December 23, 2025Dec 23 1 hour ago, Seabass said:Kiseli kupus is Srbije sto kupim ponekad kod turcina je £1.79/Kg. To je meni Ok jer mi treba jedna, max dvije glavice kupusa godisnje, toliko puta otprilike pravim sarmu. Ovo sa brussel sprouts je vise zajebancija jer su ovih dana skoro dzabe (ovaj eksperiment me je kostao oko £0.60). Ako mi se ne svide idu u kompost, tako da nema jazuka.Brt kod Poljaka je bio prošle godine nekih 10 baksa za 1lb. Toliko je meni salata za jedan obrok, božesacuvaj ako hoću podvarak da pravim koštalo bi me više nego tbone stakes za četvoro. Doduše ima industrijski ribanac u tegli koji je ok za podvarak, ali za salatu not good enough. Ima i neki makedonski u velikim teglama u listovima za sarmu, jedino mi fali kiseli kupus salata u kockama ono malo dana kad zaladi kod mene.
December 23, 2025Dec 23 2 minutes ago, bios said:Brt kod Poljaka je bio prošle godine nekih 10 baksa za 1lb. Toliko je meni salata za jedan obrok, božesacuvaj ako hoću podvarak da pravim koštalo bi me više nego tbone stakes za četvoro. Doduše ima industrijski ribanac u tegli koji je ok za podvarak, ali za salatu not good enough. Ima i neki makedonski u velikim teglama u listovima za sarmu, jedino mi fali kiseli kupus salata u kockama ono malo dana kad zaladi kod mene.Kod mene ovdje nema dobrog kupusa za te stvari, osim opet kod turcina, neki veliki pljosnati kupus, najslicniji nasem ali je opet cijena ludacka, nesto malo manje od £4/Kg. Nekako me blam da platim glavicu kupusa kao da je prime ribeye steak. Kupus u supermarketima je dosta jeftiniji ali je ili uzasno tvrd i nabijen ili je premekan i zelen. Osim da se skuha ili dinsta, za nista drugo nije. Vjerovatno bi se moglo naci nesto ali me tlaka da se toliko cimam oko kupusa, ionako tracim zivot na dovoljno bezvezarija.Na tvom mjestu ja bih mozda nabavio food-grade kantu od 10-15L i u tome pokiselio koliko moze stati. Imao bi dovoljno za salate i sarme cijelu zimu. Edited December 23, 2025Dec 23 by Seabass
December 24, 2025Dec 24 Neka ga ovde..Мятежный духМалая философия ферментации /Тьен Уен До, 2025.Fermentation RébellionPetite philosophie de la fermentation /Thien Uyen Do, 2024.Ukiśeliće cijeli svijet. Vijetnamska mlada, udata u Dordonju, kako kaže, ne bez lakomislene teatralne franxuštine, parafraziraću - fermentacija je delikatna granica između nejestivog i smrtonosnog.
December 24, 2025Dec 24 4 hours ago, Seabass said:Kod mene ovdje nema dobrog kupusa za te stvari, osim opet kod turcina, neki veliki pljosnati kupus, najslicniji nasem ali je opet cijena ludacka, nesto malo manje od £4/Kg. Nekako me blam da platim glavicu kupusa kao da je prime ribeye steak. Kupus u supermarketima je dosta jeftiniji ali je ili uzasno tvrd i nabijen ili je premekan i zelen. Osim da se skuha ili dinsta, za nista drugo nije. Vjerovatno bi se moglo naci nesto ali me tlaka da se toliko cimam oko kupusa, ionako tracim zivot na dovoljno bezvezarija.Na tvom mjestu ja bih mozda nabavio food-grade kantu od 10-15L i u tome pokiselio koliko moze stati. Imao bi dovoljno za salate i sarme cijelu zimu.Ima jednu predimenzioniranu teglu od 10-tak litara baš za tu namenu. Stane jedno 7-8 glavica. Pravili par puta do sada i taman bude za salatu i par podvaraka. Kod mene ima dobrog kupusa skoro stalno, ali je problem temperatura. Nije samo da je toplo, nego i temperatura brutalno varira, tipa od minusa do +25 za samo dva dana, pa onda opet udari hladno. Kišeljenje u glavicama bi moglo da se izvede jedino u nekom dobro ukopanom podrumu. A cena jbg, kod mene je skoro $3.5-4 za funtu organskog kupusa. To je nama naša borba dala 3 hours ago, Pixisis said:@bios šta je kiseli kupus u kockama?Neka varijanta ribanca koju sam pokupio negde jer ne volim kad mi je kupus salata u fronclama. Umesto da se renda, seckam na sitne kockice pa tako kiselim i za razliku od ribanca neće stići za nedelju dana nego za 2-3 nedelje. Što je meni sasvim prihvatljivo.
December 24, 2025Dec 24 Kad pricamo o svemu u tursiji, jel probao neko ono ljutkasto grozdje iz tursije? Ne znam ni gde sam to jeo ali vrhunski ukus.
December 24, 2025Dec 24 Mislim da je kums komentarisao da mu je voće u turšiji sranje, ja nisam probao ali ne bih odbio.
December 24, 2025Dec 24 25 minutes ago, Shan Jan said:Kad pricamo o svemu u tursiji, jel probao neko ono ljutkasto grozdje iz tursije? Ne znam ni gde sam to jeo ali vrhunski ukus.18 minutes ago, igoraki said:Mislim da je kums komentarisao da mu je voće u turšiji sranje, ja nisam probao ali ne bih odbio.i meni je super to! ima na svakoj [ja mislim] pijaci da se kupi. bude i ljutkasto, a socno i slatko.edit: ima jedna fora sa tim grozdjem, a to je.. ne moze da se jede uz nesto na sta smo navikli npr da jedemo tursiju. tesko mu se nalazi kombinacija, ja barem nisam nasao i onda sam ga jeo onako, kao sto inace jedem grozdje, ali po malo, buduci da je takvo kakvo je. kada ga probate i zamislite neko jelo sa istim, ne ide. Edited December 24, 2025Dec 24 by hoffnung
December 24, 2025Dec 24 4 hours ago, hoffnung said:i meni je super to! ima na svakoj [ja mislim] pijaci da se kupi. bude i ljutkasto, a socno i slatko.edit: ima jedna fora sa tim grozdjem, a to je.. ne moze da se jede uz nesto na sta smo navikli npr da jedemo tursiju. tesko mu se nalazi kombinacija, ja barem nisam nasao i onda sam ga jeo onako, kao sto inace jedem grozdje, ali po malo, buduci da je takvo kakvo je. kada ga probate i zamislite neko jelo sa istim, ne ide.ja volim al mora da bude ne ljutkasto nego ljuto. pravio sam (ne ove godine) al napravicu vec. kad pravim varam pa mi nije problem, nego treba se setiti. izbusim iglom bobe grozdja i dve, tri papricice, ubacim u teglu s vodom od krastavaca kad ih pojedem i rknem u mracni spajz na jedno mesec dana. nasao dobre krastavce s fino zacinjenom vodom, ima mirodjija, ima lovor, ima beli luk, ima zrna korijandera, pa to koristim i za mrkvu i za karfiol i za ovo grozdje kad mi se prijede tursija il kad se setim. jedem sa sirevima i krekerima/hlebom. najbolje mi ide uz meke sireve tipa gongorzola il kamamber. kad krenem, ne znam stati.
December 24, 2025Dec 24 vidis, ovo sto si naveo sireve, nekako mi sada to ima smisla :D jos i neki krekeri. interesting! :))
December 24, 2025Dec 24 Sir i grozde su klasika, ide u svaki cheese board. Uz sir idu i jabuke, kruske, pickles, chutneys i sl.
December 24, 2025Dec 24 8 minutes ago, igoraki said:Znam da arapi jedu sir i lubenicu...Feta sir i lubenica je fenomenalan kombo.
December 24, 2025Dec 24 21 hours ago, Seabass said:Ovo sa brussel sprouts je vise zajebancija jer su ovih dana skoro dzabeLidl i Aldi su 5p, Sainsbury's je 15p.