December 13, 2025Dec 13 54 minutes ago, ajeto said:Nesto sam propustio? O kakvoj odluci se radi?A ne znam vise, ne mogu da citam, sitna slova, juce valjda doneto.
December 13, 2025Dec 13 Author 5 hours ago, mustang said:Sta su sad ovi pametnjakovici izglasali u vezi boravka?Koliko srpski drzavljanin sada moze da boravi u cg?Jebote sve im reciprocno vratiti.mislim da ovo nema mnogo veze sa boravkom u smislu provodjenja vremena u cg, ovo se tice rezidence statusa...koliko vidim odustalo se od obavezna dva lokalna zaposlena za firme u vlasnistvu stranaca, uvode namet 5k godisnje i teraj
December 14, 2025Dec 14 Imam prijatelje koji zive u cg srpski drzavljani, neku malu nekretninu imaju, ali moraju da izlaze iz zemlje pa da se vracaju posle izvesnog vremena. U penziji su. Sta pise koliko sada oni mogu da ostaju legalno u cg? Presla sam preko ovoga na brzaka ali ne videh odgovor
December 14, 2025Dec 14 7 hours ago, mustang said:Sta pise koliko sada oni mogu da ostaju legalno u cg?7 hours ago, mustang said:Imam prijatelje koji zive u cg srpski drzavljani, neku malu nekretninu imaj7 hours ago, mustang said:Na žalost, za očekivati je da će postajati sve restriktivnije kako se više CG približava ulasku u EU i prilagođava svoju zakonsku regulativu u tom pogledu. Edited December 14, 2025Dec 14 by ajeto
December 14, 2025Dec 14 sansa da ce crna gora da oteza boravak srbima je bas minimalna, to je i politicko pitanje, opustite se. drzavljanstvo je druga stvar ali ono je vec pod restrikcijama.
December 14, 2025Dec 14 5 hours ago, morgana said:sansa da ce crna gora da oteza boravak srbima je bas minimalna, to je i politicko pitanje, opustite se. drzavljanstvo je druga stvar ali ono je vec pod restrikcijama.Pa vec su poprilicno otezali. Ja mogu 3 meseca pa pauza pa onda jos 3meseca. Ovi ljude ce sada da izgube boraviste jer im je nekretnina oko 100K, po novom zakonu. 5 hours ago, Heyter said:U CG je uz prijavu boravka dozvoljeno boraviti do 90 dana..Da. To znamo.
December 14, 2025Dec 14 pa i ranije si po zakonu morala tako, a isto je i crnogorcima u srbiji. samo sto se to cesto nije forsiralo u primjeni, gledalo se kroz prste, ili je bilo dovoljno izici iz drzave na debelom brijegu i odmah ponovo uci, kao sto je dovoljno iz beograda otici u bijeljinu i vratiti se nazad prvim vozom.a ovo drugo je prosto lose tumacenje zakona, nema veze s istinom. posjedovanje nekretnine je samo jedan od osnova za boraviste. pisali smo vec o tome. Edited December 14, 2025Dec 14 by morgana
December 14, 2025Dec 14 @morgana Ovo je novo, od ove nedelje. Koliko srpski a i americki drzavljani mogu sada da ostanu u cg legalno ako imaju nekretninu u vrednosti oko 100K - 150K evra? Mogu li oni sada po novom zakonu da i dalje da imaju boraviste u cg a da ne moraju da izlaze iz zemlje? Sad me pitaju i ameri prijatelji, ne znam sta je ovim ljudima, tamo su, sta mene pitaju... Mislim rekla sam da cu se raspitati, al od svih, nasli mene. Hvala!
December 14, 2025Dec 14 trebalo bi da se obaveze razlikuju u zavisnosti od toga imaju li privremeni ili stalni boravak. sa privremenim izici ce poslije 90 dana gdje god van zemlje i vratice se. ako imaju stalni, ne moraju. tako je sustinski bilo i do sada. razumijem da je to ljudima cimanje, tako je bilo i meni u srbiji godinama donedavno (sad imam drzavljanstvo) ali ne vidim da je neka velika prepreka, narocito gledano iz herceg novog gdje je granica na 20 minuta.sretala sam po onim fb grupama foreigners in mne da ljudi raspravljaju na temu i upucuju jedni druge, mozda da ameri tamo pogledaju, uglavnom je na engleskom? a svakako najbolje da pitaju u mup-u ali to mi i nije neki savjet tj podrazumijeva se.
December 14, 2025Dec 14 Cestitam na srpskom drzavljanstvu 🥳🇷🇸(jel se polaze zakletva, ima li neka svecana ceremonija?)Prenecu im, stariji su ljudi. Znam zasto mene cimaju, setih se, jer im lepo i jasno objasnim. I bez panike.Blagodarim. Edited December 14, 2025Dec 14 by mustang
December 14, 2025Dec 14 6 minutes ago, mustang said:Cestitam na srpskom drzavljanstvu 🥳🇷🇸(jel se polaze zakletva, ima li neka svecana ceremonija?)Prenecu im, stariji su ljudi. Znam zasto mene cimaju, setih se, jer im lepo i jasno objasnim. I bez panike.na stranu sto meni srpsko drzavljanstvo znaci jer sam gotovo stalno u bgd, a iz zdravstvenih razloga mi je vazno da mogu doci do osiguranja, ali prijem u drzavljanstvo je sramotno lagan, ne trazi se nista osim 100 eura i to unaprijed, sto i govori o jednostavnosti procesa tj maltene garanciji da ce on biti doveden do kraja. popuni se par formulara i to je to.ako se prijem u drzavljanstvo trazi u konzulatu tj van srbije, onda se, koliko znam, zahtijeva i dokaz veze sa srbijom, u stvari sa srpskim identitetom. moze i krstenica.ovo vazi za ex yu.tako naizgled liberalan zakon je rezultat teznje da se sto vise srba ili sklonih srbiji veze za maticu.crnogorski je s druge strane restriktivan. to je dijelom opravdano jer je drzava jako mala, a s druge sabanski, ljudi zive decenijama u cg, a ne mogu da postanu drzavljani, pa time ni da realizuju sva prava koja im realno pripadaju. meni je ovaj drugi problem razlog zbog kojeg navijam da se zakon liberalizuje, pa nek se nadje nacin....na vratima kancelarije u kojoj se drzavljanstvo preuzima u policijskoj stanici u majke jevrosime pise 'drzavljanstvo i oruzani listovi' Edited December 14, 2025Dec 14 by morgana
December 14, 2025Dec 14 Hahahaha drzavljanstvo i oruzni listovi 😂😂😂.. E svasta, kakva suprotnost 😁 ko u kusturicinom filmu. Steta sto nema neke ceromonije. Nisam znala da je toliko jednostavno