Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

23 minutes ago, Mel said:

Pa nije to 0/1. Neka autonomija i de facto lokalna ekipa bi nekima bili dovoljni da se ubace u pricu...

Jeste, taman koliko su vojvođanski autonomaši spremni da se opašu eksplozivom i jurišaju na Beograd.

Da iranski Kurdi žele da ih IRGC napucava kao glinene golubove, odavno bi krenuli u borbu za "neku autonomiju i de facto lokalnu ekipu". Ali eto, izgleda da ih još nema iz nekog razloga.

• Replies 10.9k
  • Views 974.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

Imate Otvoreno na HRTu pre dva tjedna, renomirani profesor Gordan Akrap, sa sveucilista Dr Franjo Tudjman predlaze dejtonizaciju Irana, ima I mape i sve, pogledajte fantom

Edited by dillinger

I gle čuda,Turci su sledeći,najavili im Izraelci,ako uspeju da se iskobeljaju od ovoga sa Iranom.

Najjače od svega će biti sto će većinski srbistan da navija za Izrael u tom slučaju.D

39 minutes ago, Filozof manijak said:

U Boru je gađana konvencionalnim oružjem trafo stanica (transformator) koja je obezbeđivala struju čitavom industrijskom kompleksu. Iz nje je iscurelo ne znam koliko litara piralena i zagadilo okolno zemljište. Jadnici koji su radili na raščišćavanju su ubrzo poumirali od kancera, do jednog.

U gotovo potpuno uništenoj visokonaponskoj trafostanici Ernestinovo isto je bio piralen, kako to da se tamo ništa takvo nije dogodilo?

3 minutes ago, Roger Sanchez said:

U gotovo potpuno uništenoj visokonaponskoj trafostanici Ernestinovo isto je bio piralen, kako to da se tamo ništa takvo nije dogodilo?

Ne bih znao, nisam stručan za te stvari.

Evo odlomka koji objašnjava piralen, što se tiče Ernestinova, nije mi poznat slučaj. Možda nije gađan avio bombama, možda ulje nije iscurelo kao ovde.

Zapaljena transformatorska ulja su pripadnicima vatrogasnih jedinica SRJ bila velika nepoznanica, jer su požari na piralenskim transformatorima pre agresije NATO alijanse bili izuzetno retki. Takođe su bili nepoznanica i za ostale stručnjake koji se bave ekologijom i zagađenjem okoline.

Polihlorovani bifenili iz grupe „mešavine“ spadaju u genotoksične hemikalije i prema katalogizaciji Svetske zdravstvene organizacije pri UN svrstane su u grupu 2A hemikalija sa verovatno kancerogenim delovanjem na ljude. Maksimalno dozvoljena količina (MDK) za piralen sa 54 % hlora je 0,5 mg/m³, za prosečno 8 časova. Prema američkim standardima (NIOCH), MDK je 0,001 mg/m³, za radni dan od najviše 10 sati i radnu nedelju od 40 sati. Piralen se smatra potencijalnim kancerogenom iz radne sredine (NIOCH 1992). Zbog dobre resorpcije preko kože, izlaganje piralenu je rizično bez zaštitne opreme, čak i za navedene koncentracije MDK. U dodiru sa plamenom piralen se pali, usled čega nastaje čitava lepeza genotoksina koji se kondenzuju u čađi ili se jednostavno nalaze u dimu. Neka od tih jedinjenja su: polihlorovani dibenzofurani, hlorovani benzo-para-dioksini, hlorovani fenoli, hlorovani naftaleni, ugljenmonoksid, hlorovodonik i čađ. Sva nastala jedinjenja u toku gorenja piralena su otrovna i kancerogena, a posebno otrovna su jedinjenja dioksini koji su se tokom požara na hemijskim rezervoarima oslobađala u ogromnim koncentracijama, tako da je ova agresija imala karakteristike dioksinskog rata

42 minutes ago, Weenie Pooh said:

..... evo rahmetli Homeini je još pre 45 godina izneo svoju teoriju:

Isti ttaj Homeini je prvo pobegao IZ zemlje i vrlo se radovao svojemu povratku, dosta kasnije.
Na stvaranje uslova da se vrati najmanje je uticao, radili su to drugi a on je radio za njih.

Tek je U IRANU postalo bitno šta se i čemu naučio njegov premudri mozak.

Koj je moj bežao?

Ja mislim da bi preživeo a ne da bi postao mudriji.

Ima jedna narodna pesma kod mene, Dobro opisuje šta mi je na pameti. Počinje sea:

"Mudrila se mudra Adrijana...
od mudrosti muško dete rodi..."

6 minutes ago, zmanic said:

Isti ttaj Homeini je prvo pobegao IZ zemlje i vrlo se radovao svojemu povratku, dosta kasnije.
Na stvaranje uslova da se vrati najmanje je uticao, radili su to drugi a on je radio za njih.

Tek je U IRANU postalo bitno šta se i čemu naučio njegov premudri mozak.

Koj je moj bežao?

Ja mislim da bi preživeo a ne da bi postao mudriji.

Ne znam šta te tu buni, bežiš kad ti ne odgovara a onda se preko umudriš pa se vratiš i sprovedeš revoluciju.

Što to ne izvede monarhistička ekipa Pahlavi fanatika? Kad će ako ne sad? Nije valjda zato što ih je zanemarljivo malo i nemaju ništa da ponude?

10 minutes ago, Roger Sanchez said:

Sta je gadjano tamo (artljerija?)? Dalekovodi tj razvodno postrojenje ili sami transformatori? Ernestinivo je bilo vezano na RP Mladost kod Obrenovca jer je Hrvatska imala svoj agregat u TENT-u.

Edited by Moonwalker

27 minutes ago, Bogotac said:

I gle čuda,Turci su sledeći,najavili im Izraelci,ako uspeju da se iskobeljaju od ovoga sa Iranom.

Najjače od svega će biti sto će većinski srbistan da navija za Izrael u tom slučaju.D

Neće biti tog slučaja. Iz ovoga će svakako izrael izaći dosta oslabljen.

Mozda taktika da opuste Irance pre kopnenog napada

mouthing the words, “We do not want to die for Israel — we don’t want to be political pawns,” a sentiment echoed by others in contact with active troops. Troops and medical personnel cite repeated Iranian attacks, inadequate protection, and unclear war objectives as major concerns, with some warning a ground operation would be disastrous. Source: HuffPost

Nema bosanskog rešavanja rata u/za Iran/u, za sada.

BIH je formirana tek kada je jedna strana (RS) vladala znatno većom teritorijom nego što može da kontroliše u miiru. Još ta strana nije želella nikakvo očuvanje bosanskih granica. Kurdi nisu blesavi pa da sada tek počnu da oslobađaju moreuz (seku balvane pored magistrale). Kasno je za takve poteze iznutra.

Trump raises, Iran checks, Trump raises, Iran checks. Trump folds.

9 minutes ago, Emerald said:

Mozda taktika da opuste Irance pre kopnenog napada

Gadan taj rat kad moz da pogines.

8 minutes ago, theanswer said:

Trump raises, Iran checks, Trump raises, Iran checks. Trump folds.

Image

image.png

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.