od politickih lidera JVuO, nije bio ostrascen iako se pricalo i o politici, izgledao je ovako kako pontijak opisuje te njegove udbase iz komsiluka. znao sam potpuno iste ex-partizane, po pravilu vecinom vrlo obrazovane i liberalne ali i teske budaletine poput recimo bivseg komesara FSJ generala jove popovica koji je do te mere bio van vremena i prostora da je 1998. pokusavao da motivise nase fudbalere na SP u francuskoj tako stupidno arhaicnim partizanskim patriotizmom da su ga igraci izbacivali iz hotela.medjutim najludje iskustvo se desilo prosle godine kada sam na jednoj porodicnoj proslavi u nemackom krilu moje familije upoznao 92-godisnjeg bivseg nemackog vojnika koji je proveo rat u beogradu. secao se svih detalja, opisivao je topcider do najsitnijih detalja, sluzio je na zeleznickoj stanici gde je obezbedjivao konvoje. i on je isto nosio odelo od tvida. uzasno bizarno iskustvo. pored tebe sedi covek koga bi ubio da si ga sreo pre 60 godina (i obrnuto) a koji je sada nemocni, sasuseni starac.zapravo kada prodje sve, izmedju njih vise nema razlika. kapiram da bi se siti ispricali da se sretnu.pa vec imas i film i knjigu o tome. polu-autobiografska fikcija vitomila zupana & film zivojina pavlovica po toj istoj knjizi. samo nema dinaroida. Edited December 12, 2013 by kim_philby
Pontijak Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 (edited) nisu samo logorske perverzije zlocina nego generalno zivotne perverzije i tonjenje u nacin zivota koji se do 1941. vezivao za one protiv kojih su se borili.sto se tice upoznavanja partizana i cetnika, sredinom osamdetih sam u londonu upoznao coveka koji je 1945. napustio zemlju izbegavsi pokolj na kocevskom rogu. iako je bio jedan od politickih lidera JVuO, nije bio ostrascen iako se pricalo i o politici, izgledao je ovako kako pontijak opisuje te njegove udbase iz komsiluka. znao sam potpuno iste ex-partizane, po pravilu vecinom vrlo obrazovane i liberalne ali i teske budaletine poput recimo bivseg komesara FSJ generala jove popovica koji je do te mere bio van vremena i prostora da je 1998. pokusavao da motivise nase fudbalere na SP u francuskoj tako stupidno arhaicnim partizanskim patriotizmom da su ga igraci izbacivali iz hotela.medjutim najludje iskustvo se desilo prosle godine kada sam na jednoj porodicnoj proslavi u nemackom krilu moje familije upoznao 92-godisnjeg bivseg nemackog vojnika koji je proveo rat u beogradu. secao se svih detalja, opisivao je topcider do najsitnijih detalja, sluzio je na zeleznickoj stanici gde je obezbedjivao konvoje. i on je isto nosio odelo od tvida. uzasno bizarno iskustvo. pored tebe sedi covek koga bi ubio da si ga sreo pre 60 godina (i obrnuto) a koji je sada nemocni, sasuseni starac.zapravo kada prodje sve, izmedju njih vise nema razlika. kapiram da bi se siti ispricali da se sretnu.valjda je to ta neka generacijska stvar pa mi je jasno o cemu pises kao sto je i tebi odmah bilo jasno o cemu pisem kada sam pominjao dekice u tvid sakoima :) a ovo o dekici nemcu koji je za vreme rata bio vojnik u beogradu (dakle obican vojnik vermahta a ne ss ili gestapo) je fantasticno, mogu misliti tvog iznenadjenja a narocito sto dekica ima dobru memoriju kada je o toj proslosti rec, jos ako je sacuvao fotografije iz beograda, pa to je lepa dokumentarna gradja a njegova secanja su sada prakticno istorijski izvor savremenika okupacije beograda i to iz vizure okupatora. neprocenjivo. narocito sto ta generacija fizicki izumrla osim retkih pojedinaca kao sto je dekica kojeg si pomenuopre par godina isla je na historiju neka serija o drugom svetskom ratu gde su pored dokumentarnog materijala korisceni i snimci iskaza veterana sa svih zaracenih strana sa sve upoznavanjem tih veterana koji su se ponasali bas kako si ti napisao: sito se dekice ispricale o svom ratovanju, rusi, nemci, englezi, francuzi, amerikanci... ono sto sam zapamtio je da su svi ti starci imali jednu misao izrazenu na vrlo slican nacin: da je rat ogromno zlo i nezamisliva patnja te da su srecni sto su doziveli i preziveli samo jedan rat u svom zivotu sa onim samo na izgled pateticnim, samo da rata vise nikada ne bude i da nove generacije ne moraju da prodju kroz to stravicno iskustvo@maydayne smeta meni diskusija o drugom svetskom ratu na prostorima nekadasnje jugoslavije i diskusija o posleratnom periodu. samo me cudi visak strasti i zuci mnogih diskutanata koji su otprilike tvoja generacija, kao da su licno doziveli drugi svetski rat (ako te ne mrzi obrati paznju na gazzin post koji sam kvotovao). to me narocito cudi jer je za sve sa kojima sam se druzio kao mlad, dakle za moju generaciju, drugi svetski rat, revolucija i slicno vec postao istorija jos krajem 70ih a ipak je moja generacija imala roditelje koji su sto u decjem sto u tinejdzerskom periodu bili savremenici drugog svetskog rata, o dedama i babama da i ne pricam, i nisu ni pricali o svojim secanjima, recimo moja, sada pokojna, mama mi je tek par godina pre smrti rekla da je za vreme okupacije beograda bila tinejdzerka skojevka pocetkom 44e, obican kurir, dobro znala sta bi joj se desilo da je pala u slucajnom pretresu specijalne policije, svi u bg su znali sta je specijalna policija, a bila je iz ugledne gradjanske porodice kako se to kaze, moj mali prilog predrasudi da su u komunisticki pokret otpora isli samo brdjani, dinaroidi, neobrazovani, sirotinja, lumpenproleteri i kako se vec sve ne etiketiraju ljudi. ovo navodim kao primer da su generacije koje su dozivele svetski rat i revoluciju pricali o tom periodu sa mnogo manje strasti i zuci nego sadasnje generacije za koje je taj period ipak samo istorija. iz sadasnje perspektive mi je zao sto su malo pricali o svojim secanjima, izgubila se potencijalno dobra dokumentarna gradjaUglavnom, u pravu je Stefan Hesel kad kaže: da nismo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima provukli odmah posle rata, za koju godinu bi iščezli ožiljci od fašizma i tema bi bila deplasirana. mislim da je holokaust najbitniji sto je u istoriju zapadne civilizacije posle drugog svetskog rata usla i univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i insistiranje na pamcenju fenomena nacizma i fasizma. prvi svetski rat je bio isto tako monstruozan sto se tice ljudskih patnji i pogibija, rovovski rat na zapadnom frontu sa sve bojnim otrovima kao zacinom je monstruozan zbog samog odnosa tadasnjih elita prema svojim gradjanima, da ne kazem obicnim vojnicima. bitke u kojima za dan pogine pola miliona ljudi a front ostane tamo gde je a gospoda iz generalstabova i stabova armija mudrosere i spremaju sledecu takvu apsurdnu bitku a u predahu skoknu do pariza ili berlina i beca (zavisi o kojoj strani je rec) na opersku predstavu pa se kroz par dana vrate u svoj stab. ali eto prvi svetski rat je sok za tadasnju evropu po razmeri razaranja, patnje i smrti ali nije bilo holokausta i evropljani su tako brzo zaboravili to i posle samo 21. godine su usli u novu, jos monstruozniju klanicu. Edited December 12, 2013 by Pontijak
teacher Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 I kad sve slegne i ukapiraš vezu izmedju Moskve i raspada Jugoslavije, tj. uloge KGB saradnika, Jugoslovena, koji su imali dobar deo posla u izazivanju gorepomenutih nacionalizma i ksenofobije, Jovo Kapičić kao istaknuti operativac u borbi protiv svega toga nekada davno od mene dobija želju da počiva u miru.
Miralem Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Jbg, ti sad pricas kako su iz obesti mucili ljude. Kapicic je nekoliko puta rekao da su se oni plasili tih zatvorenika. Rekao je da na Golom Otoku nisu bili obicni zatvorenici vec najbolji borci i da bi u slucaju njihove pobune imali velikih problema.neko je spomenuo visak ostrascenosti na ovoj temi, i u pravu je potpuno. kod mene on ne nastaje iz ideoloskih razloga, nije mi cilj da jednoj strani tovarim, a drugoj ublazavam zlocine. cak sta vise, simpatije mi svakako leze na ovde kritikovanoj strani. ali prosto podivljam kada vidim kolicinu slepila i nepojmljive izvorne gluposti i licimurja koja izvire iz nekih postova- kao ovog na primer. znaci, ok je muciti i izgladnjivati nekog koga se plasis? onda nema problema? da li ti uopste znas sta pricas?Enivejz, moj odnos prema Kapičiću je dosta čudanovaj, ne moramo mi sve da znamo. zasto ti taj svoj cudan odnos ne zadrzis za sebe, sobzirom da mu nedostaje logike, smisla, i jos mnogo kojecega, te ne doprinosi bas diskusiji?
dillinger Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 (edited) Miralem slobodno da me zaobidje sa svojim siledžijskim tonom. Unapred se zahvaljujem.Enivejz, moj odnos prema Kapičiću je dosta čudan i mislim da je oblikovan aktuelnim duhom vremena. Da sam postojala pre 40 godina i da me je neko pitao za mišljenje o njemu, verovatno bih u to mirno doba sa dovoljnom vremenskom distancom od ožiljaka od fašizma rekla da malo šta mislim dobro o toj džukeli. Tako nekako.E ali jebiga, krenula sam u prvi razred kad je svo zlo počelo. Kada su nacionalizam i ksenofobija postali mainstream. Onda sam odrasla i malo bolje naučila koji je bio odnos Sovjetskog saveza prema Jugoslaviji. I kad sve slegne i ukapiraš vezu izmedju Moskve i raspada Jugoslavije, tj. uloge KGB saradnika, Jugoslovena, koji su imali dobar deo posla u izazivanju gorepomenutih nacionalizma i ksenofobije, Jovo Kapičić kao istaknuti operativac u borbi protiv svega toga nekada davno od mene dobija želju da počiva u miru.Uglavnom, u pravu je Stefan Hesel kad kaže: da nismo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima provukli odmah posle rata, za koju godinu bi iščezli ožiljci od fašizma i tema bi bila deplasirana. Tako da je moj odgovor ovim šmekerima koji,a strašno smeta što pričamo o temama od pre sedamdeset godina: Ako mislite da je nebitno, džabe ste se rodili u XX veku.S obzirom da je svaka odbrana Jove i Golog otoka najobičnija naknadna pamet koja prenebregava da 1948. razlike između dve struje gotovo i nema - onda sa još naknadnijom pameću neko može reći da bi zapravo bolje bilo da su nas Sovjeti tada okupirali. 40 godina kasnije Srbi bi makar načelno prihvatili zapadne vrednosti kao i svi ostali narodi istočne Evrope i pojava nekog Miloševića ne bi bila moguća. Edited December 12, 2013 by dillinger
Topola Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Ово је напросто фантастично. Ево, ако Топола или Папа Урбан читају ово, могу да користе ово за одбрану својих ставова: "Можда је Дража Михаиловић одговоран за убиства великог броја људи, али Дража и екипа нису знали боље. Ми можемо, као њихови апологети, пожалити што нису, али је њихова формативна пракса била у знаку клања, мука и онечовјечења."Slabo si ti razumeo Topolu, rode...Sto se JK tice, mogu da kazem da prema takvom coveku osecam ozbiljan strah, i to iskljucivo iz 1 razloga: zbog onoga na sta je u svakom trenutku bio spreman, ako razumete... Secam ga se dobro iz Freske 88-e, kao sto neko rece. Pistoljero mrkog pogleda, u vreme dok beogradska perspektiva, gradska omladina, nije ni slutila da Beograd nece biti evropski Njujork u narednih godinu dve...Gospodin Zeljko R. se jednom takvom "dedici" jos tada javljao sa netipicnom srdacnoscu pa i snishodljivoscu, cak. Sad, cime se zasluzi takvo postovanje takvog krvoloka osim ako nisi u lancu ishrane bar tri stepenice iznad njega, ne znam...Ima jos jedna stvar dok govorimo o JK i njegovom hajlajtu na malom i pustom jadranskom otoku: da li se iko zapitao kako je Sistem postigao da i po izlasku sa robije, narednih Decenija, svi ti suznji budu apsolutno mirni, bez glasa o patnji i onome sta se radilo Tamo? Na koji nacin su bivsi heroji rata, ljudi koji su mogli u jednom trenutku Sve, od Sutjeske i Neretve do Srema, ostajalinemi nad sopstvenim stradanjem jos desetinama godina, pa sve do danas?U prevodu sta im je to Kapa radio da ostanu nemi tolike godine? Kako je ubio njihov ponos & covecnost?Tog pitanja ne mogu da se otrgnem kad smo kod ove teme. A odgovor je jednostavan i suvise mucan...
namenski Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 (edited) ... Edited December 12, 2013 by namenski_01
yolo Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 (edited) A jos naknadnija da bi ponajbolje bilo da smo se pridruzili Adolfu pa bismo danas kao sav normalan svet, Bugarska, Rumunija, Madjarska, itd, itd, lepo seirili, malo sminkali sopstvenu istoriju i drzali lekcije drugima o tome kako je svejedno na kojoj si strani bio, samo ako kako treba prihvatas prave vrednosti i civilizacijska dostignuca. velika da ne kazem vecna srpska tema. Edited December 12, 2013 by gazza1
kim_philby Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 S obzirom da je svaka odbrana Jove i Golog otoka najobičnija naknadna pamet koja prenebregava da 1948. razlike između dve struje gotovo i nema - onda sa još naknadnijom pameću neko može reći da bi zapravo bolje bilo da su nas Sovjeti tada okupirali. 40 godina kasnije Srbi bi makar načelno prihvatili zapadne vrednosti kao i svi ostali narodi istočne Evrope i pojava nekog Miloševića ne bi bila moguća.sta su zapadne vrednosti '45? konc-logori i kolaboracija? mislim i nije tacno da nema razlike ali to je druga tema.@mau: ne znam za agente ali, ako mi se dopusti topolina konspirologija, najveci uticaj na krvavi raspad sfrj, od medjunarodnih faktora, su imali nemacka i sssr odnosno rusijaSent from Bender's iPad using Tapatalk
vodebele Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Brate, Mau, šta ti je ovo? :DDraza=Rankovic=KGB=Sloba=Legija=Apis...stvarno prvi put sreces ovu logiku?
Recommended Posts