Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

2 minutes ago, Shan Jan said:

Uopste imaju problem sa bilo cim sto nisu veliki i skupi brodovi i podmornice. Doduse ledolomci znaju da budu i veliki i skupi, videti pod Rusija.

Ne brini, naručili su od Finske osam komada, koji će biti sklopljeni....u američkim brodogradilištima.

• Replies 10.9k
  • Views 974.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

Just now, Marcus Wulffings said:

Ne brini, naručili su od Finske osam komada, koji će biti sklopljeni....u američkim brodogradilištima.

Ajd da vidimo kako ce to ici. Opasni Finci, kod njih su i Rusi pre rata pravili vecinu ledolomaca.

• Popular Post

Juce me ceo dan cimaju i kukaju Ameri na kintu koja se nudi za prevoz tovara a dizel je prebacio $6 za galon..

Jbg deco..tako izgleda zivot kad glasate kretena, ja sa time zivim evo vec cetvrtu deceniju.

58 minutes ago, Shan Jan said:

Joj da. Imaju oni par komada nekih prastarih. Neverovatno da najjaca mornarica na svetu nema tako osnovni brod.

Zato što nije seksi za holivudsko kurčenje kao nosač aviona. Još ako im se ti minolovci pokvare usled neke više sile, npr. sudara sa protivbrodskom raketom, bukvalno će morati da vuku sa rukav neke Poljake i Francuze da dođu i počiste moreuz.

Da, nešto nije u redu s tim podacima, hvala na primedbi, sad sam pogledao podatke s tog sajta i neke druge države imaju još veće skokove.

Evo s Vikipedije Cijinih i UN-ovih podataka:

Po Cijinim podacima za 2024. stoji 33,8 za Iran i 31 za svet, a za 2020. 31,7 za Iran i opet 31 za svet.

Ovo su UN-ove procene:

EiWVX35.png

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_median_age

Edited by vememah

In 1960, the median age in Iran was 19.1 years compared to the world's average of 22.5 years. As of 2024, the median age had increased to 34.3 years compared to the world's average of 31.6 years. Ranked 113th for median age 64 years ago (old to young), Iran ranks 79th currently.

According to the United Nations projections, the median age in Iran is expected to increase to around 44.5 years by 2050. The aging demographics forecast is based on previous years' birth rates and increasing life expectancy.

Veliki pad populacije Irana u razdoblju od 1-14 godina starosti, zvanicni podaci Svetske banka

https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.0014.TO.ZS?locations=IR

Slicno se desava sa arapskim Zalivskim zemljama ali kasne. Turska je davno usla u taj proces, slicna je po prosecnoj starosti sa Iranom.

9 hours ago, Emerald said:

Sto se tice obrazovanja u Iranu

Za razliku od arapskih, pakistanskih suseda, pa i Turaka. Ali su Arapi posebno zanimljivi posto su plivali u novcu Arapi iz Zaliva, ulagali su puno u obrzovanju i nauku, npr. UAE, ali nisu u rangu Irana i pored 50 godina sankcija prema Iranu.

UAE obrazovanje je najbolje na svetu i odrazava tendencije vlasti za visokim standardima u obrazovanju. UAE ima potpuno svoj svemirski program i jedna su od mislim 6 nacija koje su uspele da spuste rover na mars. direktor UAE svemirskog programa je zena, lokalka, rodjena emiracanka. osnovno i srednje obrazovanje je obavezno za sve rezidente i obrazovanje je veoma slicno britanskom. retko se srece neko ne prica engleski a za nepismene nisam ni cuo. mozda neka bas bas stara godisnja grupa (70+).

Kao sto sam napisao, oni mnogo ulazu, ili su ulagali, ali rezultati na medjunarodnim takmicenjima je Iran bolji. Iran je bas dobar sto se tice IT i nauke.

Sto ne mora da znaci da ukupno obrazovanje nije bolje u UAE, samo su najbolji u Iranu iznad, tu bih se mogao sloziti da sam mozda pogresio.

• Performance: Iranian students are among the world's best, securing multiple medals (e.g., 2 gold, 3 silver, 1 bronze in 2025) at the International Mathematical Olympiad (IMO).

• Global Rank: Ranked 8th worldwide in international Olympiads (including math, physics, and computer) as of early 2026.

• Talent Pipeline: Elite students as young as 7–15 compete in national and international competitions, such as the Viracup, showcasing immense potential in advanced mental calculations.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.