Jump to content
IGNORED

whistleblowers: wikileaks, snowden i...

DarkAttraktor

Recommended Posts

Posted

Zasto bi onemogucavao legalno poslovanje preko ofsor zona? Osnovni problem sa ofsor kompanijama je mogucnost da se od poreskih organa i policije sakrije pravo vlasnistvo, a ne poreski inzenjering ili smanjenje rizika poslovanja. Recimo, mere koje ti predlazes bi potpuno unistile srpsku privredu.

Ček, ovo ne razumem. Kako bi to uništilo srpsku privredu? Uostalom, ono što sam do sada video kod ljudi koji su koristili ofšor je bio baš poreski inženjering.

Firma A posluje u Srbiji. Svoje nabavke radi preko firme B koja je u nekom od poreskih rajeva. Ulazne cene za materijale koje koriste su tako podešene da profit ostaje u potpunosti firmi B, dok firma A posluje sa skoro nultim rezultatom ili sa rezultatom koji je tako podešen da nemaju probleme oko kreditnih aranžmana, na primer. Ukoliko firma nije proizvodna, u pitanju su razni ugovori za analize tržišta i slične procene, kako bi se profit prebacio u neoporezivu zonu. 

Ukoliko je to sve legalno, onda zakoni nisu dobri.

Posted

Baza ofšor kompanija pokazuje da je „Železara Smederevo“ potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Firma je, prema istraživanju novinara KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih Ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja. KRIK nastavlja da istražuje ovaj slučaj.
Posted (edited)

Jesi li video link ka KRIK-u (za koji očekujem da šljam preventivno obori)?

Edit: aion

Edited by dragance
Posted (edited)

ja vec ne mogu da udjem na krik :D

pre 15 minuta radio...

Edited by aram
Posted

Nazalost, legalno je. Tu poresku "optimizaciju" koriste mnogi, pa je tako jedan Facebook platio samo 200.000 eura poreza u fr prosle godine...

Posted (edited)

Procitah sad clanak. Mali ne bi izdrzao ni dan kao gradonacelnik u nekoj uredjenoj drzavi (francusku tu ne racunam).

Edited by borris_
Posted

ja vec ne mogu da udjem na krik :D

pre 15 minuta radio...

možda je prevelika navala, a možda je ddos napad.

Posted

u kojim domaćim novinama i portalima možemo videti spisak domaćih korisnika?

Posted

Arame,

Strpi se, meni je otvarao 4-5 minuta...

Posted

"Optimizovanje" jeste legalno, ali zloupotrebe polozaja nisu, e sad ko gde spada će se videti ubrzo. Barem za Srbiju je jasno da je većina u stvari razni mutni likovi povezani sa muflonima na vlasti. Najzanimljivije će biti konačno rasvetljavanje milijardi maraka iznesenih na Kipar. DS, SNS i ostali su tu stigli da se namire i valjalo bi sve to na preki sud i uvesti smrtnu kaznu ponovo.

Posted (edited)

Meni je u celoj toj prici zapala za oko cinjenica da je na spisku 27 najbogatijih ljudi na svetu... pa sam to povezao sa cinjenicom koju sam isto skoro procitao da nekih 67 najbogatijih poseduje kolicinu bogatstva jednaku polovini najsiromasnijih...   67 poseduje isto koliko i 3.500.000.000

vreme je za secenje nekih glava (i konfiskovanje i preraspodelu imovine)

Edited by braca
Posted

Ima problem. Kako objasniti obicnom covjeku koji steze kais od 2008. (I duze) da kompanije legalno izbjegavaju placanje poreza. Nece to jos dugo da izdrzi.

Treba mu prvo objasniti da od vlasti koju bira direktno zavisi pravna sigurnost svih, pa i investitora.

Ček, ovo ne razumem. Kako bi to uništilo srpsku privredu? Uostalom, ono što sam do sada video kod ljudi koji su koristili ofšor je bio baš poreski inženjering.

Firma A posluje u Srbiji. Svoje nabavke radi preko firme B koja je u nekom od poreskih rajeva. Ulazne cene za materijale koje koriste su tako podešene da profit ostaje u potpunosti firmi B, dok firma A posluje sa skoro nultim rezultatom ili sa rezultatom koji je tako podešen da nemaju probleme oko kreditnih aranžmana, na primer. Ukoliko firma nije proizvodna, u pitanju su razni ugovori za analize tržišta i slične procene, kako bi se profit prebacio u neoporezivu zonu. 

Ovo za nabavku robe resavas slicnim zakonima kojima taj oblik poreskog inzenjeringa resava i EU, cak i kad se ne radi o ofsor kompanijama, vec o poreskim prelivanjima unutar zajednice. Za ovo drugo, koliko shvatam sta pricas, ne radi se niokakvom poreskom inzenjering, vec o utaji poreza (placanje fiktivnih poslova), sto je ozbiljno krivicno delo.

Posted (edited)

Mali angažovao agenta iz Mosak Fonseka kod "privatizacije" Beopetrola, tok je bio šef tenderske komisije u Agenciji za privatizaciju!!

Izgleda da je gotovo svaki posao sa "braćom Rusima" išao preko ofšora..

Železara je 2013 beše bila u većinski državnom vlasništvu?

Edited by Dark Wader
Posted

Ti pricas o srbiji i mogu te razumjeti. Ja pricam o fr gdje firme imaju tu pravnu sigurnost pa opet rade te "legalne" egzibicije. I nije samo fr u pitanju.

• Create New...