Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted

Hm, oni očekuju oko 5 i po milijardi evra da skupe na taj način. Nek je prosečna ponderisana stopa po kojoj oporezuju oko 9%, onda oni imaju oko 60 milijardi evra na računim. Budući da ih ima nešto malo preko milion duša, teško da je to samo štednja fizičkih lica. A opet malo mi i ako su računi off-shore kompanija tu uključeni.

Posted

nije mi jasan motiv Kipra da udje svojevremeno u evro-zonu, s obzirom na udaljenost i da nemaju neki izvozni proizvod.

Posted
@anduril:Sta pricas ti covece? Jel ti uopste jasno da ovo nije bankrot nego birokratsko odlaganje bankrota putem otudjvanja privatne svojine?
Ovo je bejlaut, tj. sprecavanje bankrota banaka i drzave prilikom kojeg bi iste ove stedise izgubile ne 7-10% nego 50% ili vise.Stedise su veci deo svoje privatne svojine vec odavno izgubile.
Ja sam mislio da je stedisa zasticen time sto drzava/centralna banka izdaje dozvolu za rad banke i garant je stednih uloga. O kakvom riziku ti pricas?
A sta se desava kada drzava ne moze vise da pokrije depozite?
Niti su ljudi po pravilu dovoljno sofisticirani da izmere sve moguće rizike.Sve i da je tako, slobodno tržište ne rešava problem eksternalija u vidu sistemskog rizika. To je nešto što regulator mora da nadgleda i u sskladu s tim da oporezuje banke. Ne mogu ljudi sami.
Sistemski rizik je neizbezan u centralnom bankarstvu.
Cini mi se da ti je ovo kljucna pretpostavka.Ono, rizik, banke, itd... nema nikakve veze, jer si potpisao ugovor kojim se depozit garantuje. Tacka. Nema tu onda sta damislim o riziku, vec da tuzim drzavu ako mi mazne depozit. Da li takav sistem valja ili ne, to je drugo pitanje. Ali nikako se odgovornost u ovom slucaju moze svaliti na stedise. Nisu ovde u pitanju neke ospkurne on-line piramidalne sheme pa da se kaze rizikovao si, dovidjenja.E, sad, ako pravna drzava ne postoji tu, a gde postoji? Gde je granica?Slazem se ja sa tobom o dijagnozi problema i resenju, ali se nikako ne slazem da su u ovm slucaju krive stedise.
Ako drzava bankrotira nema vise sta da se tuzi. Stedise nisu jedine krive ali takodje snose rizik u okviru sistema koji je neodrziv. Ovde dolazimo do esence toga da pravnu drzavu i pravila treba odvojiti od ostatka drzavnog aparata koji trosi nemilice, garantuje sta ne moze da garantuje, otvoreno krade, itd.
Posted
nije mi jasan motiv Kipra da udje svojevremeno u evro-zonu, s obzirom na udaljenost i da nemaju neki izvozni proizvod.
Jbg, sad nije ni njima. :)
Posted

E pa fino sto stedise nisu jedine krive.

Posted
Ovo je bejlaut, tj. sprecavanje bankrota banaka i drzave prilikom kojeg bi iste ove stedise izgubile ne 7-10% nego 50% ili vise.Stedise su veci deo svoje privatne svojine vec odavno izgubile.
Koji deo recenice "Pare se uzimaju i od stedisa banaka koje nisu poginule u Grckoj." ti nije jasan?
Posted (edited)
ok. i onda ja (hipotetichki), razmishljajuci tako, dam banci tih 7-10, da ne propadne sve, to uradim sutra ujutro, ali u utorak sabajle hocu da uzmem sve sto je moje. jer ko je uzeo 7-10 za bejlaut, doci ce opet po neshto, jer je ta kutija otvorena. ili prosto, treba mi moje, hocu bash u utorak sabajle da ga ulozim u proizvodnju svile putem svilenih buba, shtagod? hoce li mi dati? hoce li dati svima? ili ce reci, ali ti si svojih 50% vec izgubila, evo ti 100-50-7 (okvirno, da ne mislim sad sta je od celog a sta je od ostatka). ti novci su dakle izgubljeni svejedno? odavno? i sve ok? Edited by thermal bug
Posted

Kako uopste planiraju da posle ovakve mere obezbede da deponenti ne povuku svoje uloge iz banaka.

Posted
A sta se desava kada drzava ne moze vise da pokrije depozite?
E, pa sad. Ovo je u rangu pitanja, sta se desava kad policija/drzava ne stiti svoje gradjane (?). Ako cemo da posmatramo drzavu kao skup paralelnih cinilaca, onda je to druga prica.
Posted

Sviđa mi se baš kad si tako ozbiljan i diskutuješ mudro i biranim rečima.

Posted
Kako uopste planiraju da posle ovakve mere obezbede da deponenti ne povuku svoje uloge iz banaka.
to ni meni nije jasno. Ne mogu doveka da produzavaju bank holiday. Valjda racunaju na to da ce ljudi shvatiti da je ovo jednokratna mera, sta li...
Posted
Da. Ok, opljačkaće im tih 7% ili koliko već. Zato su zatvorili banke do srede. Šta se dešava u četvrtak ujutro?
Posted (edited)

možda će da smanje količinu novca koja se može podići u nekom periodu, pa će onda marketingom i ostalim trikovima da predstave da je to tako moralo (prepisaće ovo od Andurila) i da je od četvrtka sve bolje i da se može apsolutno verovati bankama

Edited by Lezilebovich
Posted (edited)
Kao kad Duzd mletacki otvori skrinju sa mletackim blagom i kaze Kanjosu Macedonovicu, "Spasio si nas, uzimaj sto hoces", a Kanjos izvadi dukat iz dzepa i baci u tu skrinju i kaze "Da se iz ove skrinje stalno uzimalo nikada ne bi bilo ni nje ni ovoga grada"Ocekuje EU da je puna Kanjosa. Lijepo misljenje o sebi imaju. Edited by nautilus
Posted
možda će da smanje količinu novca koja se može podići u nekom periodu, pa će onda marketingom i ostalim trikovima da predstave da je to tako moralo (prepisaće ovo od Andurila) i da je od četvrtka sve bolje i da se može apsolutno verovati bankama
kapiram. samo podignu granicu na 0.5.
Kao kad Duzd mletacki otvori skrinju i kaze Kanjosu Macedonovicu, "Spasio si nas, uzimaj sto hoces", a Kanjos izvadi dukat i baci u tu skrinju i kaze "Da se iz ove skrinje stalno uzimalo nikada ne bi bilo ni nje ni ovoga grada"Ocekuje EU da je puna Kanjosa. Lijepo misljenje o sebi imaju.
eh :)
  • Create New...