Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Sta ce ti shopping center ako imas dobru parcelu s bastom?

Pa ne rastu gipsani lavovi u basti, pobogu.

Posted

kad kazes shopping centar, na sta tacno mislis? na nesto manje tipa Broadway ili nesto veliko tipa Chadstone u Melbournu? mislim, ja volim da imam supermarket na 10min hoda (mada je i to manje bitno od kada koristim hello fresh i jedem na poslu). nisam znala do sada da shopping centar kao takav figurira u ceni nekretnine.

Posted (edited)

kad kazes shopping centar, na sta tacno mislis? na nesto manje tipa Broadway ili nesto veliko tipa Chadstone u Melbournu? mislim, ja volim da imam supermarket na 10min hoda (mada je i to manje bitno od kada koristim hello fresh i jedem na poslu). nisam znala do sada da shopping centar kao takav figurira u ceni nekretnine.

Za moje pojmove Broadway uopste nije mali. Coles u Broadway centru je najveci Coles u zemlji. U svakom predgradju imas shopping area gde su obicno koncentrisani posta, doktor, piljare, pub i slicno. Znaci ne mislim na shopping mall jer ima dosta predgradja u kojima nema uopste mall-a, ali imaju taj neki shopping centar u kojem se nalaze najosnovnije prodavnice i usluge koje ces sigurno koristiti kao sto su doktor, apoteka, neki supermarket ili mini market, piljara, posta, restorani i slicno. Obicno su i skole i javni prevoz deo tog centra, mada to nije pravilo, narocito u Brizbenu.

Ali sigurno da blizina mall-u takodje utice (pozitivno) na cenu.

Edited by noskich
Posted (edited)

nego krajevi tipa Ultimo (ili South Yarra u Melbournu) gde mi je sve sto mi najcesce treba u krugu od ~5km, koje ja volim da otpesacim (ja bas volim da zivim bez auta). 

Znaci nije formalno CBD, ali kao da jeste posto se direktno naslanja na CBD i u CBD-ju si peske za 10-ak minuta. E pa tako nesto za povoljnu cenu nema nigde, u Australiji i van nje. 

Bez auta zivim i ja, nikada nisam imao dozvolu, ali mi nije problem da presedim na vozu 15-25 minuta. Najveci deo vremena u Sidneju sam ziveo na 20-ak minuta vozom do posla, ali se desilo sad poslednji put da sam se preselio u pravcu suprotnom od posla koji sam kasnije nasao tako da mi sada treba 50 minuta vozom. Nije idealno, ali nije ni strasno. Stvar je u tome da mi veoma odgovaraju i kuca i posao pa mi se nista ne menja.

Ujutru odkuntam to vreme u vozu u polusnu, a kad se vracam citam knjige online ili surfujem, isto sto bih radio i kod kuce. To je prednost javnog transporta posto mozes da korisno iskoristis to vreme da recimo platis racune online, razresis neke sitnice ili provedes vreme u citanju, slusanju muzike ili gledanju filma.

Edited by noskich
Posted

Slazem se Noskich.

U vezi kola, kako vi koji ne vozite obilazite Australiju tj njene prirodne lepote? Meni su takvi putevi i izleti do sada nesto najlepse sto sam doziveo.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Posted

Znaci nije formalno CBD, ali kao da jeste posto se direktno naslanja na CBD i u CBD-ju si peske za 10-ak minuta. E pa tako nesto za povoljnu cenu nema nigde, u Australiji i van nje. 

Bez auta zivim i ja, nikada nisam imao dozvolu, ali mi nije problem da presedim na vozu 15-25 minuta. Najveci deo vremena u Sidneju sam ziveo na 20-ak minuta vozom do posla, ali se desilo sad poslednji put da sam se preselio u pravcu suprotnom od posla koji sam kasnije nasao tako da mi sada treba 50 minuta vozom. Nije idealno, ali nije ni strasno. Stvar je u tome da mi veoma odgovaraju i kuca i posao pa mi se nista ne menja.

Ujutru odkuntam to vreme u vozu u polusnu, a kad se vracam citam knjige online ili surfujem, isto sto bih radio i kod kuce. To je prednost javnog transporta posto mozes da korisno iskoristis to vreme da recimo platis racune online, razresis neke sitnice ili provedes vreme u citanju, slusanju muzike ili gledanju filma.

osim ako si ekstremni slucaj motion sicknessa pa od toga nema nista (cak ni u vozu). jbg. voz, spor, sa forward sedistem mogu da podnesem. sve ostalo je ubi boze, tako da nikad nisam volela javni prevoz (ok mi je ovaj light rail ovde, ali na vrlo kratkim deonicama koje ja bez problema otpesacim). 

a to da nema nigde za povoljnu cenu, pa nije. ja sam se pre dva meseca zanosila kupovinom stana u Sevilji, koja nije mali grad. u AUS su cene prosto nenormalne. ne trazim ja jeftino, ali necu da upadnem u sistem gde mi tri sobe zivotnog prostora diktiraju zivot sledecih 20 godina.

Posted (edited)

Magi, za obilazenje prirode rezervisem ture. Nije komforno ni fleksibilno kao kad si u svojoj reziji, ali ne razmisljas ni o cemu I povoljno je. Uzimam samo dnevne ture, a sam organizujem letove i smestaj.

A koliko to kosta u Sevilji? Da, moje je pravilo uvek bez zaduzivanja i samo kupovina u keshu dolazi u obzir.

Edited by noskich
Posted (edited)

A koliko to kosta u Sevilji? Da, moje je pravilo uvek bez zaduzivanja i samo kupovina u keshu dolazi u obzir.

evo sad sam pokusala da nadjem nesto najskuplje u Sevilji od te kategorije stanova u kojima bih ja zivela: https://www.idealista.com/inmueble/34598226/

meni od ovoga u zivotu, sa andaluzijskom klimom, ne moze mnogo bolje... dakle, oko 300k AUS. stan u kome ja zivim je najmanje duplo toliko  :isuse:

a ako ne trazim ovako ekstra vec neki normalan stan na slicnoj lokaciji, 50k evra manje.

i sad ja znajuci da takvo nesto postoji treba da dam 700k za ovo: http://www.realestate.com.au/property-apartment-nsw-ultimo-123132786

sto uopste nije los stan, ali je za moje poimanje vrednosti u zivotu uzasno precenjen.

nema sanse.

Edited by Aineko
Posted

evo sad sam pokusala da nadjem nesto najskuplje u Sevilji od te kategorije stanova u kojima bih ja zivela: https://www.idealista.com/inmueble/34598226/

meni od ovoga u zivotu, sa andaluzijskom klimom, ne moze mnogo bolje... dakle, oko 300k AUS. stan u kome ja zivim je najmanje duplo toliko  :isuse:

a ako ne trazim ovako ekstra vec neki normalan stan na slicnoj lokaciji, 50k evra manje.

i sad ja znajuci da takvo nesto postoji treba da dam 700k za ovo: http://www.realestate.com.au/property-apartment-nsw-ultimo-123132786

sto uopste nije los stan, ali je za moje poimanje vrednosti u zivotu uzasno precenjen.

nema sanse.

da, cene u aus, pogotovo syd i mel, su van pameti. (the shit will hit the fan, eventually. neminovno.) ovde ko nije usao u igru s vlasnistvom nekretnina (na kredit ili ne) pre nekih desetak godina, a da mu je to ambicija, tesko mu se pise. 

to sa linka u sevilji je predivnoca. ako si u prilici, good on ya! (mene bi najvise sputavalo ideja o ponovnom menjanju svega iz korena. trebalo je vremena i za ovo ovde. ali zaista deluje privlacno.)

Posted

(mene bi najvise sputavalo ideja o ponovnom menjanju svega iz korena. trebalo je vremena i za ovo ovde. ali zaista deluje privlacno.)

meni to postaje k'o dobar dan lol. spremam se ponovo (doduse ne za Sevilju, to ce za nekih 20 god mozda...)

Posted

meni to postaje k'o dobar dan lol. spremam se ponovo (doduse ne za Sevilju, to ce za nekih 20 god mozda...)

:))shvatam ali totalno. nebrojeno puta sam se selila. toliko da imam zarku zelju da postanem minimalista i da svedem svoje pokucstvo na samo ono portabl. (noksic ce mi dati zvezdicu;))

a za dvaes godina mozda budemo komsinice:))

Posted (edited)

nema sanse.

jesi bila u Sevilji u Augustu? Mislim, znam da se preference razlikuju, narocito sto se tice klime, ali da neko kaze da mu je ono "idealno" mi je  :o , mislim ajde da si rekla da ti je podnosljivo, ali idealno!  

a, tek sad preslo milion, Toronto je onda oha-haj ispred. 

doduse u pise

Brisbane increased by 1.9% to $490,855. 

a mi kad smo ziveli u Br 2010-2011 sve sto je vredelo, tj gde bi mi ziveli, je bilo1.5-2.5M, tako da....bi rekla da su oni ovde lumpovali i stanove pod "houses".

Edited by rajka
Posted

:))shvatam ali totalno. nebrojeno puta sam se selila. toliko da imam zarku zelju da postanem minimalista i da svedem svoje pokucstvo na samo ono portabl. (noksic ce mi dati zvezdicu;))

bez zezanja - pocela sam da radim na tome. (jedino se macka ne uklapa u taj minimalist, portable plan, ali sta da joj radim :D )

jesi bila u Sevilji u Augustu? Mislim, znam da se preference razlikuju, narocito sto se tice klime, ali da neko kaze da mu je ono "idealno" mi je  :o , mislim ajde da si rekla da ti je podnosljivo, ali idealno!  

provela sam pola avgusta u Andaluziji sa Seviljom kao bazom :). Sevilja - za mene idealno (naravno, ako zivis kao lokalac, sto znaci ne sipcis ulicama po najvecoj vrucini). Cadiz mi je vec malo problematican, zbog vlage. dala sam primer Sevilje jer je veci grad i skuplji su stanovi. ja cu u stvari jednog dana zavrsiti sa studiom u Granadi :)