noskich Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 (edited) Truju decu 'zdravom' hranom sa leshnjacima A dok su jos mali i ne mogu da svare nutelu, natalkujte ih ovim: Edited December 22, 2016 by noskich Link to comment
iDemo Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 samo $3.50? a ovamo kenjaju kako je australija skupa....A ima cak i nutelu. To su ovi sto zive u krugu od 10 km od grada pa moraju vikendom u food-safary - u 'toplije' krajeve. Kultura u gradu a krkanluk (krkobabic??) po predgradjima... Link to comment
iDemo Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Truju decu 'zdravom' hranom sa leshnjacima Sve cokoladirano je izmedju 30 i 55% [1] Lindt Smooth blend 70% cocoa 100 gr / 29.0 % [2] Monte chocolate biscuits 200 gr / 36.2 % [2] Waffeletten 100 gr / 37.8 % [1] Ritter Sport, White+Hazelnuts 100 gr / 44.3 % [2] Siena Panforte Cake 200 gr / 45.2 % [1] Droste pastilles, dark 100 gr / 47.2 % [1] Choceur (Aldi), White 200 gr / 51.5 % [1] Droste pastilles, milk 100 gr / 51.8 % [2] Kit kat, milk 100 gr / 52.0 % Link to comment
iDemo Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 e jebiga sad mi se jede nesto slatko. imam komsije svedjane. oni i njihovi prijatelji svedjani su najglasniji ljudi u blizini kojih sam ikad zivela. ko bi rekao. Mora da su neki "juznjaci" druga ili treca generacija, ne? Link to comment
noskich Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 (edited) To su ovi sto zive u krugu od 10 km od grada pa moraju vikendom u food-safary - u 'toplije' krajeve. Kultura u gradu a krkanluk (krkobabic??) po predgradjima... Ne, u krugu od 10km, samo gourmet restorani. Prosle nedelje kupio noodles ramen za poneti zeni iz Chatswooda za $18.5. Edited December 22, 2016 by noskich Link to comment
rajka Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Truju decu 'zdravom' hranom sa leshnjacima A dok su jos mali i ne mogu da svare nutelu, natalkujte ih ovim: niko vise ne "talkuje" bebe. Ne znam da li je karcinogen, ali American Academy of Pediatircs eksplicitno ne preporucuje da koristis talk (ne zato sto je karcinogen, nego zato sto bebe moze da udahne cestice pudera koje lete okolo) Link to comment
noskich Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 (edited) niko vise ne "talkuje" bebe. Ne znam da li je karcinogen, ali American Academy of Pediatircs eksplicitno ne preporucuje da koristis talk (ne zato sto je karcinogen, nego zato sto bebe moze da udahne cestice pudera koje lete okolo) Samo ne znam ko kupuje onoliki talk po supermarketima. http://www.usatoday.com/story/money/business/2016/10/28/johnson-jnj-talcum-baby-powder-ovarian-cancer/92878176/ A samo stitite decu od 'cestica' koje lete okolo u sterilnim sobama pa da vidimo koliko ce biti zdrava. Edited December 22, 2016 by noskich Link to comment
noskich Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 (edited) Sve cokoladirano je izmedju 30 i 55% Ovo je opet dobar primer gde trzisna resenja nisu prihvatljiva. Lepo uzmes cokoladu 85% kakao (ili cist kakao), mlevene lesnike i jos kvalitetnih sastojaka i pravis svoju verziju. Procesuirana hrana je vecinski secer i kukuruzni sirup. Ali ko ce to da radi kada se vrati kuci u 6-7pm umoran. Bolje lepo do supermarketa. Edited December 22, 2016 by noskich Link to comment
iDemo Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Ovo je opet dobar primer gde trzisna resenja nisu prihvatljiva. Lepo uzmes cokoladu 85% kakao (ili cist kakao), mlevene lesnike i jos kvalitetnih sastojaka i pravis svoju verziju. Procesuirana hrana je vecinski secer i kukuruzni sirup. Prvo pogledaj koliko ta cokolada ima secera. Link to comment
noskich Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 Prvo pogledaj koliko ta cokolada ima secera. To, ako ima 15% secera onda cist kakao u zagradi. Link to comment
rajka Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Mora da su neki "juznjaci" druga ili treca generacija, ne? neb rekla, posto su plavokosi i plavooki, i socially awkward koliko je humanly possible. Link to comment
rajka Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Samo ne znam ko kupuje onoliki talk po supermarketima. http://www.usatoday.com/story/money/business/2016/10/28/johnson-jnj-talcum-baby-powder-ovarian-cancer/92878176/ A samo stitite decu od 'cestica' koje lete okolo u sterilnim sobama pa da vidimo koliko ce biti zdrava. pa zene koje talkuju vaginu, clearly. Za ovo drugo lupetas. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192739/ Ovo je opet dobar primer gde trzisna resenja nisu prihvatljiva. Lepo uzmes cokoladu 85% kakao (ili cist kakao), mlevene lesnike i jos kvalitetnih sastojaka i pravis svoju verziju. Procesuirana hrana je vecinski secer i kukuruzni sirup. Ali ko ce to da radi kada se vrati kuci u 6-7pm umoran. Bolje lepo do supermarketa. mozes, ali ako hoces da ti bude slatko, a vecina ljudi kupuje nutelu zato sto je slatka, a ne zbog kakaa i lesnika, onda moras da stavis secer ili neki zasladjivac. i onda ako taj koji to kupuje napravi da mu bude po ukuse, imace jednaku kolicinu secera na kraju. Link to comment
hazard Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Ovo je opet dobar primer gde trzisna resenja nisu prihvatljiva. Lepo uzmes cokoladu 85% kakao (ili cist kakao), mlevene lesnike i jos kvalitetnih sastojaka i pravis svoju verziju. Procesuirana hrana je vecinski secer i kukuruzni sirup. Ali ko ce to da radi kada se vrati kuci u 6pm umoran. Bolje lepo do supermarketa. I kada budes radio u svojoj verziji, kostace te jedna tegla takve "domace nutele" jedno 3 do 5 puta vise (ako ne i vise od toga) od tegle "kupovne" nutele, te sa 55% secerom. A sada zamisli koliko bi kostalo da ti neko drugi uradi, tj. morao bi da platis i njegov rad (u kucnoj radinosti si svoj rad ulozio za dz), pa shvati da bi kupovna verzija tvoje domace nutele bila jos skuplja. Dakle, nema veze sa tim sto je neko u 6 pm umoran, nego ima veze sa $$$. Ima da se kupi cokolandi krem i bez secera i vestackih zasladjivaca (recimo sa stevijom), imas npr. i Venchi krem koji jebiga kosta 15 evra za 300 grama, dok 300 grama Nutele kosta 3 evra. Takodje sam siguran da si primetio da tamna cokolada sa 85% kakaa uvek kosta mnogo vise od mlecne cokolade sa 20-30%. Takodje si ziveo u Srbiji, pa si svestan koliko se toni secera stavlja u domace kolace, jasno ne zato sto je neko umoran i nema vremena, vec zato sto vise secera a manje oraha recimo znaci jeftiniji kolac. Link to comment
hazard Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 (edited) mozes, ali ako hoces da ti bude slatko, a vecina ljudi kupuje nutelu zato sto je slatka, a ne zbog kakaa i lesnika, onda moras da stavis secer ili neki zasladjivac. i onda ako taj koji to kupuje napravi da mu bude po ukuse, imace jednaku kolicinu secera na kraju. Pa ne bih se bas slozio, da je samo zelja sa slatkim ljudi bi kupovali secer i jeli u kockama. I slatkisa ima toliko ponudi, nutela je ocigledno toliki hit upravo zbog lesnika i cokolade. I cesto su po zapadnim zemljama to upravo najpopularniji slatkisi, sa lesnicima i cokoladom, u raznim varijantama. Noskich svakako ima poentu, u kupovnoj hrani se dodavanjem secera maskira odsutnost drugih skupljih sastojaka koji hrani daju ukus. Zato slana kupovna hrana ima previse soli (npr. supa iz kesice, i slica instant jela) a slatka suvise secera. Keva moje devojke pravi slavske sitne kolace tako sto uzme "standardni" recept, prepolovi propisanu kolicinu secera a duplira propisanu kolicinu "ukusnog" sastojka (orah, kikiriki, lesnik, badem, sta vec). I niko se ne zali da kolaci nisu dovoljno slatki, naprotiv svi odlepljuju na kolace i hvale ih, narocito to sto svaki ima svoj prepoznatljiv ukus, a ne da su svi isti (sto je cesto slucaj sa kupovnim, koji su margarin/puter + secer i tek toliko ostalih sastojaka da se kolac oboji i zamirise). Tako da da, kada bi neko uzeo recept za nutelu pa prepolovio secer, verovatno mu ne bi bila ukusna kao prava nutela, ali kada bi uz to duplirao i kolicinu lesnika, verovatno bi mu bilo i ukusnije. Samo sto bi onda bilo i duplo skuplje. Pogledajte uostalom po radnjama, sto je veci % lesnika to je krem skuplji, nije dzabe cipiripi i eurokrem jeftiniji od nutele, i nisu dzabe oni no name kremovi jos jeftiniji. Edited December 22, 2016 by hazard Link to comment
rajka Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 (edited) tjah, ja nikad ne bih jela ni slavske kolace ni nutelu, samo znam da su ljudi generalno addicted na secer, a ne na orahe i lesnike. Tako da posledicno vise ljudi umre od dijabetesa nego zbog ratova i ubistava i samoubistava zajedno. mada sad se secam se da smo u nekom trenutku pravili tako neku verziju "domace" nutele, i ovde sam pisala o tome, samo se sad ne secam kako i s cim, ali jeste bilo bez secera. Edited December 22, 2016 by rajka Link to comment
Recommended Posts