Jump to content
IGNORED

Fudbalska kupusara

Lancia

Recommended Posts

Posted

Uvek toga ima na prvenstvima sveta i Evrope. Sta je napravio De Hea protiv Portugalije, kroz ruke ga primio pa ga onda iz slobodnjaka primio jer se nije lepo postavio. Kako je Urugvaj ispao, secas se kako ga je primio Muslera od Grizmana, isto kroz ruke. U finalu Lloris poklanja gol Hrvatima. U finalu LS kako ga prima Karijus, i jos koliko hoces toga.

Posted

Islas je branio za gaucose 1994, valjda je Gojkocea bio zrtveno jagnje za debakl od Kolumbije u kvalifikacijama...ubedljivo najgora lopta je dzabulani, i na rekreaciji smo izbegavali da igramo s njom

Posted

Slicno je i Rumunija uradila sa Steleom. Fenomenalno je branio na otvaranju protiv Kolumbije, uz Hagija najzasluzniji za osvojena 3 boda,  zatim su pregazeni od Svajcarske 4-1 i sledi zamena golmana. Nesrecni Prunea ( valjda se tako zvao) krivac je sto su ispali od Svedjana, imali dobijenu utakmicu, smehotresan drugi gol je dobio, Hagi se hvatao za glavu, nije mogao da poveruje. 

Posted (edited)
3 hours ago, Zico said:

Slicno je i Rumunija uradila sa Steleom. Fenomenalno je branio na otvaranju protiv Kolumbije, uz Hagija najzasluzniji za osvojena 3 boda,  zatim su pregazeni od Svajcarske 4-1 i sledi zamena golmana. Nesrecni Prunea ( valjda se tako zvao) krivac je sto su ispali od Svedjana, imali dobijenu utakmicu, smehotresan drugi gol je dobio, Hagi se hvatao za glavu, nije mogao da poveruje. 

Anderson dao 3 ista gola na 2 prvenstva, prvo Ilgneru, pa Prunei i na kraju Mihailovu. Jednom je Kovacevic dao Interu takav gol dok je bio u Juventusu.

Svedska je do bronze stigla pobedivsi Rusiju, Kamerun, Arabiju, Rumuniju i Bugarsku, najbolji zreb ikada. :D

Sta sam jos primetio a danas slabo prolazi... one mekane visoke dubinske lopte sto su davali Piksi, Hagi, Albertini. Cist seks za videti. Kakvu bi karijeru samo imao Milijas u toj eri. 

Ne secam se kad sam poslednji put video gol poput Jozicevog Kolumbiji, da stopuje centarsut neko grudima i da je drkne, za to nema vremena vise danas, odmah glavom pa gde ode. 

Danasnji branici bi lagano otklonili onu loptu sto je 3 sekunde letela od Kataneca ka Piksiju, na takve stvari sam uglavnom mislio kad pricam o odbrani pre i danas. 

Kakav gol je Larson dao Bugarima u tekmi za trece '94, siroti Trifon kicmu polomio.

Edited by Plajvi
Posted
14 minutes ago, Plajvi said:

Sta sam jos primetio a danas slabo prolazi... one mekane visoke dubinske lopte sto su davali Piksi, Hagi, Albertini. Cist seks za videti. Kakvu bi karijeru samo imao Milijas u toj eri. 

Mislis one sto je do skoro Pirlo davao? :) 

Posted

Da, poslednji majstor. :D 

Mnogo lepse sve to bilo za gledati. Secam se kad je Kanga pokusavao nesto tako u Zvezdi, svi ga gledali kao budalu. 

Posted (edited)

Ako gledas utakmice do negde sredine 2000-tih primetices da se daleko vise igralo na visinske lopte i mnogo manje po zemlji. Ja to objasnjavam ovako. Tad se lakse presecao takav pas jer je lopta bila teza i sporija (meni ta razlika prva pada u oci kad gledam stare utakmice) i zbog terena koji su bili mnogo gori nego danas bio je veci rizik igrati na kratke paseve. Kako godine prolaze i tehnologija napreduje takvi tereni koji su onda norma postaju stvar proslosti i lopte i kopacke postaju sve bolje, primecuje se da se igra svih timova u proseku sve vise bazira na brzim dodavanjima po zemlji jer je to najsigurniji nacin da zadrzis posed. Zato De Brujne nema takvu loptu kao Pirlo (i kao Pogba kad mu se igra - taj Francuz je pravi old school igrac), ali zato ima tako brz i precizan pas da ti pamet stane. 

Sve je to stvar prilagodjavanja okolnostima.

Edited by Meazza
Posted (edited)

Svakako, slazem se.

Ono sto vecina nas ovde (a i generalno) ne voli je to sto je fudbal sve sematizovaniji i negledljiviji kako uslovi za igranje njega postaju bolji, lepsi i standardizovaniji. Danas apsolutno svako pokusava da da gol tako sto ce da zalomi s krila unutra i puca u malu mrezu u dalji ugao, kao na PES-u. Danas retko desnjak igra na desnom krilu. Ko ima manje para i nume, na prekide i snagu. 

Sve danasnje jake ekipe su za klasu jace od nekadasnjih najjacih ekipa, samo sto je sarm nestao, jebiga. :D Pre je to najbolje radio Henry, sad to rade bas svi. Nema sanse vise da neki sporac tehnicar bude glavni u ekipi, cast izuzecima kao sto su Pirlo ili Xavi/Iniesta. De Brujne je fizicki terminator za njih dvojicu. 

Ja sam zavoleo fudbal zbog Ronalda, Rivalda, Rekobe, Piksija, Drulovica, Ronaldinja, Badja, Zole, Stoickova, Hadzija itd., danas su najbolji veznjaci upgradeovani Lampardovi i Scholesi. :D 

Edited by Plajvi
Posted
29 minutes ago, Plajvi said:

Sve danasnje jake ekipe su za klasu jace od nekadasnjih najjacih ekipa, samo sto je sarm nestao, jebiga. :D 

Mogu da budu jace ili slabije u odnosu na nekadasnje, to nema nikakve veze a ni smisla porediti. Problem je sto su danasnje najjace neuporedivo jace i bogatije u odnosu na svoje protivnike u realnom vremenu i to je ono sto je dosadno. 

Posted (edited)

Devedesetih je fudbal bio jos vise standardizovan nego danas. 4-4-2 je bila sveprisutna formacija, svako krilo pokusava da ubacuje loptu u 16, igralo se vrlo shematski i bilo je manje raznovrsnih taktika. Osamdesetih je fudbal bio mnogo raznovrsniji nego devedesetih, to je rekao bih vreme trenerske dekadencije. Danas je fudbal takticki najbogatiji, nije u tome stvar.

Edited by Meazza
Posted (edited)

Pa i danas svi pikaju 4-2-3-1 (4-3-3) i to odavno. 2 spica su na terenu samo kad motas u drugom poluvremenu. 4 u odbrani je gotovo standard, pre nije bilo bas tako. 

Pre je bilo ekipa koje igraju s 3 centarhalfa i 2 beka, napred 3-5-2 (3-4-1-2/3-1-4-2), nazad 5-3-2, i to uglavnom u Italiji (u skorije vreme Juventus s Barzaljijem, Kjelinijem i Bonucijem, bekovi Evra i Lihtstajner, taj tim igrao finale LS). Bilo je i reprezentacija koje su igrale tako. Danas je to izuzetak, igrali smo mi neki 3-6-1/3-4-3/5-4-1 kod Muslina, mnogi igraci nisu mogli da se naviknu da igraju trojica nazad u liniji. Ako se dobro secam i Mihajlovic je tako nesto slicno pokusavao. Brazil 2002 je igrao tako, 5 u odbrani, napred RRR i izmedju Zilberto Silva i Kleberson i osvojise SP.

U napadu je bilo i kombinacija gde je jedan pokretljiv a drugi visoki/teskas. Mijatovic i Milosevic/Kovacevic kod nas npr ili posle Milosevic i Kezman, pa Ziga i Pantela, ili Baros i Koller, pa Podolski i Klose, Batistuta i Klaudio Lopez, Del Piero i Trezege itd. 

Po strani je moglo da se igra ako su tu Savicevic i Drulovic, a kod nas su cesto vezni red cinili Jugovic, Piksi, Jokan i Brnovic/Govedarica, niti jedan od njih krilo. Tako je i onaj Milan iz 2000ih igrao slicno formacijski sa Pirlom, Sedorfom, Kakom i Gatuzom, toga npr. danas nema nidje. Obe te formacije su 4-4-2, ali vrlo atipicne i guste u sredini. One tipicne 4-4-2 su igrali bas mnogi, tipican primer je bio Man Utd. s Gigsom, Kinom, Skolsom i Bekamom, napred Kol i Jork. 

A prvi vrhunski tim kojeg se secam koji je igrao s jednim spicem je bio Deportivo, u toj eri su gotovo svi ostali igrali s dvojicom. Makaay napred, levo Fran, desno Victor, iza Djalminha, a iza njega Mauro Silva i Flavio Conceicao. Posle je igrao Tristan umesto Makaaya, Luque umesto Frana, Valeron umesto Djalminhe i Sergio umesto Flavia. Danas manje vise svi igraju tako koncepcijski. 

Edited by Plajvi
Posted

Da, ali formacija je samo broj na papiru. Nacin na koji se ona interpretira je citav svet razlike, nije isto 4-3-3 Gvardioline Barselone i Klopovog Liverpula. 

Uostalom, ja sam pricao o devedesetima, timovi koje si pomenuo su svi iz dvehiljaditih.

Igraci kao: Hagi, Piksi, Savicevic, Laudrup, Baggio, sve je to stasalo osamdesetih i svi su imali problema devedesetih. Devedesetih je vise problema imao odlican tehnicar nego danas i takav igrac se danas mnogo vise ceni jer je prosecan trener mnogo napredniji, obrazovaniji i ima na raspolaganju vise informacija. Danas bi Badjo imao bolju karijeru nego devedesetih. 

Ideal igraca devedesetih: Nedved, Sedorf, Skols, Stankovic. Narocito Nedved.