Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

• Replies 10.9k
  • Views 974.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

1 hour ago, Marcus Wulffings said:

Postalo je ozbiljno, a matori ne zna šta ga je snašlo. Navodno se dobro snalazi u neredu.

Problem kratkog cebeta, ili (da prostis) ne mozes da se ... a da ti ne udje.

Sankcije za rusku naftu su lagani peting, nafta je tu ali zemlje birkaju ko ce da je kupi i po kojoj ceni. Veliki malo podignu proizvodnju i javi se visak (ruski) nafte.

Ovde je problem sto su blokadom Hormuza pogodjeni bas ti veliki i sada nema nafte (i LNG). Neki puni tankeri sede u Zalivi, a neki prazni sede u Arapskom moru. Da li da cekaju da ovo prodje ili da idu u 3 lepe po neku drugu naftu. I svaki dan cekanja kosta.

Da se razumemo, SAD ima dovoljno nafte i ova iz Zaliva im je kikiriki Problem je za ostatak sveta, pogotovo zemlje poput Japana, Koreje, Indije i (donekle) Kine.

Pominju se tzv svetske strateske rezerve, ne samo one u SAD vec globalne. Vise od jedne milijarde barela (sto ukljucuje i 400 miliona iz SAD). Koliko se te nafte cuva u Zalivu?!

Ne manje bitno, ne moze (bez znacajne investicije) svaka radinerija da rafinise svaku naftu. Treba uloziti od par miliona do par stotina miliona da se napravi promena u postupku rafinacije. Da li da vlasnik ulozi te pare ili da saceka "Godoa".

Bože, pročitao 200000 devica erased, pa kliknuo da vidim kakav su to sajt hakovali.

Devica's ..to je mnozina.. 200k, to ti je 10 punih Arena devica..i to ne u horoskopu.

Ne zna Doni sa kim se zakacio

Podizanje i spustanje ne ide tako lako, niti ima kapaciteta. Konrketno, Rusija i SA imaju jos nekih 2-2.5mbd, ne vise, da podignu proizvodnju. Postoje geoloska ogranicenja i rezerve. Svi ostali su znacajno manji u kapacitetu koji mogu relativno brzo da isporuce trzistu, u idealnoj situaciji bez rata u Persjskom zalivu.

SAD, Kanada ili Norveska, pumpaju na max. Pri cemu su Norvesa i SAD na nekom vrhuncu, ako se zadrzi visoka cena mogu taj vrhunac da produze vremenski, cak malo podignu proizvodnju, npr. SAD. Kanada ima specificnu "naftu", slicnu onoj u Venecueli, ili u Srbiji oko Aleksinca(mada su milijarde za expo vaznije) i moraju velika ulaganja u specificne tehnologija da bi se podigla proizvodnja, oni imaju sporo ali stalno podizanje prozivodnje, nemaju "elasticnost".

Rezerve nafte su vece od 1 milijarde, i to samo u OECD zemljama. Kina ima velike rezerve koje nisu uracunate u te brojke. Ali je energetska kriza 2022=2023, koja je izazvala Rusija, pokazala da intervencije iz rezervi ne smiriju posebno trziste sto se tice cena, suvise je to malo na tako velike gubitke, vec mogu da posluze koa prelazno resenje.

Bajdenova administracija je panicila 2022 i 2023, zbog visoke inflacije, i dozvolili su Rusima da preprodaju naftu na svetskom trzistu preko Indije. To je sada Tramp uradio isto.

SAD nemaju doovljno nafe za sebe, oni su vec nekih par godina na oko 13.5mbd proizvodnje a koristte oko 20mbd.

Ono sto su uspeli da skoro sve svoje potrebe podmiruju sa Zapadne Hemisfere, najvise Kanada(Alberta) ali Meksiko, Brazil, Venecuela igraju svoje uloge.

On 4. 3. 2026. at 9:31, radisa said:

u DUbaiu ne možeš da poseduješ imovinu, možeš samo da je zakupiš na neki period, ako nešto nisu menjali u poslednjih xy godina...

Moguce je valjda vec vise od dvadeset godina ali samo u odredjenim zonama.

Ovaj moj lik danas castio jer je kupio dva stana. Nije detaljisao ali rekao je otprilike 20% jeftinije nego inace. On prati trziste vec mesecima.

1 hour ago, dragance said:

Naravno da ima. Slabo se prenosi u medijima, ali polako postaje jasno svima da je ovaj kao slika sa tvog avatara. Priznali su napokon da su oni pogodili školu, a palo je i mlako izvinjenje jednog od GOP senatora zbog toga.

55 minutes ago, radisa said:

Ima dosta po medijima, čak i onih koji su bili naklonjeni Trumpu... Karsslon Tucker, Joe Rogan, gomila MAGA i America First likova, okreću se protiv... Uglavnom jer imaju osećaj da je Israel First... Uz to Rogan je po Epstian fajlovima pičio kao da je Stewart, bilo je čak i rečenica koje su se poklapale...

A to je čak bitnije po Trumpa, od zvaničnih medija i protesta...

Ispratio sam Rogana, i još neke izjave, više sam mislio na "običan narod" da li ima nekih masovnijih anti ratnih protesta.

Vidim sad po redditu klipove da su se skupljali protestanti na nekim njihovim okupljanju+ima i sl ali im naravno nisu davali unutra.

Ako sam dobro video i ako nije fake, neko je narandžastog pitao šta misli o tom napadu na školu i da li o seća odgovornost, gde se on napravio mutav u fazonu ne znam za to. Tačnije, prvo je prebacivao na Iran a onda se pravio da ne zna detalje i slično.

2 hours ago, Marcus Wulffings said:

Postalo je ozbiljno, a matori ne zna šta ga je snašlo. Navodno se dobro snalazi u neredu.

Trump?

Do sad je u tom situacijama bankrotirao preduzeća (6 puta). Možda misli da se i ovaj put izvuče bankrotirajući Ameriku :)

5 minutes ago, Mil@n said:

više sam mislio na "običan narod" da li ima nekih masovnijih anti ratnih protesta

No image preview

3.4M views · 52K reactions | Protesters gathered in New Y...

Protesters gathered in New York on Saturday as demonstrators rallied against the US-Israel war on Iran. In Washington, crowds gathered near the Capitol, with protesters calling for an end to the...

https://www.theguardian.com/us-news/2026/feb/28/khamenei-killing-protests-us

17 hours ago, porucnik vasic said:

Ти си стручњак за ракете па мислиш да је ово што емеритус професор са МИТ-а прича пропаганда? Где си завршио ракетну технику?

Postolovo poznavanje materije nisam dovodio u pitanje, upravo zbog toga sam ga poredio sa Saksom. citiram što sam pisao o Saksu: da to tvrdi neko ko o ekonomiji/statistici ne zna ništa, pa da kažemo da prosto greši. Saks dovoljno zna da definitivno ne greši.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.