SNARC Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 1 minute ago, zorglub said: Čoveče, 99.2RSD... Kupis Volvo karavan..iz 80-ih..povadis sva sedista osim vozackog, sve tepihe i plastiku i nadjes dobrog varioca da ti od cele unutrasnjosti automobila napravi veliki rezervoar. Stavis samo jace opruge na tockove, nadjes ljude na grani..i mozes da preteras 500-1000 litara goriva po turi.
Zli Gli Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 123 i kusur benzin, 133 i kusur dizel. Kako stoje braca Bosanci?Sent from my SM-G960F using Tapatalk
renne Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 dizel 1.16 benzin 1.17 kod neškovića dizel 1.22 benzin 1.24
Zli Gli Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 Ajoj, pustajte granice da ih opustosimoSent from my SM-G960F using Tapatalk
James Marshall Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 1 hour ago, renne said: dizel 1.16 benzin 1.17 kod neškovića dizel 1.22 benzin 1.24 Pa kad je ovih dana skuplja voda od nafte
pbg12345 Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 inace ja se neki dan "pohvalio" amerima da nam je napokon malo pojeftinio benzin kazu i kod nas je, sad je gallon benzina ‚1,50 $ Spoiler 1 litar oko 40 centi
foto Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 kod nas su akcize odredjee u kintu, a ne u procenat od litre goriva, neka me neko ispravi ako gresim? ako je takva struktura cene, nema sansi da gorivo ide nesto osetnije nanize. ako je drzava npr zacrtala da od litre goriva uzima 95 kinti, to je to. nema jos mnogo dole da ide na pumpama.
pbg12345 Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 jeste fiksna skoro je ravaneli u detalje pisao o tome na nekom topiku uglavnom, manje od pola (kolko se secam manje i od 40 posto) je cena samog benzina (dakle tu je moguce pomeranje u zavisnosti od kretanja cena sirove nafte) ovo ostalo su akcize, troskovi prozvodnje, transporta, ostale takse
renne Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 5 minutes ago, foto said: kod nas su akcize odredjee u kintu, a ne u procenat od litre goriva, neka me neko ispravi ako gresim? ako je takva struktura cene, nema sansi da gorivo ide nesto osetnije nanize. ako je drzava npr zacrtala da od litre goriva uzima 95 kinti, to je to. nema jos mnogo dole da ide na pumpama. da, to je problem
pbg12345 Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 meni samo odavno nije jasno kako se bosancima isplati da drze tako niske akcize (nisu jedini, ali su nama zanimljivi, kao prve komsije i slicna ekonomija) jbg, to je jako bitan prihod za svaku drzavu, sumnjam da ga se tako odricu ondnosno, siguran sam da oni te pare izmuzu na druge nacine, samo me zanima kako jer razlika je bas ogromna
pbg12345 Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 veci promet cega? prodaje "naftnih derivata"? sumnjam da to direktno moze i priblizno nadoknaditi tu cifru akciza je priblizno oko pola eura po litru a u srbiji se godisnje trosi preko 2miliona tona "motornih goriva" nalazim podatke za 2013 2.103.129 t od toga 15% otpada na gas, ostalo benzin i dizel 2014 2.110.084 t gruba racunica je da je to prihod od preko milijardu evra godisnje sdamo do akciza mi smo sa visinom akciza medju "rekorderima" u evropi
čekmeže Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 Postoje različite ciljevi fiskalne politike i različite metode ostvarenja. Akciza je samo jedan instrument. Kada bi bilo tako jednostavno onda bi svi digli akcizu ali se prihod neće proprocionalno povećati zbog pada prometa. I sad tu treba podešavanje. Uzeti u obzir da cena goriva učestvuje u ceni ogromnog broja proizvoda. Konkretno za BiH, svaki put kad uđem sipam do vrha i svaki put kad izlazim sipam do vrha. Bosna od mene ima neki iznos akcize, a moja država Srbija nula dinara akcize. Nisam sposoban da izvedem računicu ali verujem da kada bi smanjili akcizu u Srbiji da bi imali veći prihod, uzevši u obzir da smo tranzitna zemlja.
Recommended Posts