Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

1 minute ago, barba said:

.

Nisam siguran sta si hteo da kazes, pisao sam o tome koliko je model rimske republike imao uticaj na stvaranje US.

Res Publica , pojam koji pominjes je latinskog porekla i takodje je link ka rimskoj republici , grcka rec bi bila Politeia. Inace se slazem u ostalom.

.

Hocu reci da je normalno sto su se oslanjali na Rim jer su to poneli sa sobom iz Evrope i to nije nista cudno, ni eksluzivno.

Svako malo se neko u Evropi poziva na rimsko nasledje.

Evo npr. Napoleon, covek koji je sirio ideju republike kroz Evropu, logicno, ratom, posle je zeleo da bude Cezar pa je okoncana Prva Francuska Republika.

Edited by Emerald

• Replies 10.9k
  • Views 974.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

1 minute ago, bios said:

Kod mene je benzin na pumpi danas $3.20. Prošle nedelje je bio ispod $2.40 prosek. Ok, nedelja je pa se još nisu formirale cene, ali ako krene na gore, a hoće biće pičvajz.

Jedan od glavnih razloga što je Bajdenova administracija zglajznila je što je u 2023 bio pik na pumpama od preko $4 za galon. Pričam ceni u o maloprodaji u lokalu, ali može da se stekne slika. Na kraju Bajdena je cena bila malo ispod $3, ali svi su pamtili paniku nekoliko meseci ranije. I onda je u prvoj godini Trampa polako klizilo na dole.

I sada sledi preokret- ovi će da zaseru jednu od dve pozitivne stvari u prvoj godini administracije. Što znači da su pukli i kongres i senat na midterms. Što znači da im treba još veća distrakcija od trenutnih sranja, a što opet znači da smo svi redom najebali.

.

Slazem se ako se gleda kratkosrocno, medjutim u perspektivi to moze da izgleda prilicno drugacije.

Za tu perspektivu je potrebno da US dobije ovaj rat. Iran lezi na nafti a proizvodi manje nego za vreme saha, pod americkom kontrolom on moze relativno brzo da podigne proizvodnju a kako nije i ni tad sigurno nece biti clan OPEK, sa naftom cija je cena dobijanja 10$ , cena nafte moze da ode prilicno dole.

.

2 minutes ago, Emerald said:

Hocu reci da je normalno sto su se oslanjali na Rim jer su to poneli sa sobom iz Evrope i to nije nista cudno, ni eksluzivno.

Evo npr. Napoleon, covek koji je sirio ideju republike kroz Evropu, logicno, ratom, posle je zeleo da bude Cezar pa je okoncana Prva Francuska Republika.

Suvise dugo je trajalo da bi se stavilo u okvir, dovoljno je videti debljinu zidova

Nemam dokaza za ovo, prica se

3 minutes ago, Emerald said:

.

E vidis , ja sam pisao upravo o tome da su oni toliko bili opcinjeni Rimom da su najveci deo i poklonili njegovom padu i uzrocima.

I zato su stvorili takvu drzavu u kojoj se do sad u manjoj ili vecoj meri zavisi kako posmatras ne moze desiti "Napoleon " iz tvog posta.

.

2 minutes ago, Emerald said:

Nemam dokaza za ovo, prica se

.

Oni vec dva dana pokusavaju neki desant na tom mestu.

.

5 hours ago, harper lee said:

EU je rekla sve sto je imala da kaze jos kod Gaze, tek od njih nista nisam ocekivao. Izuzimam Spance koji su izgleda jedini u EU sacuvali mrvu dostojanstva i integriteta.

I Slovenci ali niti imaju tu veliciniu niti takav znacaj...

15 minutes ago, barba said:

.

Slazem se ako se gleda kratkosrocno, medjutim u perspektivi to moze da izgleda prilicno drugacije.

Za tu perspektivu je potrebno da US dobije ovaj rat. Iran lezi na nafti a proizvodi manje nego za vreme saha, pod americkom kontrolom on moze relativno brzo da podigne proizvodnju a kako nije i ni tad sigurno nece biti clan OPEK, sa naftom cija je cena dobijanja 10$ , cena nafte moze da ode prilicno dole.

.

.

Ili kako to rece jedan italijanski novinar)))

12 minutes ago, barba said:

.

.

Nema perspektive, izbori su u novembru što je tu odmah iza ćoška. Kampanje su uveliko krenule i sve preko 3-4 nedelje im pravi ogroman problem. Plus što Tramp svakom momentu može da proglasi pobedu i fiksira se na neku petnaestu stvar, dok je u Iranu klanica.

Ja shvatam da GOP ima alhemičararske sposobnosti da utiče na cenu nafte, ali ovde stvari izmiču kontroli.

Da ne spominjem i to da se na primer posvađao sa saveznicima (Kanadom) od kojih se uvozi nafta.

1 minute ago, bios said:

Nema perspektive, izbori su u novembru što je tu odmah iza ćoška. Kampanje su uveliko krenule i sve preko 3-4 nedelje im pravi ogroman problem. Plus što Tramp svakom momentu može da proglasi pobedu i fiksira se na neku petnaestu stvar, dok je u Iranu klanica.

Ja shvatam da GOP ima alhemičararske sposobnosti da utiče na cenu nafte, ali ovde stvari izmiču kontroli.

Da ne spominjem i to da se na primer posvađao sa saveznicima (Kanadom) od kojih se uvozi nafta.

.

Sve se slazem, sta vise, iskreno se nadam u njegovu fantasticnu "sposobnost" da bukvalno u trenutku promeni svoju odluku za 180°, i zavrsi ovaj rat pokazujuci sve kao pobedu , a ako pobeda nema on ce je jednostavno izmisliti.

Medjutim , plasim se da Izrael ne nosi odgovornost US na svojim plecima a bukvalno je nedodirljiv, ovo je za njih sansa da "zavrse posao" i verujem da nece lako dati ovom da se skine sa udice.

Oni bukvalno rade sve da zapale ovaj rat jacim plamenom.

Edit.

Cena benzina kod tebe i mene bukvalno ista))

.

Edited by barba

Gde ima dima, ima i vatre

Clashes in east Lebanon as Israeli forces land in the area

Fighting erupted in eastern Lebanon on Monday after Israeli troops were inserted by helicopter near the Lebanese-Syrian border, according to state media.

"Fierce clashes are taking place... towards the outskirts of the town of Nabi Sheet to repel Israeli forces that carried out a landing by helicopters on the heights of the eastern mountain range towards the Lebanese-Syrian border and are trying to advance," Lebanon's state-run National News Agency reported.

44 minutes ago, barba said:

.

Sve se slazem, sta vise, iskreno se nadam u njegovu fantasticnu "sposobnost" da bukvalno u trenutku promeni svoju odluku za 180°, i zavrsi ovaj rat pokazujuci sve kao pobedu , a ako pobeda nema on ce je jednostavno izmisliti.

Medjutim , plasim se da Izrael ne nosi odgovornost US na svojim plecima a bukvalno je nedodirljiv, ovo je za njih sansa da "zavrse posao" i verujem da nece lako dati ovom da se skine sa udice.

Oni bukvalno rade sve da zapale ovaj rat jacim plamenom.

Edit.

Cena benzina kod tebe i mene bukvalno ista))

.

Skontao si verovatno da pišem cenu po galonu )

Ne znam, video sam da je neko postovao Dr Roy shorts gde on kaže da Tramp može u nekom da proglasi pobedu i prekine rat bez obzira na stanje na terenu. I to je moguće, ali je problem što niko ne zna ni kad bi to moglo da se desi, niti šta bi trigerovalo takvu odluku. To ni sam Tramp ne zna jer on razmišlja samo o prvom sledećem potezu koji će da napravi.

1 hour ago, bios said:

Kod mene je benzin na pumpi danas $3.20. Prošle nedelje je bio ispod $2.40 prosek.

Wow, 1 zesce poskupljenje!

Kod mene 96744 najjeftinija $4.61 (skocilo sa $4.49); ostale pumpe $4.69, sve.

96815 nekih 10 pumpi po pravilu 20+centi uvek jeftinije.

96707 blizu rafinerije vrv dodatnih 10centi jeftinije.

Dizel je(uvek bio)katastrofalan; kupujem “poljoprivredni dizel” 30%+ jeftinije jer sam ubedio majstora da “posedujem”buldozer&traktor, old school na kanteD

Edited by Bud Stonebraker

5 minutes ago, Bud Stonebraker said:

Wow, 1 zesce poskupljenje!

...kupujem “poljoprivredni dizel” 30%+ jeftinije jer sam ubedio majstora da “posedujem”buldozer&traktor, old school na kanteD

Mislim da sam cuo da u UK stavljaju "boju" u PD pa se na/u motoru vidi kad koristis "poljoprivedni dizel" (PD). Plus kaznjivo.

1 minute ago, Ogawa said:

Mislim da sam cuo da u UK stavljaju "boju" u PD pa se na/u motoru vidi kad koristis "poljoprivedni dizel" (PD). Plus kaznjivo.

Upravo tako! Gresnik sam; spadam u priglupu masu US populacije kojoj su objasnili da ti treba 1 sa 6 tockova za kupovinu 6000lbs of shit from COSTCO, jer powerD

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.