Weenie Pooh Posted March 3 Posted March 3 18 minutes ago, Luther said: Ne razumem šta se to može Americi? Jel da beskonačno štampa novac i zadužuje se bez posledica tipa inflacija, kamatne stope, kurs $/druge valute itd. Ako je to tako mene čudi kako oni sami to ne uvide i te ideje ne sprovedu u delo. Šta misliš da sprovode u delo poslednjih 50+ godina? Dolar nema status drugih valuta. Da se tako uvećavala emisija npr. dinara, on bi bio katastrofično devalviran. Ali količina dolara u opticaju raste proporcionalno sa rastom globalne ekonomije, zato što dolar nije vezan za neku drugu valutu nego za energent na kom ta globalna ekonomija počiva. To naravno nije dobar argument za beskonačno zaduživanje jer tu postoje i drugi strateški faktori, ali se u tu svrhu koristi da ublaži rastuće anxieties oko duga.
dragance Posted March 3 Posted March 3 Malo si pobrkao termine, jer da je “baš tako” dolar bi odavno postao kao zimbabve dolar. Ne ide to tako bez pokrića. 1
Weenie Pooh Posted March 3 Posted March 3 3 minutes ago, dragance said: Malo si pobrkao termine, jer da je “baš tako” dolar bi odavno postao kao zimbabve dolar. Ne ide to tako bez pokrića. Pokriće su transakcije nafte u dolarima. Da primera radi Saudijska Arabija sutra odluči da više ne prodaje naftu za dolare, ispostavilo bi se da je u pitanju drakonski režim glavoseča koji 1 poštena demokratija nikako ne može da trpi. 1 1
Tutankamon Posted March 3 Posted March 3 Uopste ne razumem sta je smesno. Ja nisam ni rekao da ovi mogu da stampaju dolar beskonacno nego je luther to podmuklo podmetnuo. Ako cete da podmecete pa ja da svaku svoju recenicu pola sata da moram da objasnjavam onda razgovarajte sami.
Luther Posted March 3 Posted March 3 7 minutes ago, Tutankamon said: Pa sprovode odavno. E ajde daj neke podatke o tome baš me interesuje da vidim, recimo kretanje M3, odnos GDP/dug, kurs USD/druge svetske valute, itd. poslednjih 4-5 godina. 1
Luther Posted March 3 Posted March 3 (edited) 34 minutes ago, Luther said: Ne razumem šta se to može Americi? Jel da beskonačno štampa novac i zadužuje se bez posledica tipa inflacija, kamatne stope, kurs $/druge valute itd. Ako je to tako mene čudi kako oni sami to ne uvide i te ideje ne sprovedu u delo. 21 minutes ago, Tutankamon said: Pa sprovode odavno. 9 minutes ago, Tutankamon said: Uopste ne razumem sta je smesno. Ja nisam ni rekao da ovi mogu da stampaju dolar beskonacno nego je luther to podmuklo podmetnuo. Ako cete da podmecete pa ja da svaku svoju recenicu pola sata da moram da objasnjavam onda razgovarajte sami. Edited March 3 by Luther
dragance Posted March 3 Posted March 3 10 minutes ago, Weenie Pooh said: Pokriće su transakcije nafte u dolarima. Da primera radi Saudijska Arabija sutra odluči da više ne prodaje naftu za dolare, ispostavilo bi se da je u pitanju drakonski režim glavoseča koji 1 poštena demokratija nikako ne može da trpi. Dolar je u svetu ono što je nama bila DM. Sigurnost i stabilnost. Ne radi se prodaja nafte u dolarima da bi se održao dolar, već zato što svako veruje toj valuti.
Weenie Pooh Posted March 3 Posted March 3 7 minutes ago, dragance said: Dolar je u svetu ono što je nama bila DM. Sigurnost i stabilnost. Ne radi se prodaja nafte u dolarima da bi se održao dolar, već zato što svako veruje toj valuti. Mhm, biće da je to u pitanju - sigurnost, stabilnost, vera, nada, ljubav. Pošto OPEC i društvo imaju slobodu da izaberu koju god hoće rezervnu valutu, pa prosto biraju najbolju i najpouzdaniju. Gornji grafik (dolari u opticaju) u stvari nema nikakve veze sa grafikom kretanja američkog duga, sve sličnosti su slučajne. 1 2
Weenie Pooh Posted March 3 Posted March 3 Za smejuljivce i sve koji se tako osećaju, malo informacija: Američki javni dug je oko $34T, ili 124% nominalnog GDP (https://www.ceicdata.com/en/indicator/united-states/government-debt--of-nominal-gdp) Debt ceiling se procenjuje da je negde na $50-60T, tj. 150-185% GDP (https://www.cfr.org/backgrounder/us-national-debt-dilemma) Da dolar nije globalna rezervna valuta, debt ceiling bi bio već na $20-25T (https://www.brookings.edu/articles/rising-debt-not-a-crisis-but-a-serious-problem-to-be-managed/) Srećno. 1 1
Venom Posted March 3 Posted March 3 5 hours ago, Weenie Pooh said: Kad govoriš o američkom opadanju: Kad govoriš o kineskom rastu: Čovek je priprosti demagog. Kad mu odgovara trend onda gleda trend, kad mu odgovara nešto drugo onda gleda nešto drugo. Cherry picking kao velika životna mudrost.
Weenie Pooh Posted March 3 Posted March 3 8 minutes ago, Venom said: Čovek je priprosti demagog. Kad mu odgovara trend onda gleda trend, kad mu odgovara nešto drugo onda gleda nešto drugo. Cherry picking kao velika životna mudrost. Kad ne zna šta će, tu je the Dragance Defense - samo opališ jedan efektan "". 1
Shan Jan Posted March 3 Posted March 3 Bese i funta svojevremeno bila velikim delom svetska rezervna valuta pa je bas dolar zamenio i od tada UK postaje regionalna evropska sila a ne svetski bitan igrac. Polako se guraju i drugi u igru ali je to jos jako daleko. Zanimljivo kako je Euro imao dva pada - jedan nakon krize 2008. koja, iako nastala u USA, nije uticala na kolicinu razervi u dolarima ali jeste uticala da se prelije deo rezervi u evrima u druge valute i 2014., rat u Ukrajini, kad je Nulandica rekla cuveno "Fuck EU". Dok se USA-backed puc desavao u evropskoj zemlji, petina rezervi u evrima se preselila u dolare, valjda u mirniju luku. Mozda USA trosi najvise na svetu na vojsku i svoju spoljnu politiku sa kojom rusi po svetu, ali meni se cini da je to money well spent
Mel Posted March 3 Posted March 3 7 minutes ago, Shan Jan said: ... Mozda USA trosi najvise na svetu na vojsku i svoju spoljnu politiku sa kojom rusi po svetu, ali meni se cini da je to money well spent Imaju dobar povrat investicije. 1
Recommended Posts