Jump to content

Rusini vs. Ukrajinci

Featured Replies

nopejos su bake govorilestara vera i nova veraradi se o stotinama godinadakle kao neka jeres ( vekovi su u pitanju, nemoj sad da me teras da znam tacno koliko )jedni su se osecali i dalje pravoslavno, drugi postali grkokatoliciu svakom slucaju svi su imali jednu crkvui dan danas je imaju, sa ucenjem kulturnog nasledja, knjigama, itdsvestenstvo se i dalje dri zajedno bez problma koliko znam, veoma uceni ljudia sad je li medju plebsom kako obicno biva...

nopejos su bake govorilestara vera i nova veraradi se o stotinama godinadakle kao neka jeres ( vekovi su u pitanju, nemoj sad da me teras da znam tacno koliko )jedni su se osecali i dalje pravoslavno, drugi postali grkokatoliciu svakom slucaju svi su imali jednu crkvui dan danas je imaju, sa ucenjem kulturnog nasledja, knjigama, itdsvestenstvo se i dalje dri zajedno bez problma koliko znam, veoma uceni ljudia sad je li medju plebsom kako obicno biva...
ne, ne, ne... pravoslavlje je u priču umešao moj deda, pobočnodržim se teme, rusini (tada verovatno brojna zajednica u sr.m. sa crkvom, grobljem itd) vs. ukrajinci (bakini roditelji, izbeglice i survivori) - a oni su svi unijati, ne?edit: izvinjavam se zbog trola, zašli smo u cultural studies :rolleyes: laku vam noć, obradovali ste me temom

Edited by mioba

Ona opasna Marija Terezija nam je svima po ulasku ovde pre 250 godina promenila prezimena. Slicno kako su prolazile pridoslice u SAD na Menhetnu.
Trolić... ne samo Rusinima... Da li ti je palo u oči da se mnoga srpska i hrvatska prezimena u Vojvodini ne završavaju na -ić, već na -ov, -ev, -in, -ski, -čki ...--troll off
Trolić... ne samo Rusinima... Da li ti je palo u oči da se mnoga srpska i hrvatska prezimena u Vojvodini ne završavaju na -ić, već na -ov, -ev, -in, -ski, -čki ...--troll off
Bila opaka Maravodila onoliku drzavu, imala onog svalercica od muza, bila metar i kusur, rodila oko sesnastak deceprezimena su nista sta je jos sve mogla da nam uradi :D

a oni su svi unijati, ne?svi koliko znamsa sve razlicitim kalendarimadodji dvaput na Bozic :D

svi koliko znamsa sve razlicitim kalendarimadodji dvaput na Bozic :D
Navikao sam se na duple Božiće od malih nogu. što se tog luksuza tiče, smatram se privilegovanim :D
  • Author
edit: izvinjavam se zbog trola, zašli smo u cultural studies :rolleyes:
Da l' da joj dam warn il' da kažem 'Neka, neka, jezik i kultura su nerazdvojivo povezani.' ^_^
  • Author
Navikao sam se na duple Božiće od malih nogu. što se tog luksuza tiče, smatram se privilegovanim :D
A mene i mog brata naši odgojili u kulturnom vakuumu, jer su imali različite kulture. :ph34r:

Edited by crveni autobus

A mene i mog brata naši odgojili u kulturnom vakuumu, jer su imali različite kulture. :ph34r:
Ih steta, inace je to savrsen izgovor da uzmes duplo onog sto ti se svidja i sasvim izbegnes ono sto ti se ne svidja ni malo.
  • Author

Ma, mi birali kako smo hteli kad smo porasli (a tu je i neizbežni uticaj okoline). No, valjda zato što nam oni ništa nisu previše nametali, ni brat ni ja nemamo rigidne stavove po pitanju kulture i voljni smo da se seljakamo po svetu. što beše traumatično u detinjstvu, pokazalo se kao prednost u adaptaciji u odraslom životu. Ili makar tako volim da se zavaravam.EDIT: E, kad ne bih zabrljao makar u jednom postu. angry.png

Edited by crveni autobus

Jedeini celebrity kog Rusini svojataju je Andy Warhol :lol:

• Author
Jedeini celebrity kog Rusini svojataju je Andy Warhol :lol:
Opa. Nikad čuo. (Mislim, za njegovo Rusinsko poreklo).
Opa. Nikad čuo. (Mislim, za njegovo Rusinsko poreklo).
rusin iz slovacke.rusini su medju glavnim junacima kod sjenkjevica (Ognjem i macem, Potop).

tenkju , tenkju za jos nekog ovde

• Author
rusin iz slovacke.rusini su medju glavnim junacima kod sjenkjevica (Ognjem i macem, Potop).
I govoriš taj rusinski, a ne panonski? Da li razumeš panonske Rusine? A Ukrajince? (Pitanje mi je malo bzvz. jer ih i ja dosta dobro razumem, a od slovenskih jezika govorim samo ovaj).