Jump to content
IGNORED

Beogradski sajam knjiga

Sludge Factory

Recommended Posts

Posted (edited)

Krajem meseca će sajam knjiga. Ko je raspoložen da postavi neke predloge/preporuke/planove šta će da kupi. Tokom godine ostavljam negde u pozadini mozga kao uzeću na sajmu i onda dođe sajam a ja :mellow: ko pao sa marsa pa kupujem random, eto zato što je sajam ili ako naletim pa se setim...

Bonus pitanje, oće li onaj Gaston biti kompletiran ove godine ili je to još jedna u nizu izdavačkih patki?

edit. nije valjda prso beli put? :o

http://www.beliput.rs/

Edited by Singer
Posted

Nešto, kao planiram, duznem Transmet 2.

Od knjiga me zanimaju  "Imperfekcionisti", "Crveni april" i "Dezorijentisani"

a od domaćih zezalica "Parter" i "PR".

Posted

edit. nije valjda prso beli put? :o

http://www.beliput.rs/

Beli put je nazalost nepovratno prso, neka izdanja koja su oni planirali preuzece Carobna Knjiga (uglavnom neke Marvel omnibuse), ali mislim da Gasha nije medju tim.

Ja sam ranije pravio spiskove i spiskove, ovaj put ne znam sta bih, 1 novi Pracet iz Lagune i to je otprilike to. Ljudi su mi predlagali da procitam "What I Talk About When I Talk About Running" od Murakamog ali ne znam da li je iko od nasih to izdao.

Posted

ima to izdanje u hrvatskoj, možda će biti i nekih hr izdavača na sajmu

a ima i da se pazari elektronski ako bi samo da je pročitaš, al na engleskom

Posted

imam jedno 10ak knjiga u redu pre nje tako da mi nije hitno pa necu da se zamajavam sa elektronskim izdanjem :) prosetacu sajmom pa ako nadjem super, ako ne nije strasno, sacekace

Posted

Uspevate li da se iole držite plana (spiska) za kupovinu knjiga na Sajmu? 

Koliko god se trudila, redovno izlazim pretovarena i obesparena. 

Posted (edited)

ni ja još nemam konkretan spisak, moraću da se sredim i usresredim do početka sajma.

jedino što znam to je da sam planirala da pazarim 'rozmarinu bebu' i krimiće nekog islanđanina, što ne znam ime da mu izgovorim niti napišem, kod 'booke'. danas se na njihovoj strani na fejsu pojavi ovo:

29orghk.jpg

<_<

ovo, verovatno, ima veze i sa onim što je reg postavio. nervira me što daju sve od sebe da sajam izgubi svaki smisao. ne kažem da me iznenađuje, samo da me nervira.

Edited by Frau Gabrijela
Posted

dosta je teško, obzirom da ima novih izdanja koja se tad pojave plus gostujućih izdavača i onda ceo koncept bude uzdrman u startu. znam sigurno da ću da uzmem "crnu ruku" vase kazimirovića i o WWII hejstingsa... imam još par naslova od arhipelaga, jedan - dva od clia i mislim da je to to .... za sad.

dodatak na post posle frau gabrijele:

ima neka fora sa ovom godinom i gostovanjem kineza koji su se primili ko leptir pa shodno tome ovi istumbaše pola sajma

Posted

dosta je teško, obzirom da ima novih izdanja koja se tad pojave plus gostujućih izdavača i onda ceo koncept bude uzdrman u startu. znam sigurno da ću da uzmem "crnu ruku" vase kazimirovića i o WWII hejstingsa... imam još par naslova od arhipelaga, jedan - dva od clia i mislim da je to to .... za sad.

dodatak na post posle frau gabrijele:

ima neka fora sa ovom godinom i gostovanjem kineza koji su se primili ko leptir pa shodno tome ovi istumbaše pola sajma

Sumnjam da tumbanje ima veze sa Kinezima.

Завршени су послови у вези са расподелом излагачког простора у складу са дефинисаним критеријумима и индикаторима, а то су подаци о броју првих издања, наградама, преводима, годишњем промету, години оснивања, броју запослених и ликвидности. Ови критеријуми обезбедили су висок степен обејктивности у расподели излагачког простора, захваљајући уважању досадашњег искуства и стручних мишљења.

http://www.beogradskisajamknjiga.com/system/sr-cyrillic/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/23782.html

Posted (edited)

reg je u pravu, nema to veze sa kinezima.

inace na onom PDFu sa rasporedom izdavaca nisam uspeo da nadjem fabriku knjiga. da li neko zna da li ce ucestvovati na sajmu, posto vidim da su i adresu promenili.

plasim se da sto se njih tice nece na dobro da izadje :(

edit 2:

proteklih par godina sam imao spisak koji bi prosirio knjigama na sajmu. ove godina, ako najdem murakamija i trcanje, mada cisto sumnjam i posledneju knjigu mirka kovaca. ostalo usput verovatno.

Edited by smorenko
Posted

izgleda da je u pravu... ovo je onda (štela) da centralno mesto zauzme Laguna.

Posted

WWII hejstingsa

Ovo?

pakao_svet_u_ratu_19391945_-_i_knjiga-ma

Deluje mi zanimljivo, ali me plaši što je izdala Laguna.

Šta kažu forumski istoričari, vrede li knjige?

btw: primam preporuke za knjige za (baš) sitnu decu. tj za moju bebu od 4 meseca, pa sve do njenih npr. dve godine. Za sada obožava da "čita" knjige sa slikama životinja.

Posted

zoran avramović, plač od biografije. prof megatrenda. državni sekretar u ministarstvu razbarušenog filharmoničara koji je jednom, kad je imao malo slobodnog vremena, seo i sam napisao nacionalnu strategiju u oblasti kulture. pošto je ono što je pre toga uradio tim nacionalnog saveta za kulturu prevedeno u pujpikenevaži status. nisam pratila, ne znam da li je usvojena. novopečeni direktor zuov-a. blago svakoj  kući koja ga ima. izvršilac radova, al kreativan i s inicijativama :isuse: .

izdavači koji su osnovali upis (udruženje profesionalnih izdavača srbije) nisu se njime dovoljno bavili niti su ga ojačali da se postavi nasuprot vladajućem jer su imali preča posla: da izdaju knjige i da od toga nekako prežive. sad su pojedinačno u režiimu iscrpljivanja (na primer, vraćanje knjiga iz vulkanovih knjižara, bez obrazloženja) a nemaju nikakav stabilan mehanizam uzajamne podrške. pitanje je koga za godinu-dve nećemo videti na sajmu. a i šta će nam? nek nacija čita laku literaturu. život je ionako dovoljno težak.

ovo je deo opšteg stanja. ne može više neutralnost, kamoli drugačija pozicija. ako ne loviš s nama - plen si.

Posted

izdavači koji su osnovali upis (udruženje profesionalnih izdavača srbije) nisu se njime dovoljno bavili niti su ga ojačali da se postavi nasuprot vladajućem jer su imali preča posla: da izdaju knjige i da od toga nekako prežive. sad su pojedinačno u režiimu iscrpljivanja (na primer, vraćanje knjiga iz vulkanovih knjižara, bez obrazloženja) a nemaju nikakav stabilan mehanizam uzajamne podrške. pitanje je koga za godinu-dve nećemo videti na sajmu. a i šta će nam? nek nacija čita laku literaturu. život je ionako dovoljno težak.

ovo je deo opšteg stanja. ne može više neutralnost, kamoli drugačija pozicija. ako ne loviš s nama - plen si.

Ako moze Colovic u CKZD mozda bi i oni mogli da organizuju neku svoju verziju Sajma?

Posted (edited)

salon odbijenih :D

čolović ima svoju publiku, tržišnu nišu, što se kaže.

arhipelagu, na primer, treba šira publika.

pored toga, piraterija i fotokopiranje su problem s velikim p. na stranu beletristika (seti se problema paideie ili geopoetike), neki od ovih izdavača izdaju knjige koje su obavezna literatura a profesori savetuju studentima da ih fotokopiraju! da deca uštede.

da je tržište knjiga uređeno, da su državni otkupi kakvi treba da budu (kad već imamo otkupe), ne bi se neki ni grčili kad dođe sajam. bili bi na njemu, ili ne bi bili, ne bi bilo toliko bitno.

pored toga, naš sajam je tradicionalno narodska fešta i godišnji bazar. ne kažem da to nema šmek svoje vrste, ali ne vrši, ili malo vrši glavne funkcije koje veliki sajmovi inače imaju: prilika za poslovne susrete izdavača, agenata, autora, prevodilaca, knjižara, bibliotekara... plus građanstvo.

poz

Edited by le petit nicolas