Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

Ne bi' se ja zez'o s tim irskim teroristima. :D

• 8 months later...
Posted
Posted

kada se pogleda ceo klip liči na šalu koju je afroamerikanac dobro prihvatio i još bolje uzvratio

Posted

Ovo je jedan od legendarnih O'Reilly klipova - vs the son of a 9/11 victim

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Zanimljiv osvrt Glenn Greenwalda na aferu Petraeus i kroz nju na idolatriju i fetisizam koji americko "novinarstvo" iskazuje za njihovu vojnu silu.

The reverence for the former CIA Director is part of a wider religious-like worship of the national security state.
Edited by Indy
Posted (edited)

Petreus je bio odličan general, FBI je napravio medveđu uslugu američkoj bezbednosti. Zbog kile kontraoobaveštajnog mesa zaklali su vola. Brodvelova nije radila za FSB pa da ga zbog naloga elektronske pošte dovedu pred svršen čin ostavke. Puritansko sranje. Huver se prevrće u grobu. On je lično slušao zvučne zapise seksualnih afera najviših zvaničnika američkog establišmenta ali to nije potezao da automatski smeni ljude koji su odlično odrađivali posao za USA. Sve je završavalo u njegovoj fijoci za slučaj da neko stvarno ugrozi bezbednost zemlje. Tek onda je brao kožu na šiljak.

Edited by slow
Posted

Nije bas sve tako ruzicasto u vezi njega. Njegov zadatak (kao sefa CIAe) bio je da procenjuje napredak u Iraku/Avganistanu, sto je najblaze recno konflikt interesa (obzirom da je on predvodio obe okupacije). I neki smatraju da nije dobro radio taj posao. Recimo, on je smanjenje intenziteta sukoba izmedju Shiita i Sunita u Iraku tumacio kao uspeh "counter-insurgency" (tj. americke misije). A do tog pada intenziteta nasilja je doslo prosto zato sto su Shiiti pobegli (oni koji nisu vec ubijeni), tj. izvrseno je etnicko (versko?) ciscenje.Mislim da je glavni razlog sto je izguran u ostavku ne on sam, nego njegova ljubavnica koja je, sa pristupom njegovim e-mailovima, a uz cinjenicu da je pisac po profesiji, mogla lako da postane drugi Julian Assange (tacnije, Bradley Manning). [Po onom sto se pise, ta veza je duze vreme bila u pucanju i obnavljanju, sto bi Ameri rekli, on & off. I to je bas general koji to nije bio u stanju da okonca. Izgleda je neko u FBI konacno izgubio strpljenje, samo su sacekali da se izbori zavrse, i - poslali ga kuci.]

Posted

Kao što sam napisao na onom glavnom topiku koji sad može trajati 4 moar years (ili ne mora), stvar je puno prozaičnija i selejšsničnija - Ms Broadwell se izgleda uplašila da će izgubiti svoju Mme Pompadour poziciju :isuse: pa prijetila konkurentici, među ostalim i sa The Holy General's Gmail accounta. :0.6:(btw. meni je sjajno da i ja i direktor CIJE imamo Gmail accounte. I'm just a login & password away! :0.6: )

Posted

Pa da, to je to - stvar je pretila da se "razlije" (a mislim da je ocito da se za aferu znalo poduze).Sto se tice gmaila, to je stvarno neverovatno (premda to jeste njegov "privatni" nalog, ali tim gore).

Posted (edited)
Zanimljiv osvrt Glenn Greenwalda na aferu Petraeus i kroz nju na idolatriju i fetisizam koji americko "novinarstvo" iskazuje za njihovu vojnu silu.
Odličan tekst. Meni je inače super kad vidim, a viđam to često, pa evo i sad, da srpski nacionalisti zapravo uopšte ne preziru američku ratnu i bezbednosnu mašineriju. Iako bi se očekivalo da upravo prema njoj bude uperen najveći gnev, to prosto nije slučaj. Prema sili se uvek oseća ponizno divljenje. Ako išta - i mi bi trebalo isto tako. Ono što se uistinu prezire jeste liberalizam - Holivud, gej prava, multikulturalizam, melting pot, itd. Americi se zapravo ne zamera deep state, nego što taj deep state nije totalan, što ipak postoji nekakva civilna kontrola, nekakvi slobodni mediji, itd. Zamera joj se ona famozna hipokrizija. Nehipokritske zemlje, pak, ne prave se da postoji išta osim bezbednosnih pitanja, da postoje nekakva ljudska prava, itd. Baš kao što se to nije pravio ni Džej Edgar. Šteta što ga više nema.Zato u Srbiji, uvek lošije odjekuju humanitarne, nego imperijalističke akcije. Avganista i Irak prošli su sa prećutnim razumevanjem - osvetu razumemo i poštujemo. Kao i laganje u real-političke svrhe. Ono što nas zbunjuje, ono što nas stvarno dovodi do besa jesu intervencije u cilju sprečavanja humanitarne katastrofe. Na ove se intervencije obrušavamo sa najvećim žarom, u želji da ih razobličimo kao hipokritske, motivisane najnižim real-političkim ciljevima, itd. Zašto? Bez sumnje zato što nas podsećaju na činjenicu da je i za onu intervenciju nad nama možda postojalo zrno moralnog opravdanja, da nije baš sve dopušteno in love and war, da se svetska politika ipak ne vrti samo oko interesa, već ponekad i oko morala, te da rasion d'etat ne može da opravda baš sve. Intervencije u Iraku i Avganistanu u izvesnom nam smislu daju za pravo - eto, vidite, nacionalni interesi se brane na sve moguće načine, to je istina o svetu i životu. Zašto i nas ne pustite tako? Humanitarne intervencije nas pak podsećaju na našu nečistu savest. Edited by Syme
  • Create New...