Jump to content
IGNORED

Imena i prezimena koja su i zajedničke imenice, pridevi itd.

bus

Recommended Posts

Posted
Prezimena :Pećina, Pjevač, Serdar, Kokot, Tesla, Koščica, Divljak, Orlić, Zeba, Štampar, Ćikara, Krpan, Nikšić, Šop, Breza, Gaćeša, Vračar, Šupljeglav (sve osobe sa ovim prezimenima poznajem :P ) Ribar, Paun, Gospić, Marinac, Šaban, Skeledžija, Poplašen, Kesten, Župan, Pisak, Jablan, Poljak, Kruščić, Hlebić, Mladjan, Kubura, Vučica, Bevanda
Drvenica
Молим преводе... или бар значења.
  • Replies 568
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• расејан

110

• bus

79

• slepa živana

32

• Delija67

31

Posted

Prezimena Šinik, BučukBratoljub Klaićčinik, mn. -ci 2. činika tur. (šinik) šuplja mjera ( različite vrijednosti); isp. šinik,bučuk

Posted
Овде нека Бус пресуди - јер је израз шабан настао од имена Шабан (не бих знао да ли од Шаулића, Бајрамовића или онако уопште), те по једној дефиницији то јесте име које је и заједничка именица, али... код свих осталих су те именице постојале пре имена.
Posted

Nemam dokaz, ali imam isto snažan utisak da je Šaban bio pre šabana (jer je to arapska reč). Usput, Gaćeša (gaćeša) navodno znači gaćast petao ili golub ili onaj koji nosi dugačke gaće (RMS; wtf?), mada, meni je samo i jedino prezime. ...Drvenica mi se omaklo (jer mi izgleda kao imenica), a u stvari meni to uopšte nije reč. Tu u pomoć proskače rečnik pun arhaizama i kaže da drvenica jeste imenica: drveni deo samara (pih šta je sad pa samar; samo kad me ne bi mrzelo da sad i to tražim); drveni deo nekih alata (npr blanje --> plane na engleskom; znam da ima još jedna srpska reč, ali ja sam od dede naučio blanja).v307890.jpgPrimer upotrebe: Gazza je savetovao Anđeliji da kupi roze starke na štiklu, a ona ga raspizdila drvenicom svoje blanje.

Posted
(pih šta je sad pa samar; samo kad me ne bi mrzelo da sad i to tražim)
Седло за магарца. Више за терет него за седење. Насамарити... натоварити као магарца.
Posted
Ćikara - piksla, pepeljara,...
Zar ćikara nije šolja, čaša?
Posted
Zar ćikara nije šolja, čaša?
U pravu si, sad sam pitao kevu, ona kaze da se to koristi u dalmaciji za solju za belu kafu, caj, ...Da dodam jos par fudbalska prezimena: Prskalo, Šurjak, Tatar, Lončar, Vlak, ... da li prezime Osim zadovoljava kriterijume ?
Posted
da li prezime Osim zadovoljava kriterijume
:lol:Mislim da slutiš odgovor.
Posted
:lol:Mislim da slutiš odgovor.
Ако ово није чисти итд, не знам шта је.
Posted

Prezime Hrabar. Isto se izgovara kao i pridev.

Posted

prezime đak (nisam našla đ na spisku)

Posted

prezimena Poledica, Svet, Krajišnik, Šestak, Sedmakimena Granica, Zlatan

Posted

ime pobeda extra: kruzi urbana legenda u bege-u da na filoloshkom fakultetu postoji osoba koja se zove i preziva rumena guzica :lol:

Posted

Мало ћете причекати са ажуришкама сајта, у фркој сам са временом. Наместила се 1 цркнута цртарж, па 1 сватови (ћ2), па 1 фем'ли ријуњн тим п(р)оводом, па 1 селидба. Кад све то прође, ако добро прође, ће освежавамо.