Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

Државник.

Планета мајмуна.

• Replies 10.9k
  • Views 974.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

2 hours ago, Gandalf said:

i Postol i Saks koriste svoju stručnost u propagandne svrhe. šta jeste i nije tačno im je nebitno, cilj je prodati ciglu. što bi Heri Frankfurt rekao, bs.

Ти си стручњак за ракете па мислиш да је ово што емеритус професор са МИТ-а прича пропаганда? Где си завршио ракетну технику?

15 minutes ago, porucnik vasic said:

Ти си стручњак за ракете па мислиш да је ово што емеритус професор са МИТ-а прича пропаганда? Где си завршио ракетну технику?

Gde i Rodja

A da Postol ne izmislja evo snimak gde balisticki projektil ispaljuje mamce i prolazi pored 4 presretaca.Jes Lord Bebo ali ne deluje AI

24 minutes ago, vememah said:

Deluje da je rec o teheranskim kaligulama koji veruju u dobre namere Izraela i SAD. Bitnije je da li su tri osobe intervjuisane reprezentativan uzorak teheranskog drustva, ili su reprezentativni kao kad The Guardian intervjuise Cedomira Stojkovica kao predstavnika opozicije.

21 minutes ago, Budja said:

Deluje da je rec o teheranskim kaligulama koji veruju u dobre namere Izraela i SAD. Bitnije je da li su tri osobe intervjuisane reprezentativan uzorak teheranskog drustva, ili su reprezentativni kao kad The Guardian intervjuise Cedomira Stojkovica kao predstavnika opozicije.

Kada bi samo skinuo/skinuli navijačke naočare, razumeo bi koliko taj narod neće mule.

Priznajem, na osnovu što mi je rečeno, sa je odnos 70-30 naspram “skinite nam se sa kurca mule” vs “quds”. Uzimajući u obzir da im je populacija veoma mlada, taj procenat će postati još veći.

5 minutes ago, dragance said:

Kada bi samo skinuo/skinuli navijačke naočare, razumeo bi koliko taj narod neće mule.

Priznajem, na osnovu što mi je rečeno, sa je odnos 70-30 naspram “skinite nam se sa kurca mule” vs “quds”. Uzimajući u obzir da im je populacija veoma mlada, taj procenat će postati još veći.

1. Nece mule!= Neka nam Tramp i Netanijahu skinu rezim.

2. Odakle potice taj procenat? Od tvojih drugara iz iranske emigracije?

3. Takodje, smatras da su u ovh 70% svi bili ludo srecni da im bombarduju rezim, ne znajuci tacno sta to znaci? Primetices da sam kao analogiju stavio Cedomira Stojkovica, a ne neke druge, malo racionalnije, opozicionare. Strani novinari verovatno imaju pristup izrazito pristrasnom malom uzorku, verovatno kroz kontakte sa Pahlavijevom emigracijom.

7 minutes ago, Budja said:

1. Nece mule!= Neka nam Tramp i Netanijahu skinu rezim.

2. Odakle potice taj procenat? Od tvojih drugara iz iranske emigracije?

3. Takodje, smatras da su u ovh 70% svi bili ludo srecni da im bombarduju rezim, ne znajuci tacno sta to znaci? Primetices da sam kao analogiju stavio Cedomira Stojkovica, a ne neke druge, malo racionalnije, opozicionare. Strani novinari verovatno imaju pristup izrazito pristrasnom malom uzorku, verovatno kroz kontakte sa Pahlavijevom emigracijom.

Slažem se da pod brojem jedan nije reprezentativno. Tu sam negde sa brojem tri.

Ali, nemoj da me zajebavaš da je broj dva č vs p i da to ne ide u statistiku. Bukvalno mladja generacija nije u “mula” fazonu. E sad, veruj mi ili ne, to je problem onih koji sve gledaju kroz US vs ostatak sveta - a život ima veće nuanse.

Iranska populacija nije mlada, prosek je oko 36 godina starosti, sto nije daleko od SAD ili Republike Irske, za razliku od Podsaharske Aftike, gde je prosecna starost populacije cesto ispod 20 godina. Ferttilitet u Iranu je pao ispod 2 jos krajem devedesetih kao posledica masovonog obrazovanja zena, za razliku od perioda Saha, i urbanizacije Irana. Konkretno, 1976 pismenost zena u Iranu je bila 35.5%, dok je danas blizu 90%.

Sto se tice obrazovanja u Iranu

Iranian students have consistently demonstrated high-level performance in international informatics and science competitions. In 2024 and 2025, Iran maintained a top-10 global ranking, with teams securing multiple gold and silver medals in the International Olympiad in Informatics (IOI) and other science Olympiads, often competing against top nations like China and the U.S.

Za razliku od arapskih, pakistanskih suseda, pa i Turaka. Ali su Arapi posebno zanimljivi posto su plivali u novcu Arapi iz Zaliva, ulagali su puno u obrzovanju i nauku, npr. UAE, ali nisu u rangu Irana i pored 50 godina sankcija prema Iranu.

Ako mislite da su sva iranska raketna cudesa slucajnost-nisu. Kao sto ni iranske bespilotne letelice nisu slucajnost pa su ih Rusi bukvalno molili da im porodaju 2022, 2023, posto je Sojgu posteno radio u ruskom MODu pa su krenuli u rat sa Ukrajinom bez bespilotnih letelica ali su imali "nevidljive" tenkove koji su se kvarili na paradama. Kasnije su Rusi modifikovali iranske bespilotne u skladu sa odgovorom Zapada u Ukrajini ali je osnova iranska. Danas te ruske modifikacije koriste Iranci, npr. napadnuta britanska baza na Kipru je imala rusku modifikaciju. Takodje Zapad kopira te jeftine bespilotne i modifikuje ih.

Edited by Emerald

43 minutes ago, dragance said:

Slažem se da pod brojem jedan nije reprezentativno. Tu sam negde sa brojem tri.

Ali, nemoj da me zajebavaš da je broj dva č vs p i da to ne ide u statistiku. Bukvalno mladja generacija nije u “mula” fazonu. E sad, veruj mi ili ne, to je problem onih koji sve gledaju kroz US vs ostatak sveta - a život ima veće nuanse.

Moguce da je 70:30, ali i 60:40, ili 50:50, procenti su vazni. U Venecueli se tek na 75:25 desilo nesto, i to nepotpuno.

Ne znam kakva je demografska struktura Irana trenutno, u smislu dihotomije mladi vs stari.

5 minutes ago, Budja said:

Moguce da je 70:30, ali i 60:40, ili 50:50, procenti su vazni. U Venecueli se tek na 75:25 desilo nesto, i to nepotpuno.

Ne znam kakva je demografska struktura Irana trenutno, u smislu dihotomije mladi vs stari.

Mladi su u neverovatnoj vecini. E sad, ni to nije garant bilo čega.

2 hours ago, askeladden said:

Gde i Rodja

A da Postol ne izmislja evo snimak gde balisticki projektil ispaljuje mamce i prolazi pored 4 presretaca.Jes Lord Bebo ali ne deluje AI

Impresivno.

46 minutes ago, Emerald said:

Iranska populacija nije mlada, prosek je oko 36 godina starosti, sto nije daleko od SAD ili Republike Irske

Je-bo-te! 😂

• Median Age Shift: In 1960, Iran was younger than the global average (19.1 vs. 22.5 years). Today, it is older than the global average, a trend that has continued for over 30 years.

Kada se pogleda demografska prizma Irana vidi se da godista 19-30, nisu medju najborjnim, kao posledica pada feritilita, pre 30ak godina, na ispod 2.

Ja ne znam kakava je situacija unutar Irana sto se tice politike. Samo skrecem paznju da iranska populacija nije mlada, vec vise u srednjim godinama.

Edited by Emerald

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.