Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

http://www.huffingtonpost.com.au/entry/what-time-should-work-start_us_55f075d4e4b002d5c077a361

"Staff should start at 10 a.m.," Paul Kelley, an honorary clinical research fellow at Oxford University's Sleep and Circadian Neuroscience Institute, told attendees at the British Science Festival, The Telegraph reports. 

"We’ve got a sleep-deprived society. It is hugely damaging on the body’s systems because you are affecting physical emotional and performance systems in the body," he added.

U Singapuru se pocinje u 10am.

Posted (edited)

I nikad nije bio u kriticnoj blizini motike i njive.

ne, ja samo cekam da neki zapadni eko-hipster otkrije jugoslovensko samoupravljanje i pocne da prosipa price po netu kako je to bio neki raj

mada sam siguran da i toga vec ima

a to idealizovanju arcenja na selu da ne pricamo - taj ne da nije bio kriticnoj blizini njive, verovatno nikad nije lisce iz svog dvorista pocistio, jer u njegovom kondominijumu to radi Meksikanac placen za to dok on sedi u svom stanu na 25. spratu i kontemplira svoju otudjenost od prirode i istinskog ljudskog postojanja

ali uzgajio je jedanput ceri paradajz u saksiji na terasi, pa ako je mogao on tako sebi da obezbedi 3 salate godisnje, mozemo i svi tako da se hranimo! Samo nam treba jos saksija!

Edited by hazard
Posted

ne, ja samo cekam da neki zapadni eko-hipster otkrije jugoslovensko samoupravljanje i pocne da prosipa price po netu kako je to bio neki raj

mada sam siguran da i toga vec ima

a to idealizovanju arcenja na selu da ne pricamo - taj ne da nije bio kriticnoj blizini njive, verovatno nikad nije lisce iz svog dvorista pocistio, jer u njegovom kondominijumu to radi Meksikanac placen za to dok on sedi u svom stanu na 25. spratu i kontemplira svoju otudjenost od prirode i istinskog ljudskog postojanja

ali uzgajio je jedanput ceri paradajz u saksiji na terasi, pa ako je mogao on tako sebi da obezbedi 3 salate godisnje, mozemo i svi tako da se hranimo! Samo nam treba jos saksija!

Ja sam mrtva ozbiljna za nudjenje moje kuce u selu bilo kome ko hoce da proba taj experiment. Eno, pitao me idemo pre neku stranu da li bih imala nekog da zivi u toj kuci ako bih je otkupila i ovo bi bilo resenje. Tj bilo bi, da to nije obicno fantaziranje u prazno.

Tuzno je malo sto se vecina tih boraca protiv sistema ustvari ispostavi prosto lenjim. Satro "dehumanozovani smo!" A ustvari je "boze, sto mi nisi dao da se rodim kao light verzija Paris Hilton - ja da se bavim life meaning hobijima (a i to da preskocim kad mi se spava), a hrana, zdravstvena nega i bazicni komfor da padaju s neba...".

Posted

Jesi ti znao da neces da radis i kad si kretao iz srbije ili ti je doslo kada si poceo da radis u australiji? (pretpostavljam da nisi nista ozbiljno radio u srbiji?)

Ovo je odgovoreno mnogo puta, ali ne ulazi u glavu.

Koncept odsustva prisile ne podrazumeva odsustvo rada, vec neotudjeni rad.

Finansijska nezavisnost nije sedenje u fotelji ispred televizora, to je dijametralno suprotno slobodi. 

Posted (edited)

a hrana, zdravstvena nega i bazicni komfor da padaju s neba...".

Hrane ima dovoljno na svetu, pa opet milioni umiru od gladi. I tek bi je bilo da se odustane od masovne konzumacije mesa. Bazicni komfor nije problem obezbediti takodje. Problem je sto 1% poseduje 60% sredstava, sto se test rakete od 10 miliona dolara ispaljuju svakog sata, a nema se para za ove druge stvari, sto Pentagon ne zna na sta je potrosio trilione dolara... Problem prioriteta i strahovite koncentracije moci i resursa.

Sto je rekao Gandi imamo dovoljno da zadovoljimo svacije potrebe, ali nikada nece biti dovoljno zadovoljiti pohlepu. A sada se zadovoljava pohlepa 1% naushtrb potreba ostalih.

Edited by noskich
Posted

Noskich, samo da ti kazem - moja baba je redovno ustajala "pre zore". Priroda nikog ne ceka.

Posted

Hahahahahaha

Kazem ja - nikad niste bili u kriticnoj blizini proizvodnje hrane za svoje potrebe.

Posted

I tek bi je bilo da se odustane od masovne konzumacije mesa. 

ovo je jaaaako upitno da li je tacno, zivotinje koji mi jedemo preradjuju hranu (travu, seno, i sl.) koju mi ne mozemo da jedemo a koja je jeftina za uzgajanje ili raste sama od sebe, da njih nema morali bi da zamenimo pasnjake njivama na kojima bi uzgajali hranu koja nam je jestiva

imas dosta ex-vegana koji su dosli do tog zakljucka, npr:

http://ndoherty.com/quit-vegan/

That is, why waste time, effort and environmental resources feeding a cow when you can just eat the cow food yourself? Instead of growing grain to give to the cow, you give the grain directly to humans. This cuts down on land and water usage, as it takes much less of both to grow food for a human (or even several humans) than it does to grow food for an animal destined to have its flesh served on a plate.

Add to the mix all the forests that have to be cleared to grow grain for the food animals, all the waterways that have to be messed with to provide irrigation to grow those crops, and all that nasty pollution produced by factory farms, and it makes environmental sense for humans to eat a plant-based diet, right?
Well, not so fast. The above assumes that cows (or chickens, or pigs, or whatever) are supposed to be eating grain and living in factory farms. Of course, from an evolutionary standpoint, they’re not. Cows should be outside eating grass, not cooped up eating corn or soy or bits of other cows. Same goes for other animals.

In a pre-agricultural world, cows would roam around eating grass, shitting all over the place. Their waste would serve as fertilizer to help the grass grow back. A simple, cyclical system, and very environmentally friendly.

To further emphasize this point, let’s say you have a choice for dinner: You can have the beef burger or the soy burger. Which is better for the environment? If that beef comes from a local grass-fed cow, then the answer should be obvious. That cow ate something of low nutritional value to humans (grass), and turned it into something of very high nutritional value (beef), with no waste going to waste. Very efficient.

What about the soy burger? That likely came from a big soy plantation very far away from you. And for that soy plantation to exist, natural habitats had to be destroyed. You can be pretty sure that trees were felled and rivers were drained so that soy could grow, and then no small amount of fossil fuel was burned to transport part of the harvest to your local soy burger joint.

Now if you’re choosing between a factory-farmed beef burger and a soy burger, then yes, the latter option is probably better for the environment. But that doesn’t mean it’s actually good for the environment.

Onda imas i nutricioniste koji kazu, da, vegeterijanska dijeta je ok, ali za siromasne zemlje, mnogo je efikasnije (narocito siromasnoj deci) dati jednu sniclu, nego pokusati da nadoknadis iz drugih izvora ono sto snicla daje

Posted (edited)

ovo je jaaaako upitno da li je tacno, zivotinje koji mi jedemo preradjuju hranu (travu, seno, i sl.) koju mi ne mozemo da jedemo a koja je jeftina za uzgajanje ili raste sama od sebe, da njih nema morali bi da zamenimo pasnjake njivama na kojima bi uzgajali hranu koja nam je jestiva

imas dosta ex-vegana koji su dosli do tog zakljucka, npr:

http://ndoherty.com/quit-vegan/

Onda imas i nutricioniste koji kazu, da, vegeterijanska dijeta je ok, ali za siromasne zemlje, mnogo je efikasnije (narocito siromasnoj deci) dati jednu sniclu, nego pokusati da nadoknadis iz drugih izvora ono sto snicla daje

Za siromasne problem nije ishrana, vec siromastvo. A zasto su siromasni? Pa rekli smo vec zasto.

Ovo dole je samo hrana. A shume koje se iskrcuju zbog stoke plus gasovi koje stoka proizvodi su veci uzrok globalnog zagrevanja nego celokupni transport na planeti.

DAILY-Food-Waterconsumptionby-people-and

Edited by noskich
Posted (edited)

Pa evo, koliko ovo ljudi moze da nahrani i zadovolji bazicne potrebe:

http://www.reuters.com/article/us-usa-audit-army-idUSKCN10U1IG

U.S. Army fudged its accounts by trillions of dollars, auditor finds

A mozemo malo i o porezu koji korporacije i bogati ne placaju.

Ali tebi je jasno da ako mi svi podjemo za ovim stoga je miki okacio i spalimo novac itd, tih para nece ni biti nego cemo svi morati da zasucemo rukave i crncimo* od jutra do mraka samo da bi imali da jedemo. Jer koliko god ti motivacionih memes okacio, to je realnost preindustrijske proizvodnje hrane. Ustvari - bice da ti bas i nije jasno o cemu pricam jer u gotovo svim drustvima najveci teret tog rada pada na zene. Tako da znas sta - ajte ti i miki u vasu komunu gde priroda sve accomplish by itself, ali da nrmate zene koje ce ustajati pre zore da dovuku vodu, spreme dorucak, nahrane svu stoku itd...

*jel ovaj izraz dolazi od aluzije na robivlasnistvo?

Edited by Aineko
Posted (edited)

preindustrijske proizvodnje hrane.

Samo sto se Miki i ja ne zalazemo za predindustrijsku proizvodnju hrane. Ako pricamo o sistemskim resenjima, mislim da se i Miki slaze da je resenje automatizacija i post-scarcity ekonomija.

Post_Scarcity_Anarchism,_1971_edition.JP

Edited by noskich
Posted (edited)

A ko ce da radi research&development(sa svim pratecim potrebama) te visoke tehnologije koja sama proizvodi hranu dok vi spavate, ako svi pocepamo IDs i spalimo novac? Sad ispada da baranim kapitalizam kakav je danas, a to mi uopste nije cilj. Aamo je to o cemu vinpricate skroz nerealno jer zanemaruje koliko je tehnoloski razvoj neophodan za tu vasu ciziju.

Edit: jebo kucanje s telefona, necu ni da ispravljam

Edited by Aineko