Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Posted
U subotu čekao #59 50 minuta na Vidikovcu. Za vreme čekanja prošle 3 #50. Said enough! Juče se pokvarile 2 #83 kad sam išao iz pravca Zemuna. I to dve uzastopne. Izgubio sam u čekanju za vreme vikenda više 2h čekajući kao kreten autobuse, koji su po redu vožnje trebali da idu. No, najveći problem je izgleda naplata i švercovanje.
Juce cekao 37 pola sata na milion stepeni. Umro sam.
Procitao sam na stranicu gdje su se svi bunili kako od sada moraju da otkucavaju te kartice.
Ima i toga (1 se posebno istice), ali sada si valjda video, da nije sve do toga, pa mozes malo i da odmoris s prozivkama "necete da placate". Da li je na tom zapadu normalno da komunalni policajci izvode ljude iz busa i smaraju ih na stanici zato sto su ruzni, a kad u drugom busu kontrolorka kaze panduru da izvesna dobro sredjena picka nece da joj da dokumenta, ovaj nonsalantno odseta do nje, namigne i otkuca kartu. Dok mu koleginica s name tagom "Veselinov" dobacuje 'tooo kolega'. I tako svaki bozji dan u skoro svakom segmenu zivota.
Posted
Juce cekao 37 pola sata na milion stepeni. Umro sam.
I u Parizu se 37 čeka pola sata na milion stepeni.
Posted

Vi nemate pojma koliko s parizani zale na javni trasport. Zale se jer nije pouzdan, zale se jer su velike guzve, zale se jer je centralizovan (to jest sve linije vode u pariz tako ako zelis da ides iz predgradja u susjedno predgradje, moras da prodjes kroz Pariz), zale se jer su karte skupe, zale se jer su kontroleri nadmeni. Svaki dan cujem nekoga kako se zali na javni prevoz (cak i u mojoj firmi koja je filijala RATP-a). Sve sami burzuji.Zbog toga ce se u sledecih dvadeset godina uloziti >20 milijardi eura za poboljsanje javnog prevoza.

Posted
Pa valjda se otkucava da bi se otvorila vrata da možeš da uđeš na stanicu (koliko se sećam, kod vas su bili oni kavezi)? Ovde su uz uvođenje tih digit. kartica uveli i staklena vrata na svakoj metro stanici, tako da ne možeš da uđeš bez očitavanja karte. U busevima i tramvajima ridža ne pravi problem ako nisi "otkucao" mesečnu kartu, ubace je u svoj čitač, vide da je validna i ćao.
To je za metro ali i u autobusu si obavezan da otkucas.
Posted (edited)
Hajde objasni zasto te ovo nervira. Ovo je obaveza svugdje.
ljudi su stoka tamo kod tebe u Fra ako pristaju na svakodnevne neviđenje psihofizičke napore u vidu vađenja Navigoa svaki put (!!!!) kad ulaze u prevoz. Edited by barrcode
Posted
Vi nemate pojma koliko s parizani zale na javni trasport. Zale se jer nije pouzdan, zale se jer su velike guzve, zale se jer je centralizovan (to jest sve linije vode u pariz tako ako zelis da ides iz predgradja u susjedno predgradje, moras da prodjes kroz Pariz), zale se jer su karte skupe, zale se jer su kontroleri nadmeni. Svaki dan cujem nekoga kako se zali na javni prevoz (cak i u mojoj firmi koja je filijala RATP-a). Sve sami burzuji.Zbog toga ce se u sledecih dvadeset godina uloziti >20 milijardi eura za poboljsanje javnog prevoza.
Pa eto vidis da smo Zapadna Europa :fantom: .
Posted

Pariz je prilično bogatiji grad od Beograda i Parižani očigledno nemaju toliku pasiju prema čekićima iz prevoza kao Beograđani. Jedini način da se spasu čekići je da se posadi po pandur pored svakog. Ili da svaki autobus svako jutro kada izlazi iz garaže zaduži po tri nova čekića.Jebo vas čekić, u istoriji GSP Beograda se, hvala Budi, nije desila situacija da nekom zatreba, gde se baš njega uhvatiste kao argumenta za šverc.

Posted

Ne treba da je vadis (barem zene). Samo prislonis tasnu i to je dovoljno. RFID je cudo.

Posted
Pa valjda se otkucava da bi se otvorila vrata da možeš da uđeš na stanicu (koliko se sećam, kod vas su bili oni kavezi)? Ovde su uz uvođenje tih digit. kartica uveli i staklena vrata na svakoj metro stanici, tako da ne možeš da uđeš bez očitavanja karte. U busevima i tramvajima ridža ne pravi problem ako nisi "otkucao" mesečnu kartu, ubace je u svoj čitač, vide da je validna i ćao.
ma za metro je jasno, nego ja pitam za autobuse i vozove koji idu sa nadzemnih zeleznickih stanica u parizu i voze po ile-de-france i u koje mozes da udjes i bez karte. za koji moj tu sluzi otkucavanje kad ti ne treba da bi se fizicki vozio?!opet, meni to nije problem, ali sam radoznala da znam zasto.
Posted
Zbog toga ce se u sledecih dvadeset godina uloziti >20 milijardi eura za poboljsanje javnog prevoza.
Toliko se ulaže i kod nas, ali ljudi nikad zadovoljni :fantom:
Posted
Pariz je prilično bogatiji grad od Beograda i Parižani očigledno nemaju toliku pasiju prema čekićima iz prevoza kao Beograđani. Jedini način da se spasu čekići je da se posadi po pandur pored svakog. Ili da svaki autobus svako jutro kada izlazi iz garaže zaduži po tri nova čekića.Jebo vas čekić, u istoriji GSP Beograda se, hvala Budi, nije desila situacija da nekom zatreba, gde se baš njega uhvatiste kao argumenta za šverc.
Prvo, ako je komentar bio upućen meni, ponavljam da se ja ne švercujem, tako da to nije bio "argument za šverc". Dalje, moram priznati da nikada nisam video da neki putnik krade te čekiće. To si ti sada samo tako pretpostavio jer se uklapa u priču o narodu koji je stoka i da glavni problem sa GSPom nisu njegovi rukovodioci i zaposleni, nego putnici. Postoje načini da se ti čekići osiguraju, a da opet budu dostupni u slučaju saobraćajne nesreće. Eto, to bi GSP mogao da prepiše od srodnih firmi iz inostranstva.Ali lakše je Beograđane okriviti da ih kradu na dnevnoj bazi, jel tako? No, hajde da batalimo priču o čekićima. To sam više iskoristio kao ilustraciju. Jednako dobra ilustracija su oni bimovi na kojima se iskazuje tačno vreme. Kako je neko već primetio, otprilike u svakom desetom vozilu je to vreme ispravno podešeno. A ti autobusi su plaćeni nešto više para i zbog toga što imaju mogućnost da informišu putnike o tačnom vremenu. Ok, ima i većih problema. Naravno da ima. Ali gomila ovih sitnica se dopunjuje i zajedno stvaraju popriličan neizdrž.
Posted

Meni su jutros kontrolori tražili da pokažem povlasticu i čekić, kažu po novom, mora svako da nosi svoj. Ne može GSP da odgovara, ako ste nespremni izašli iz kuće.

Posted (edited)
ma za metro je jasno, nego ja pitam za autobuse i vozove koji idu sa nadzemnih zeleznickih stanica u parizu i voze po ile-de-france i u koje mozes da udjes i bez karte. za koji moj tu sluzi otkucavanje kad ti ne treba da bi se fizicki vozio?!opet, meni to nije problem, ali sam radoznala da znam zasto.
Rekose mi da je to neka borba protiv sverca to jest da bi natjerao ljude koji nemaju navigo da poniste kartu. Kada vidis ljude kako ulaze u autobus bez da pokazu/prislone navigo, mozes pomisliti da se svercuju (jer ne znas da li imaju tu mjesecnu kartu) i mozes da se i sam prosvercujes. Edited by borris_
Posted

Nimeni su ti cekici sada postali dupla misterija. Prvo mi nije bilo jasno sta ce nekome taj spicasti cekic koji ni za sta ne moze da sluzi a sada mi je misterija kako to da je odjednom svima postao neophodan? Inace kada smo kod metrao i kontakt kartica znam da su u NYC imali foru da one koji imaju mesecnu ili nedeljnu karticu na izlazu startuju sa molbom da ih uvedu na tu stanicu posto je lag izmedju dva koriscenja kartice 5-10 minuta.

Posted (edited)

@PaceyIzvini za ono za šverc, preterao, a svakako nije upućeno tebi. Jebiga, svako mali se u ovu raspravu uključi neko da kaže da ne plaća zbog toga i toga ili plaća koliko misli da zaslužuju.Nebrojeno puta video kako navijači npr. u povratku iz Pionira čupaju čekiće iz novih 16ca i 23ki.Prilično sam siguran da ih ne kradu radnici GSPa. Po inostranstvima sam viđao te čekiće osigurane na isti način kao i kod nas (sajla) ili u staklenim kutijicama. Uglavnom netaknuti.GSP je u lošem stanju, nema spora. POsebno nerviraju stvari koje mogu da se poprave bez preteranih izdataka, tipa ti bimovi koje pominješ.Ipak, stanje u GSPu nije gore od stanja u Srbiji. Šta više, čini mi se da je GSP napravio veći korak od 90ih do danas nego Srbija generalno. Al nebitno to, vrtimo se u krug. Poenta je ono što Boris kaže - i u Parizu kmeče na prevoz, ali ga plaćaju. No ti sa tim delom nemaš ništa, odnosi se na švercere.

Edited by Idioteque