Jump to content
IGNORED

Zimske gume

Musharaf

Recommended Posts

Danas zamenio zimske i stavio letnje gume. Montaza i demontaza 4 gume i zamena 4 ventila cirka 3 tisuce.

Sve traje oko 25 minuta. Cenim da je to jedan od placenijih poslova u zemlji Srbiji.

O da.

Ozbiljno razmišljam da ubuduće uzimam samo univerzalne gume. Ionako ne mrdam iz grada zimi, a ni zima ne traje dugo. Pa koliko traju, traju. To menjanje guma je sa 1,5 preko 1,8, 2,1 i 2,5k dinara sada otišlo na 3k dinara. 6k godišnje, dakle. U prevodu, za 4 godine eto 4 gume, a cene imaju tendenciju daljih povećavanja.

А где сте мењали гуме и које су величине па толико кошта?

Ја сам пре неки дан заменио гуме, за 2 имам фелну, а за 2 је требало да је замени и балансира.

Гуме R14, мењао у Tigar Stop&Drive код арене - укупно 880 динара. Отприлике толико је било и претходних сезона. Мислим да је мењање вентила око 120 дин, тако да би мењање све 4 гуме са вентилима било до 1800.

Неки други сервиси су успевали да окрену гуме у погрешном смеру, не примете погрешну фелну, зезну навој на точку...

Meni su bili jednom zajebali jednu felnu i ne skidam gume sa felni, osim kad uzmem baš nove gume. Ovako zimske gume na jeftinim čeličnim felnama i letnje na atraktivnim alu felnama, zameni se očas posla. I razlika u ceni usluge je takva da sam sa par zamena guma/točkova te čelične felne praktično otplatio i dalje sam na uštedi - a ne akaju gume toliko.

Pokušao sam jednom i sam za zamenim točkove, ali ladno nisam uspeo - onaj šraf je toliko mašinski jako pričvrljen, da sam se popeo i plesao makarenu na pajseru, a šraf ni da se pomeri.

Pokušao sam jednom i sam za zamenim točkove, ali ladno nisam uspeo - onaj šraf je toliko mašinski jako pričvrljen, da sam se popeo i plesao makarenu na pajseru, a šraf ni da se pomeri.

odgovor za sve:

wd40

Ja sam taj problem imao jesenas, šestorica ljudi je pokušavala da odšrafi taj jedan šraf i nije mogla. Sva sreća pa je vulkanizer bio na 150m odatle inače ne znam šta bih radio (bilo je neko selo u pitanju).

odgovor za sve:

wd40

U pravu si, WD40 bi trebalo i u kolima da bude nezamenljiv, ne samo u spavaćoj sobi.

Није до ”пиштоља”, приметићеш да добар мајстор дотегне ручно шрафове кад спусти ауто са дизалице.

Video sam da proveri, ali da ručno još zateže, to nisam još nigde video.

Дотегне тек колико да се помери шраф, што му дође као провера. Наравно да не врти још пар кругова.

То је битно за причу да се види да је на крају руком затегнуто.

zimske gume na jeftinim čeličnim felnama i letnje na atraktivnim alu felnama, zameni se očas posla. 

+1

Inace, ja placam zamenu kompleta letnjih i zimskih hiljadu dindzi, sa sve balansiranjem i tim zajebancijama. Jedino ne znam o kakvim zamenama ventila pricate, to nisam nikad radio.

I u cemu je tacno razlika izmedju alu felni i celicnih? Osim sto su aluminijumske atraktivnije i skuplje, jel ima nekih razlika u kvalitetu ili sta?