Jump to content
IGNORED

Cruise ships

lord_s

Recommended Posts

Posted

Nijesam uspeo pronaci topic slicne sadrzine pa reko' da nachnem jednu (nadam se) interesantnu temu o turistvovanju na kruz šip brodovima. Naime, s obzirom da sam "u toj prici", od nedavno vrlo intenzivno, interesantno je napomenuti da je ova grana belosvetskog turizma dozivela najveci uspon i razvoj u poslednjih 10 godina od svih vrsta/grana/tipova turizma.Uzevsi u obzir da je clanstvo ovog foruma naseljeno sirom sveta mozda se neko makar i indirektno susreo sa cruiserima a mozda i bio na kruzu.Zasto sam odnedavno "u toj prici"?Zato sto sam pre dve nedelje recimo dobio radostan mail iz kompanije kako sam prosao interview i dobio posao fotografa na za-sada-jos-se-ne-zna-kom brodu cool.gif Proteklih meseci sam se uzduz i popreko informisao o svim detaljima ove industrije i svega propratnog pa koga sta zanima neka se slobodno obrati.Carnival_Dream.jpgova ladja se zove Carnival Dream - za sada najveci brod kompanije Carnival, koja je jedan od lidera ove industrije. Njihov moto - ships for fun u velikoj meri odredjuju dizajn enterijera njihovih brodova i sve je podredjeno "zabavi" za sredovecne i one starije turiste, pretezno USA nacionalnosti.Imao sam srecu da provedem jedan dan na Dream-u u Veneciji pre mesec i kusur dana kada bejah na svom prvom interview-u za fotografa kada na zalost nisam uspeo dobiti posao :lol: kako god, neprocenljivo iskustvo.allure-of-the-seas-003.JPGAllure of the seas je jedan od dva trenutno najveca cruise-ship broda na svetu - njegov brat/sestra blizanac Oasis of the seas je takodjer deo flote kompanije Royal Caribbean zvanicno najbolje kompanije ove grane turizma u svetu. Kompanija u kojoj sam dobio posao je koncesionar i ona zaposljava fotografe za 8 razlicitih kompanija, izmedju ostalog i za RC pa sam tako u prilici, ukoliko budem imao srece i da radim ne jednom od ova dva giganta na vodi.Postoji veliki broj kompanija pored ove dve i za njih se vrlo lako moze saznati sve potrebno jednostavnim google-anjem a pod pojmom cruise industrije naravno potpadaju i brojne kompanije i brodovi koji operisu na rekama sirom Evrope.Poslednjih godina kompanije zaposljavaju veliki broj ljudi iz zemalja Istocne Evrope, vrlo logicno. S obzirom da je 90% turista USA nacionalnosti njima je prijatnije gledati bela, lepa lica Eastern Europeanaca negoli bila koja druga koja ih mogu asocirati na terorizam, sukobe i silne neprijatnosti koje bi uzrocno-posledicno mogli doziveti od ljudi iz zemalja gde su svih ovih godina glumeli demokratiju i serifovanje. Tako da posadu i radnu snagu na vecini brodova cine Srbi, Hrvati, Bosanci, Ukrajinci, Belorusi, Madjari, Rusi, Makedonci, Bugari, Poljaci itd. Ima naravno i ljudi ostalih nacionalnosti koji su uglavnom na visim pozicijama managementa, oficiri i sl. Ipak, nista bez vrednih i radnih Filipinaca, Indijaca i drugih Azijata koji takodje cine posadu no oni su uglavnom uposleni na poslovima tipa ciscenja, odrzavanja, pranja i slicnih mainteance type duznosti.Na Allure of the seas posadu cine ljudi 62 razlicite nacionalnosti.Ovaj tip turizma je ultra-popularan kod middle age i starijih jenkija i oni cine 80-90% turista na svim brodovima, svih kompanija u bilo kom trenutku. Ipak, poslednjih godina kompanije cine puno toga da privole i mladje generacije i to im uveliko i uspeva a opet je lider u tome kompanija Royal Caribbean koja je ove godine izasla u javnost sa analizom kako se prosek godina njihovih turista u 2010 godini smanjio za, slagacu vas, negde oko 3-5 godina.Kompanija Disney ima dva velika kruzera i naravno njihov sadrzaj i dizajn je u potpunosti prilagodjen najmladjima i njihovim roditeljima.Kruzevi mogu biti kratki, vikend kruzevi pa mogu biti sedmicni, oni izmedju 7-12 dana pa sve do jednomesecnih, prekookeanskih kruzeva. Ponuda je ogromna i sasvim sigurno svako moze pronaci kruz koji ce mu ispuniti odmor u nekoj od kompanija i to vrlo lako na odgovarajucim web-site-ovima.Kada smo bili na Carnival Dream-u on je bio na mediteranskom kruzu posecujuci Veneciju, Atinu, prolazeci pored obale Afrike i posecujuci jos nekoliko luka, na dvanaestodnevnom kruzu.Nisam nikakav promoter ove industrije, samo sam odusevljen prilikom i poslom koji sam dobio pa se raspisah :P Postoji puno videa na youtubu a puno toga se moze videti na Discovery channel-u u vezi gradnje brodova kao i na travel kanalima na kablovskoj u vezi samog turistickog dozivljaja. Za kraj, evo malo kako izgleda Allure of the seas, moja "slaba tacka" :P http://www.youtube.com/watch?v=bS6IiFi96oI

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• lord_s

13

• copkillah

3

• Roger Sanchez

3

• rajka

3

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Moj drugar je skoro prošao kod Image-a, malo je reći da je oduševljen. Ni on ne zna koji će brod da bude u pitanju, ali mislim da je to najmanje bitno :)

Posted
Moj drugar je skoro prošao kod Image-a, malo je reći da je oduševljen. Ni on ne zna koji će brod da bude u pitanju, ali mislim da je to najmanje bitno :)
Isti slucaj. :) ako je "skoro" bilo pre dve nedelje recimo, na interview-u u Zagrebu, onda ga verovatno znam.
Posted

Mejbi ic džast mi, ali mi je ideja o trpanju na plovilo s još 5000 duša malo u suprotnosti s pojmom odmora. Pre bih gulio paradajz i čajnu u Paraliji, ali šta ćeš - svakom svoje.

Posted

Drugar je radio kao krupije na jednom od brodova i kaze da mu je to jedan od boljih perioda u zivotu. Ima nevidjenih prica. :)Mislim da ce ti biti super.

Posted

gledala neko veche jednog herkula poaroa. dzogiranje po kruzeru mi izgleda fantastichno ^_^

Posted (edited)
Mejbi ic džast mi, ali mi je ideja o trpanju na plovilo s još 5000 duša malo u suprotnosti s pojmom odmora. Pre bih gulio paradajz i čajnu u Paraliji, ali šta ćeš - svakom svoje.
of kors. tvoje poimanje odmora je sasvim legitimno.mislim da na kruzeve idu ljudi koji traze malo, i malo vise aktivniji "odmor". Tamo bukvalno nema cega nema - od obicnih, pa tematskih barova, gomile restorana, diskoteka, gomile bazena i vodenih zanimacija, mnogobrojnih sportskih aktivnosti (pa i golf terena i terena za basket, fudbal) a naravno da postoje oaze mira sa lezaljkama, raznoraznim hut-ovima gde na miru se moze nabaciti boja, citati knjiga i ispijati koktel. Edited by lord_s
Posted

a je l' drma klaustrofobija povremeno :unsure: na koliko se pristaje na majčicu zemlju?

Posted
a je l' drma klaustrofobija povremeno :unsure: na koliko se pristaje na majčicu zemlju?
ako se gleda iz perspektive zaposlenog, kabine su prilicno male :D narocito su tu "ugrozeni" ljudi iz housekeepinga, utility cleeneri i ostale crew (postoji podela na crew i staff zaposlene). To su uglavnom Filipinci, Indusi i ostala naj-jeftinija radna snaga i te kabine su prilicno skucene, jedva se moz' okrenuti u njima.Sto se tice moje pozicije fotografa (staff pozicija), kabina je opet mala ali rekao bih dovoljna za prespavati u njoj i obaviti licnu higijenu u kupatilu koje delis sa cimerom, kolegom fotografom. Kao foto imas privilegiju da se setkas po celom brodu sem da ulazis u apartmane gostiju :DAli, uglavnom se svi slazu da kabinu koriste samo kada spavaju.evo recimo kabine na Carnival Dream-uhttp://www.youtube.com/watch?v=aNmeVvUgyr4&feature=relatedsto se tice smestaja za goste - koliko para - toliko muzike ;) Na Dreamu smo upali u apartman koji se za dvanaestodnevni kruz placa nekoliko hiljada dolara i ono je fantasticno. Dakle, kao u svakom hotelu..Pristaje se u luke, naravno. Od itinerary-ja (ruta) svakog broda zavisi u koju, koliko dugo se ostaje i slicno. Uopsteno, ono sto vidis i proputujes kao zaposlenik to je u tim lukama. Prosecno po nekoliko sati se brod zadrzi u luci u zavinosti sta je za turiste planirano da obidju u istoj, ali postoje i overnight harbouring pa brod prenoci u luci i tako imas prilike da provedes i vise od 10 sati na kopnu.Opet, Carnival Dream je proveo ceo dan u Veneciji kada sam bio na interview-u, pa ukoliko nisi na rasporedu, slobodan si da radis sta ti je volja.
Posted

klaustrofobija bi me pukla u startu na samu pomisao da ne mogu da odem odatle kad hoću..jeste to veliko i ogromno ali neka hvala..možda neka rečna ladja gde stalno vidim obalu i svako malo se pristaje u neki gradić..

Posted
gledala neko veche jednog herkula poaroa. drogiranje po kruzeru mi izgleda fantastichno ^_^
Posted

burazer radio na jednom od tih brodova..ekstra se proveo iako se mnogo radilo..rekao mi je da na brodu imaju cvjecaru sa svjezim cvjecem, kako to nemam pojma. :D

Posted

Uf, pričao nam jedan profa kako se neki njegov bivši student zaposlio kao psihijatar na brodu i da dobija brdo love lečeći depresivne bakice. Svaka čast, uživaj