Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

7 hours ago, Nikodije said:

Bože, koliko me pale propagandni filmovi iranske vojske

Onaj AI slop? Meni je onako malo krindž, ali ima i koji valjaju.

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

9 minutes ago, dragance said:

Pa to je bio cilj. I odatle su se snabdevali svim i svačim posle.

Jbg, Cercil je dobio rat, ali to ga je kostalo Imperije.

Ovde fali samo Mel...

fantom

Edit: cry

Edited by namenski

20 minutes ago, namenski said:

Ovde fali samo Mel...

fantom

Edit: cry

Prosvetli me!

Edit: ili sovjeti sami imaju tapiju nad borbom protiv nacista (posle 1941)?

Edited by dragance

16 minutes ago, dragance said:

Prosvetli me!

Edit: ili sovjeti sami imaju tapiju nad borbom protiv nacista (posle 1941)?

Nemaju tapiju, ali da se nacisti nisu zajebali napadom na sovjete - ti bi sada pricao na nemackom u sred Dablina.fantom

1 hour ago, dragance said:

Prosvetli me!

Rado bih, ali ne baratam kablovima i prekidacima...

nobles

I dok se mi (svet) bavi Iranom, budalom, Izrael gura Libance severno, izgleda dok ih ne svede na Gazu... A onda je sve lako, jel.

Nije OT ali nije da nije...

1 hour ago, Weenie Pooh said:

Onaj AI slop? Meni je onako malo krindž, ali ima i koji valjaju.

Baš vole Lego...

oizuoitz.JPG

iugkj,k.JPG

zruzr.JPG

laugh-lol (2).gif

Edited by Rudolf Pingvinoglu

3 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Sleteli na Gostomelj i bezveze izginuli, jer logistika nije mogla da isprati sve to. Mislim da je to ona čuvena kolona od 40km tenkova, kamiona i ostalog koja se zaglavila i ovi na aerodromu su zbog toga nadrljali. Nije toliki problem sleteti nego preživeti i uspostaviti vazdušni (ili kopneni) most kojim će da se dostavlja iće, piće, pojačanja i ostalo. Imali su i Ukrajinci sličan (ovog puta u vodi) pokušaj kod Krinkija, i to je puklo iz istih razloga.

Ovo nema veze s vezom. Već u noći s 24. koji je prvi dan rata na 25.2. vojska koja je ušla kopneno iz Bjelorusije se spojila s VDV-om koji je desantirao na Gostomel. Ukrajinci nikad nisu pokazali ništa šta bi dokazalo da kontroliraju aerodrom nakon inicijalnog ruskog desanta, štoviše 25. ujutro, dan nakon početka rata su ukrajinski civili snimali cestovne kontrole VDV-a po gradu, ne na samom aerodromu, nije bilo ni nikakvih borbi više, one su se vodile u Buči i Irpinu južnije. 25.2. Ukrajinci dižu u zrak most u Irpinu, kako bi spriječili ulazak ruskih tenkova u Kijev.

Desant je ispao nepotreban jer je ukrajinska artiljerija uništila pistu, tako da je aerodrom praktično odmah po zauzimanju postao neupotrebljiv. Jedino je vjerojatno olakšao ruskoj vojsci napredovanje od bjeloruske granice do Kijeva, trebalo im je manje od 24 sata da prijeđu stotinjak kilometara (kopnena invazija je počela oko 4 ujutro 24.2.)

U ovom podužem BBC-jevom tekstu koji je pisan sa sudionicima borbi za aerodrom s ukrajinske strane, nema nikakvog spomena toga da su napadači u bilo kojem trenutku potisnuti s aerodroma ili uništeni.

LONG READ: The fight for Hostomel airfield. How the gates to Kyiv stayed locked

The untold story of the battle that changed the course of Russia’s full-scale invasion of Ukraine.

...

The Ukrainian army strikes back

So at around five in the afternoon, the 72nd Brigade’s artillery, commanded by Colonel Oleg Kobzarenko and occupying positions in the outskirts of Kyiv, open fire on the airfield’s runway.

The first task was to cause as much serious damage to the runway as possible to prevent Russia’s Ilyushin transport aircraft from landing. And the second was to ‘interdict activity’ by making it obvious to the Russians that if they went ahead and tried to land their planes they’d be shelled at.

It all happened in the nick of time. The investigative journalist Christo Grozev wrote on Twitter at 5.41 pm: "Ukrainian government sources tell me 18 Il-76 planes have left Pskov direction Kyiv, will arrive in about an hour.” [Pskov is the base of Russia’s 76th Guards Air Assault Division, considered one of the most combat-ready units of the Russian army.]

The 72nd Brigade carried out the task it was charged with. "If it weren't for this, the Ilyushin-76s would have landed. And the Russians would probably have been able to get to the outskirts of Kyiv," says Vdovichenko.

In parallel, Ukraine’s air force also attacked the runway at Hostomel on the first day of the fighting. For the next month, the 72nd Brigade maintained the defence of Kyiv, periodically shelling the airfield.

“The Russians still kept trying to land there [after February 24th]. But each time we got reports of planes in the air, we targeted the runway and worked it over. So eventually the enemy gave up on the airborne operation and organised overland logistics instead,” says Vdovichenko.

On the night of February 24-25th, Russian troops starting arriving at Hostomel from Belarus via the Chernobyl zone. They set up a command post at the airfield and created a kind of equipment and vehicle hub out of the runway and buildings in preparation for further action. The 72nd Brigade kept up intermittent shelling and the charred remains of Russian military equipment at Hostomel today are mostly the result of its work.

U dijelu teksta pod naslovom The Ukrainian army strikes back u kojem ljudi iz 72. mehanizirane brigade opisuju svoje djelovanje se ni ne spominje nikakav kopneni kontranapad Ukrajinaca nakon šta je VDV zauzeo aerodrom. Sve šta su oni radili je granatiranje aerodroma kako bi se spriječilo iskrcavanje većeg broja vojnika.

Even though the airfield defenders had to retreat at noon on the 24th, the battle for Hostomel is regarded as a victory in Ukraine. The Russian plan to build an air bridgehead into the suburbs of Kyiv, and then surround and capture the capital, had failed.

No image preview

LONG READ: The fight for Hostomel airfield. How the gates...

The untold story of the battle that changed the course of Russia’s full-scale invasion of Ukraine.

Desant na iranske aerodrome bi teško bio produktivan iz istog razloga iz kojeg je ruski desant na Gostomel to ispao, ako iranska artiljerija uništi piste, aerodromi postaju neupotrebljivi za napadača s tim da za razliku od ruskog slučaja teško da postoji ikakva mogućnost spajanja s kopnenom invazijom.

Navodiš prilično dugačak tekst koji, posle cele istorije te bitke, zaključuje:

9 minutes ago, Spike said:

The Russian plan to build an air bridgehead into the suburbs of Kyiv, and then surround and capture the capital, had failed.

Ja sam napisao ovo:

Nije toliki problem sleteti nego preživeti i uspostaviti vazdušni (ili kopneni) most kojim će da se dostavlja iće, piće, pojačanja i ostalo. Imali su i Ukrajinci sličan (ovog puta u vodi) pokušaj kod Krinkija, i to je puklo iz istih razloga.

To da li su Ukrajinci ili Rusi držali aerodrom, da li je kolona za podršku došla odavde ili odande, to nije toliko bitno za ovu priču osim ako ne želiš baš da insistiraš na detaljima. Ono što, imo, jeste bitno bitno je da je ta akcija propala jer nije ispunjen njen krajnji cilj, to je sve što se računa. Obično takve akcije i jesu osuđene na propast osim u situacijama koje su ekstremno povoljne za napadača. A da su Rusi tu izginuli, i to elitni vojnici - naravno da jesu...verovatno isto čeka i Amerikance ako se odluče na sličnu glupost. Ali CENTCOM najbolje zna, videćemo šta će biti.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

3 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Navodiš prilično dugačak tekst koji, posle cele istorije te bitke, zaključuje:

Ja sam napisao ovo:

To da li su Ukrajinci ili Rusi držali aerodrom, da li je kolona došla odavde ili odande, to nije toliko bitno za ovu priču osim ako ne želiš baš da insistiraš na detaljima. Ono što, imo, jeste bitno bitno je da je ta akcija propala jer nije ispunjen njen krajnji cilj, to je sve što se računa. Obično takve akcije i jesu osuđene na propast osim u situacijama koje su ekstremno povoljne za napadača. A da su Rusi tu izginuli, i to elitni vojnici - naravno da jesu. Verovatno isto čeka i Amerikance ako se odluče na sličnu glupost. Ali CENTCOM najbolje zna, videćemo šta će biti.

Ono šta si ti napisao je da je ruska kolona iz Bjelorusije zaglavila, odnosno da nije stigla do aerodroma, pa su zato ovi padobranci eto izginuli bez podrške. To se nije desilo, nakon zauzimanja aerodroma ruska kontrola nad njim više nije dolazila u pitanje, a logistika je, skupa s zaglavljenom kolonom, stigla dalje i produžila istu noć. A stvarno su zaglavili u Irpinu, zadnjem predgrađu prije ulaska u sam Kijev.

Akcija je propala jer nisu imali načina da spriječe Ukrajince da granatiraju pistu na aerodromu, to nema nikakve veze s VDV-om ni kako su se oni tamo proveli. I nije ni za kakvu usporedbu s ukrajinskim iskrcavanjem na istočnoj obali Dnjepra jer su oni tamo bili mjesecima u izolaciji, rijekom odvojeni od logistike i tučeni iz zraka na brisanom prostoru. Aerodrom nije nikakav brisani prostor.

Edited by Spike

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.