jms_uk Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 wtf se ovde desilo o.O engine has lost the entire N1 fan and cowl together. Not just a blade or two, but the entire fan and containment ring has separated
Đipalo Junuz Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Hoće sad da bude grounding svih A380 u svetu dok se ne ustanovi šta je uzrok? Šta li će Emirates da radi ako dođe do toga?
namenski Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 engine has lost the entire N1 fan and cowl together. Not just a blade or two, but the entire fan and containment ring has separated Americka komponenta zeznula udruzeni poduhvat -_- Mada, kako se cuje, nije mala stvar, svaka cast: 2 sata je izdrzalo, nema znakova pozara, curkalo malo ulja...
jms_uk Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Hoće sad da bude grounding svih A380 u svetu dok se ne ustanovi šta je uzrok? Šta li će Emirates da radi ako dođe do toga? Nadam se da nece,ja sam sledece nedelje na jednom [bas Emirates]. A i nemaju svi A380 motore od istog proizvodjaca, tako da oni sa RR motorima ne bi bili grounded. Ako su ovi delovi koji nedostaju na dnu Atlantika, moguce je i da nikad ne saznamo sta se desilo...
namenski Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 (edited) O ovome ce da se prica i pripoveda, sta god da je uzrok, na stranu sto se radi o tipu motora koji je ipak punoletan: ventilator precnika skoro 3 metra, izistinska poslednja rec tehnike, titanijum, svaka zamisliva zgoda sto se tice eksploatacije i odrzavanja. I, sta god da je u pitanju, jos jedan dokaz pouzdanosti vazdusnog saobracaja i dometa moderne vazduhoplovne tehnologije: krilo na kome je visiotm motor i sa koga je pri brzini od recimo 900 km/h odleteo ovoliki komad plus haubatm, ostalo je neosteceno... Mada, treba imati i srece... Edited September 30, 2017 by namenski
Simon Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 (edited) Safely on the ground Добро си ме трзнуо синоћ јер путујем с њима ове седмице Edited October 1, 2017 by Simon
namenski Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 ... oni sa RR motorima ne bi bili grounded. Setih se da se sinoc nisam setio: vec su bili -_- Quantas, Singapur, tamo neke 2010... Pu, pu, pu, daleko bilo :)
jms_uk Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Pu, pu, pu, daleko bilo :) Ja sam sledece nedelje na Emirates A380, koji imaju ove EA motore.
3opge Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 moglo je to biti mnogo gore da su izletele pojedine lopatice, onda to leti kao projektil sa mogucnoscu probijanja trupa. ovo je moja pretpostavka naravno, ne znam da li dizajneri imaju neki sigurnosni lek za ovo.
namenski Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Ja sam sledece nedelje na Emirates A380, koji imaju ove EA motore. Ma zezam se lupam :). Za ozbiljno, bojim se da ce se morati ponovo da razmotre razni ETOPS-i, da se previse prepustilo proizvodjacima sto ce reci komercijalizaciji naustrb sigurnosti: ono sto jes'-jes' motori su se pokazali/dokazali, ali da djavo ne odnese salu... Na CBC su se dokopali i necijeg snimka sletanja.
jms_uk Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Na CBC su se dokopali i necijeg snimka sletanja. Evo ti snimak sletanja i iznutra.
namenski Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Evo ti snimak sletanja i iznutra. Majstor nije iskljucio kameru na repu, direktan prenos za putnike, svaka cast :)
namenski Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 moglo je to biti mnogo gore da su izletele pojedine lopatice, onda to leti kao projektil sa mogucnoscu probijanja trupa. ovo je moja pretpostavka naravno, ne znam da li dizajneri imaju neki sigurnosni lek za ovo. Poradjeno je na tome, poprilicno, obaska sto je u ovom slucaju u pitanju ventilator, inace najsporijitm deo turboventilatorskog motora: tesko da bi dospele do trupa, ali je ovde cudo u tome sto je deo kao odsecen, cisto, hirurski, a jos je veca sreca sto komadi samog ventilatora i haube nisu ostetili krilo. Turbina je opasnija, tacnije njene lopatice, em su manje, em su mnogo brze, kao meci: nekada se polozaj turbine obelezavao crvenom linijom na trupu na svim mlaznim avionima, danas to radi vojska, ali i oni sve redje:
Recommended Posts