расејан Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 Prezimena :Pećina, Pjevač, Serdar, Kokot, Tesla, Koščica, Divljak, Orlić, Zeba, Štampar, Ćikara, Krpan, Nikšić, Šop, Breza, Gaćeša, Vračar, Šupljeglav (sve osobe sa ovim prezimenima poznajem :P ) Ribar, Paun, Gospić, Marinac, Šaban, Skeledžija, Poplašen, Kesten, Župan, Pisak, Jablan, Poljak, Kruščić, Hlebić, Mladjan, Kubura, Vučica, Bevanda DrvenicaМолим преводе... или бар значења.
KennyDalglish Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 Молим преводе... или бар значења.Ćikara - piksla, pepeljara,...Krpan - tkana prostirka za podGaćeša - e za ovo nemam objašnjenje :D čovek koji nosi velike gaće Šaban - http://www.parapsihopatologija.com/forums/index.php?showtopic=1388&pid=973899&st=2115entry973899
Krotka Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 Prezimena Šinik, BučukBratoljub Klaićčinik, mn. -ci 2. činika tur. (šinik) šuplja mjera ( različite vrijednosti); isp. šinik,bučuk
расејан Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 Šaban - http://www.parapsiho...15entry973899 Овде нека Бус пресуди - јер је израз шабан настао од имена Шабан (не бих знао да ли од Шаулића, Бајрамовића или онако уопште), те по једној дефиницији то јесте име које је и заједничка именица, али... код свих осталих су те именице постојале пре имена.
bus Posted June 22, 2010 Author Posted June 22, 2010 Nemam dokaz, ali imam isto snažan utisak da je Šaban bio pre šabana (jer je to arapska reč). Usput, Gaćeša (gaćeša) navodno znači gaćast petao ili golub ili onaj koji nosi dugačke gaće (RMS; wtf?), mada, meni je samo i jedino prezime. ...Drvenica mi se omaklo (jer mi izgleda kao imenica), a u stvari meni to uopšte nije reč. Tu u pomoć proskače rečnik pun arhaizama i kaže da drvenica jeste imenica: drveni deo samara (pih šta je sad pa samar; samo kad me ne bi mrzelo da sad i to tražim); drveni deo nekih alata (npr blanje --> plane na engleskom; znam da ima još jedna srpska reč, ali ja sam od dede naučio blanja).Primer upotrebe: Gazza je savetovao Anđeliji da kupi roze starke na štiklu, a ona ga raspizdila drvenicom svoje blanje.
расејан Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 (pih šta je sad pa samar; samo kad me ne bi mrzelo da sad i to tražim)Седло за магарца. Више за терет него за седење. Насамарити... натоварити као магарца.
Mercuzzio Posted June 22, 2010 Posted June 22, 2010 Ćikara - piksla, pepeljara,...Zar ćikara nije šolja, čaša?
KennyDalglish Posted June 23, 2010 Posted June 23, 2010 Zar ćikara nije šolja, čaša?U pravu si, sad sam pitao kevu, ona kaze da se to koristi u dalmaciji za solju za belu kafu, caj, ...Da dodam jos par fudbalska prezimena: Prskalo, Šurjak, Tatar, Lončar, Vlak, ... da li prezime Osim zadovoljava kriterijume ?
bus Posted June 23, 2010 Author Posted June 23, 2010 da li prezime Osim zadovoljava kriterijume :lol:Mislim da slutiš odgovor.
расејан Posted June 23, 2010 Posted June 23, 2010 :lol:Mislim da slutiš odgovor.Ако ово није чисти итд, не знам шта је.
Delija67 Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 prezimena Poledica, Svet, Krajišnik, Šestak, Sedmakimena Granica, Zlatan
Sara Goldfarb Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 ime pobeda extra: kruzi urbana legenda u bege-u da na filoloshkom fakultetu postoji osoba koja se zove i preziva rumena guzica
расејан Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Мало ћете причекати са ажуришкама сајта, у фркој сам са временом. Наместила се 1 цркнута цртарж, па 1 сватови (ћ2), па 1 фем'ли ријуњн тим п(р)оводом, па 1 селидба. Кад све то прође, ако добро прође, ће освежавамо.
Recommended Posts