Jump to content
IGNORED

Avionski udesi i nesreće

dare...

Recommended Posts

Posted

Još jedan problemčić sa južnim krakom je što je isti debelo u dometu barem jednog radara iz australijskog Jindalee sistema za rano upozoravanje u koji je Indyjeva domovina ulupala silne pare i tvrdi da je 100% operativan. Takvom sistemu ne bi trebalo da promakne nešto što leti na 35k stopa.

300px-JORS.svg.png

Posted

sta ima u avionu tj u kabini bilo sta sto govori strane sveta, lupam busola najjobicnija, a da ne otkaze kad otkaze to sve drugo. Prosto ne mogu da pojmim da je ovakav put slucajan, bilo ko bi trebalo da ume darzlikuje sever od juga posebno kad vidi zvezde. Dakle, nije slucajno krenuo u nigde. Ali zaboga zasto....

Posted

beowl, imas li preklop putanje sa dometom radara? Ovako odokativno mi izgleda da sam kraj kraka ne upada u domet radara 2 sa slike.

Posted

Osim onog leta KL638, vidim da se pominje i SQ68 kao pokrivajuci let za izbegavanje radara [i slaze se sa severnim koridorom].

Posted

beowl, imas li preklop putanje sa dometom radara? Ovako odokativno mi izgleda da sam kraj kraka ne upada u domet radara 2 sa slike.

Evo, mislim da se ovde vidi:

images.jpg

Posted

A sta je sad bilo sa onim da se u jednom momentu nalazio u Malackom tesnacu?

Posted

E, jes bizarno sve ovo... :huh: 

Tek to je tesko poverovati da im je promaklo. Ali opet, to je jedna drzava i jedan radar.

Posted (edited)

A sta je sad bilo sa onim da se u jednom momentu nalazio u Malackom tesnacu?

To još niko nije objasnio, kako je iz te tačke (do koje ga je pratio malezijski radar) stigao do ovih Inmarsat koridora. To čini nekih hiljadu or so misteriozno pređenih kilometara, pogledaj mapu na prethodnoj strani, ta tačka je obeležena u Andamanskom moru.

Edited by beowl
Posted

To sad bas i gledam. Jedini nacin da zavrsi na samom kraju juzne putanje i da zaobidje australijski radar je da leti skroz ka samoj sredini okeana pa da smota nazad ka australiji.

Posted (edited)

To sad bas i gledam. Jedini nacin da zavrsi na samom kraju juzne putanje i da zaobidje australijski radar je da leti skroz ka samoj sredini okeana pa da smota nazad ka australiji.

da, ali onda bi u nekom momentu morao da izleti iz uobicajenih koridora, pa bi ga, valjda, vojska vec neka konstatovala kao cudnog...

ali ideja da je on 7 sati kasnije imao ukljucene motore na nekom od ovog juznog i severnog koridora, da ga niko nije video kako dolazi do njih iz Andamnskog mora...to je mind-boggling 

Edited by MancMellow
Posted (edited)

evo nacrtao sam mapu (nemojte da mi se smejete :D!).

izgleda ovako aproksimativno da ne mora da ide uopste sredinom okeana da bi izbegao Jindalee.

(1 - je zadnja poznata pozicija iz 2:15 po vojnom radaru, a 2 - je prva moguca tacka na longitudi-juznom koridoru koja izbegava Jindalee)

fncjrq.jpg

Edited by DarkAttraktor
Posted (edited)

evo nacrtao sam mapu (nemojte da mi se smejete :D!).

izgleda ovako aproksimativno da ne mora da ide uopste sredinom okeana da bi izbegao Jindalee.

(1 - je zadnja poznata pozicija iz 2:15 po vojnom radaru, a 2 - je prva moguca tacka na longitudi-juznom koridoru koja izbegava Jindalee)

fncjrq.jpg

Ne mora da ide sredinom, ali da bi izbegao radare mora ili da leti na 10km i da pri tom leti u medjunarodnim koridorima ili da leti jako nisko, ali onda daleko od kopna. Ako dobro shvatam. A kako to da izvede nije mi bas jasno. 

A tek mi nije jasno zasto...ako je otisao na jug

Edited by MancMellow
Posted

znači ne samo da su ga kenguri morali uhvatiti da je leteo na južnoj ruti, već im nije bilo čudno što avion satima leti na kursu koji ga vodi u jedno veliko ništa, jer je van uobičajenih koridora i da ništa ne preduzmu povodom toga

Posted (edited)

in any case ako je ova zadnja pozicija po vojnom radaru od 2:15 am tacna, apsolutno nema smisla da je pravio jos jedan u-turn i isao na jug, kruzeci po medjunarodnim vodama samo da bi izbegao jindale, da bi isplivao na onoj longitudi u 8:11am negde na putu za niemalsland. sa zadnje pozicije u moluckom tesancu je mnogo logicnije da je isao na sever i da su ovi svi vojni radari svih ovih zemalja jednostavno - a freakin joke.

Edited by DarkAttraktor
Posted

znači ne samo da su ga kenguri morali uhvatiti da je leteo na južnoj ruti, već im nije bilo čudno što avion satima leti na kursu koji ga vodi u jedno veliko ništa, jer je van uobičajenih koridora i da ništa ne preduzmu povodom toga

Nije on leteo tom putanjom, nego je ta putanja zapravo skup mogucih mesta na kojima je on lociran u tom vremenu kada je zadnji signal uhvacen. Moguce je da on izbegne Jindalee, potpuno nenamerno i da se pojavi u tacki 2 npr. na slici iz DarkAttraktorovog posta. I ako vec moram da sumnjam u neki radar, pre cu posumnjati u radar jedne zemlje, nego pet vezanih, ma kolika da su "banana".