Jump to content
IGNORED

Arhitektonski podvizi i landmarkovi Beograda

Аврам Гојић

Recommended Posts

• Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• hazard

13

• Аврам Гојић

9

• dragance

8

• bigvlada

7

Posted (edited)
:Hail: Ako moze i prica iza projekata ili reference na njih, bio bih neizmerno zahvalan.
u bilalovom bunker palace hotel-u sam tek skoro uzivala.03kj1.png
Kakvi su ovo otvori sa leve strane slike? Ventilacioni sistem? Edited by Shan Jan
Posted

Dakle mozemo da zakljucimo da za bezveznu arhitekturu kod nas a i sire nisu krivi komunisti i sovjeti, nego onaj prokleti svajcarski romandski slepac Le Korbuzije, cije su ideje komunisti/socijalisti/sovjeti nazalost zdusno prihvatili i sprovodili u delo - jer pre njegovog uitcaja, sovjetska arhitektura je skroz rulala.

Posted
Ako moze i prica iza projekata ili reference na njih, bio bih neizmerno zahvalan.
Većina slika ima odgovarajući naziv ali za konkretne projekte moraćeš da tražiš odrednice u člancima o socijalističkom realizmu (sovjetska verzija art deko-a) i staljinističkoj arhitekturi.
Posted
^kraljica. lepa i za snimanje.u bilalovom bunker palace hotel-u sam tek skoro uzivala.03kj1.png
Odakle je ova ilustracija? Ko je autor? I ako moze link. Hvala.
Posted

I koja je to zgrada? :( Zar Slučaj Harms nije sniman u narodnoj banci?

Posted
I koja je to zgrada? :( Zar Slučaj Harms nije sniman u narodnoj banci?
nope, u Geozavodu. to je zgrada u Karadjordjevoj 48. bgd-geozavod.jpgseti se ovih stepenica iz filma67114_0809-geozavod-foto-o-bunic_f.jpg?ver=1282323218
Posted

Ja gledam ovu sliku stepenica i u trenutku razmisljam pa ovo je Narodna banka, ali kad pogledah bolje nije, samo lici :)

Posted
seti se ovih stepenica iz filma
Jeste.
Posted

idi bre, ja sam u tu zgradu isao na hodocasce

Posted
Ja gledam ovu sliku stepenica i u trenutku razmisljam pa ovo je Narodna banka, ali kad pogledah bolje nije, samo lici :)
Eeee stepenice NBS su ti ostale u secanju iz spotova Dragane Mirkovic i Lepe Brene koje je radio D.Milicevic ;) BTW u Geozavod je sada usla uprava za izvrsenje zatvorskih sankcija ili kako se vec zove...Tamo se sada nalazi odeljenje koje stavlja narukvice-nanogvice.Jbga pokvarili su biznis ekipi koja je valjala prostor za strane filmske produkcije :isuse:
Posted

@ Frank PembletonNope, ja sam isla u NBS kao posteni turista i vodili su nas i u svecanu salu, i u trezore, i videli smo ono predivno stepeniste... :P Cela zgrada je prelepa. U Geozavod nisam nikad usla, samo videla ovako na slikama. Necu ni da pocnem da komentarisem stanje te zgrade i jos mnogih... :isuse:

Posted

bigvlado, ovo su zaista impresivni crteži. :Hail: ipak, čast svakom iz ove commie art deco kolekcije ali jedan je tatljinov konstruktivizam. sunovrat komunizma se ogleda u neizgradnji tornja.

Posted

palata sovjeta je trebala da bude na mestu hrama hrista spasitelja. Hram je srušen ali palata nije napravljena jer zemljište nije moglo da podnese toliko tešku zgradu. Sa današnjom tehnologijom bi moglo ali komunizam je propao a hram je obnovljen. btw. zar gornja slika nije iz animiranog filma Technotise, Edit i ja?

Posted

Memorijalni centar na starom sajmištu, ali se ne sećam ko je autor niti kada je i gde projekat predstavljenssajmite1.jpgssajmite2.jpg