Eleniko Posted November 15, 2023 Posted November 15, 2023 2 minutes ago, decak Kejt said: svake godine ga u ovo doba pri(o)zivam, mislim da već ima tikove od mene doneo bi ti sa otoka kad bi imali dobro crveno, morala bi drastićno da sniziš kriterijume 1
decak Kejt Posted November 15, 2023 Posted November 15, 2023 2 minutes ago, ivy said: bogami sa ovim cenama... a bogami nije ni da nisi u pravu... 1
Eleniko Posted November 15, 2023 Posted November 15, 2023 moja žena pije neki španski trash tipa 3 flaše 1200 rsd ne mogu da komentarišem, trenutno sam u apstinenciji
Popular Post banatjanin Posted November 21, 2023 Popular Post Posted November 21, 2023 (edited) @decak Kejt taman posla, rado posavetujem. bila malo gužva, nisam stigao, ali spakovaću neku listu ovde danas ili sutra nego, ima i dobrih bang for buck vina: trenutno, moj lični šampion je Chianti Riserva Corte Alle Mura 2019 koji se valja u Lidlu. Za 700 dinara neverovatno vino, ako volite Kjanti. slični su najmanje duplo kad ih prave jača poznata imena u Lidlu je inače gomila krševa, ali ima i bisera, npr: Novi Zeland sauvignon blanc 2022 - zeljast, tropski, mirišljav - pravi NZ sovinjon, cca 500 rsd. od belih još organsko Terre Siciliane Bianco, oko 600 rsd od crvenih Neo Crianza 2018 koja je malo skuplja, 1200. Zatim Caprioso Toscana 2020 i Malvasia Nera Bellanova 2022 - ko voli primitivo i ta toplija, džemasta vina, voleće i ovo nisu rđavi ni Shiraz 2022 iz Austalije i Cabernet sauvignon iz Čilea 2021 - za cca 500 dinara. Ništa kompleksno, klasične voćne bombice sa malo dima i vanile, ali bez greške. od domaćih dva rizlinga: Molovin rajnski za nekih 600 dinara je odličan, a još bolji od njega Kovačević rizling u visokoj boci i sa žutom etiketom. on je nešto skuplji, 900 rsd (zavisi gde) Za iste pare ima Džervin saouvignon blanc 2021, vrlo dobar. Ako ćete da se počastite stvarno dobrim a dostupnim, Amanet vranac 2019 vinarija Aleksić, može da se nađe za 1200 rsd (inače Decanter zlato). i još jedno genijalno vino - Trianon 2018 - ono nije tako jeftino, oko 1700 pa naviše je na policama, ali izuva koliko je dobro. te godine u Erdeviku nisu proizveli svoja skupa premijum vina pa su svo grožđe skrkali u osnovno crveno i ono ispalo nikad bolje. sočno, moćno, skladno. od litarskih vina nema greške sa (znam šta pišem, oslobodimo se predrasuda) banatskim rizlingom iz 2021. to je u osnovi grašac sa malo drugih sorti, a ovaj njihov enolog zna šta radi. to je valjda oko 350 dinara, zdravo, čisto, sortno, sa strukturom, skladno - daje daleko više od špriceraškog vina. takođe, tikvešova smederevka je safe bet u toj kategoriji cene. napomena - jako je važno da gledate godine berbe, jer vino nije pivo i svake godine je različito - ono što je super jedne godine, posebno kod ovih dostupnijih vina, sledeće može da bude promašaj i obrnuto Edited November 21, 2023 by banatjanin 3 4 8
Azdaja Posted November 21, 2023 Posted November 21, 2023 Hvala ti što si se vratio sa sjajnim savetima. Za druge forumase, samo da kažem, šta god mi je @banatjanin preporučio bilo je vrhunski. 2
banatjanin Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 (edited) On 15. 11. 2023. at 14:49, decak Kejt said: šta pijemo ovih dana? ja, po svom jesenjem običaju, došla po preporuke za crvena vina evo je fina domaća jesenja lista crvendaća. usput, kao i sve drugo i cene vina su otiše gore, nažalost. međutim, kao nikad pre, vredi guglati i upoređivati cene, ponekad se značajano razlikuju od mesta do mesta Fabula Lagum 2019, Chichateau - temeljni, voćni, sočni i zreli Brodeaux blend. vredi i da se čuva Trianon 2018, Erdevik - napisao kod onih preporuka za cenu i kvalitet gore. mislim da je teško da ponove ovako dobro vino u ovoj kategoriji cene, vredi uzeti paket i trošiti lagano Radovan Prokupac 100% 2020, Čokot - najelegantniji prokupac koji su napravili do sada, izuzetno i voćan i začinski, drvo savršeno, umerneo pun, ali sa strukturom. jako sortno i jako dobro. Zemna 2020, Matalj - njihov novi kaberne, sa druge pozicije, jako različit od Kamena i od Kremena, ali opet njihov potpis. Topliji, voćniji, više južnjački. kaberne sa mišićima. Bukovski Cuvee 2019, Matalj - prokupac i začinak u kupaži, elegantno, svileno, fino. Breg cabernet sauvignon 2019, Doja - sočno i moćno, za crvena mesa ili dugo veče uz dobru muziku Kanon 2021, Jeremić - bordovska kupaža, puno voća, odlična svežina Luda Mara Vranec 2021, Tikveš - ovo je moglo i gore u cena i kvalitet. divno vino, svo u crvenom voću, gipko i vibrantno, upeglanih tanina, za cca soma dinara ili manje Merlot 3 doline 2021, Matijašević - nije možda po lokalnom ukusu, ali veliko vino. više je to klasičan stil, podseća na vina Leve obale, mesnato, mineralno, teroarsko, pre nego voćno Cuvee No1 2019, Zvonko Bogdan - cakum - pakum kupaža, dominira kaberne, tamne note, zrelo i meko. vredi svaki dinar. Probus 2020, Milanović - voćna bomba, kupine, ribizle, dud, malo vanilasto ali nije pobeglo u slataksto. ko voli probus, ovo je top. Rara Avis probus 2021, Komuna - slično kao gore, sa malo više drveta, malo ćoškastiji, ali dobar i zanimljiv. Mali Momentum 2020, Veritas vinarija - kaberne kao takav, pun crne ribizle na nosu dopunjavaću sa svime čega se setim naknadno Edited November 24, 2023 by banatjanin 6
Filozof manijak Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 Imam jedno pitanje, lično me zanima, kako ocenjuješ vina vinarije Virtus, ako si ih probao, naravno? Hvala unapred
Eleniko Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 (edited) 17 minutes ago, banatjanin said: Luda Mara Vranec 2021, Tikveš - ovo je moglo i gore u cena i kvalitet. divno vino, svo u crvenom voću, gipko i vibrantno, upeglanih tanina, za cca soma dinara ili manje hvala za cimanje, much appreciated, ne znam koliko nas je ostalo ovde da nas ova tema uopšte zanima. ni ja nisam više konzument, od korone pre 2 meseca alkohol no more pa mi sad bukvalno gutljaj vina nabija kiselinu u stomaku. što naravno ne mere biti trajno stanje ali za sada tako je kako je. ovih cca soma dinara ili manje treba uspostaviti kao benchmark i otvoriti temu za to. šta god da se dešava na tržištu, rodu i berbi svaki podrum bukvalno može da ima vino od soma dinara ali neće jer bi svi da targetiraju drugi segment tržišta, za običan svet ih zabole. mislim da svako ko ima uticaj mora da ih pritiska da se unormale jer svejedno gube mušterije. jer to ne smeju da budu samo konoseri i zaluđenici nego i običan svet koji će uz musaku i pečeno pile za vikend ručak da otvori flašu. moja žena kao primer takvog konzumenta se povukla na kotu 500 dinara, bazične 0.7 plantaže uz fokus na dobre godine i oni 3 za 1200 din španci iz vino i tako to /mrzim tu vinoteku ali šta ću, imaju sluh za mušteriju/. nas je u tom smislu potpuno preokrenuo vinski standard na ostrvu - isto vino kao u 0.7 boci za 7-8e, bag in box sa česmicom od 5litara je 10-12e, znači litar dođe 2-2.5e. jedino što ne volim ta njihova tanka crvena vina od sorte limnio /kalabaki/, bukvalno kao da si izbojadisao belo /koje je savršeno - moshato aleksandrija sa nasviranom kiselinom, kao rizling skoro/ u crvenu boju. žena se i na to navikla, ja ne mogu. ali cena pokazuje da je moguće biti normalan, proizvodnja tamo ne može biti jeftinija nego ovde ali barem postoje dobre namere i osećaj za krajnjeg korisnika. najgore u celoj priči je što se u toj zoni od 10e na polici i dalje kupuju odlične boce iz uvoza tipa portugal ili južna afrika, ima toga. tužno je kad uđem u vinoteku i onda vidim da se ljudi koji nisu fanatične vinopije sklanjaju od domaćih vina zbog cene od 2000 rsd i jače a da kupe nešto strano, to im je nepoznata teritorija. i naravno ostaje lidl, gde ta masovna polica ubija šmek ali jbga, 500 kinti je 500 kinti. Edited November 24, 2023 by Eleniko 2
decak Kejt Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 @Eleniko potpisujem sve što si napisao. iako razumem inflaciju, devalvaciju, opšte sranje i neizvesnost u svetu, vidim i po svojim navikama a i po zastajkivanju kod provlačenja kartice da mi neke flaše jednostavno skliznu sa radara kad im vidim cenu. ranijih godina sam imala tu naviku (a znam tačno i od koga sam je pokupila a i kad) da već u oktobru spremim spisak i onda naručim par kartona i budem mirna neko vreme. medjutim, ove godine mi se ne da. 1
decak Kejt Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 @banatjanin hvala, kao i uvek! btw sad sam se setila da sam te jedno vreme ganjala i za recept za pogačice ščvarcima :D, evo upravo gulim vruća 'leba i čvarke, kakva slučajnost 1
banatjanin Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 5 hours ago, Filozof manijak said: Imam jedno pitanje, lično me zanima, kako ocenjuješ vina vinarije Virtus, ako si ih probao, naravno? Hvala unapred Jesam, više puta nisam skoro, istina, ne znam koje su berbe u prodaji. Njihov Credo crveni je uvek bio dobar, a i Beli mi se dopao pre godinu dana - kupaža tri sorte, iz drveta, pretenciozno, ali bilo skladno, kompleksno i sve sa merom. Prokupac im je bio fin takođe, istina, sa malo više drveta. Nisam neki ljubitelj njihovog pinoa - previše svega, a premalo "sorte" za moj ukus. Konzistentni su u kvalitetu i neguju godinama prepoznatljiv stil vina. 1
ivy Posted December 5, 2023 Posted December 5, 2023 evo najzad sam se danas setila da kupim novi Banatski rizling i mogu da kazem da je ooodlicno vino.. za 350din nema bolje...bas dobro! kad bih bas zakerala ja bih volela mrvicu kiseline i svezine,ja npr volim Tikves Smedervku... ali evo za te pare nema bolje!
cedo Posted December 5, 2023 Posted December 5, 2023 On 15. 11. 2023. at 14:49, decak Kejt said: šta pijemo ovih dana? ja, po svom jesenjem običaju, došla po preporuke za crvena vina 5
ivy Posted December 5, 2023 Posted December 5, 2023 druga casa kaze da mu ama bas nista ne fali...odlicno!
banatjanin Posted December 5, 2023 Posted December 5, 2023 4 hours ago, ivy said: druga casa kaze da mu ama bas nista ne fali...odlicno! told you so.
Recommended Posts