Jump to content
IGNORED

Majstorski topik

Miralem

Recommended Posts

Posted

evo šta sve postoji

nekom prilikom sam bio pozvan zbog toga. reče da zamenim sve, evo imam nešto slično. pasuje otprilike. rekoh da neće moći bez vađenja kutije i ubacivanje nove. nemoj, tek sam krečio. bili su oni keramički elementi, zamenio sam pokvaren.

• +1 2
  • Replies 8.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Frank Pembleton

673

• mire

563

• Блок_64

502

• kud u maglu Simoviću

413

Posted

Ja sam se pre par godina zanimao starim prekidacima. 

Moje iskustvo je da Schneider Electric prekidaci po dimenzijma upadaju u nase stare kutije. 

Probao sam da upasujem jedan prekidac za luster, prozvodjac neka domaca firma iz Backe, i otprilike 2mm je siri.

Sto se tice tog trostrukog prrkidaca sa tinjalicama/indikatora (oko sto svetli), zamena nije trivijalna. Potreban je majstor ili amater sa malo iskustva. 

Slikaj svoj prekidac i probaj da obidjes radnje, ili da nadjes ulozak za zamenu (ako moze da se zameni) ili ceo prekidac.

Kod mene u kraju (Lion - Cvetko) imas 3 solidna mesta:

- Danex 2 (po dijagonali od kafane Lipov Lad) - Bulevar 189

- Elektro radnja na Bulevaru 259 (pored Idea radnje)

- mala radnja u bocnom prolazu prema Cetko pijacu pored Bio prodavnice

Srecno!

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, x500 said:

Sto se tice tog trostrukog prrkidaca sa tinjalicama/indikatora (oko sto svetli), zamena nije trivijalna. Potreban je majstor ili amater sa malo iskustva. 

Slikaj svoj prekidac i probaj da obidjes radnje, ili da nadjes ulozak za zamenu (ako moze da se zameni)

Imao sam isti ovakav i veruj mi da zamena prekidača (uložaka) gotovo da nije bila moguća nakon toliko vremena. Materijal ostari i bude krt.

Za zamenu jeste potreban majstor, zbog isključenja napajanja pre demontaže ali i da veže kontakte ponovo na ispravan način.

Ti originalni provodnici mogu da budu kratki ili nagoreli i dotrajali. 

• +1 3
Posted

@slepa živana Slikaj prekidače i pošalji električaru na vajber, ili wa, on će najbolje znati, pa neka on kupi pre nego što dodje, što bi se ti baktala sa tim.

Ako živiš u iznajmljenom stanu, trebalo bi vlasnik time da se pozabavi, pa da eventualno podelite troškove, ili kako ste se već dogovorili.

• +1 2
Posted
1 hour ago, Tale said:

Imao sam isti ovakav i veruj mi da zamena prekidača (uložaka) gotovo da nije bila moguća nakon toliko vremena. Materijal ostari i bude krt.

Za zamenu jeste potreban majstor, zbog isključenja napajanja pre demontaže ali i da veže kontakte ponovo na ispravan način.

Ti originalni provodnici mogu da budu kratki ili nagoreli i dotrajali. 

zna da bude zajebano. naročito zbog boldovanog. onda se ubaci "luster klema" koja ima neki gabarit pa su provodnici 2,5 mm2 a ima ih 7 koje valja na meru seći i lepo saviti da ploča legne.

• +1 2
Posted

Uglavnom @slepa živana zovi električara.

Ja sam menjao stari, bilo i štemovanja i cirkusa, kupio odmah dva kom evo jedan čuči već 10 godina i čeka.

Struja i voda su baš nezgodna kombinacija... 

• +1 1
Posted

treba naći letričara. opšta zauzetost majstora.

Posted
7 hours ago, slepa živana said:

svetlo treperi, nekad se i skroz umiri čkiljavo, da je obična sijalica verovatno bi crkla do sad 100 puta, nego je led pa se valjda zato drži

Ja bih rekao da je do sijalice. I led sijalica na samrti hoće da zeza. To je bar lako razrešiti, popni se na merdevine (!!!) i zameni sijalicu, videćeš odmah ima li razlike. Ako treperi i sa provereno zdravom sijalicom, onda je prekidač. 

Što se tiče prekidača za bojler: kroz bojler ide velika struja, mnogo veća nego kroz sijalicu. Velika struja kroz loš kontakt (kroz otpor) generiše toplotu. Ako je kontakt od prekidača loš, ili ako nedajbože nevidljivo varniči, takav prekidač se greje, greje, i na kraju crkne a možda nedajbože plastika ako je loša potamni pa hoće da se topi i zapali. Međutim, varničenje i grejanje prekidača je jako standrdan kvar kada su bojleri u pitanju. Taj tvoj majstor, ako je pravi iskusan majstor i pri čistoj svesti, to sve jako dobro zna. Sigurno je već pogledao prekidač i ako kaže da nije do prekidača, možeš da mu veruješ.

• +1 2
Posted

@Frile 

Majstor(i) su već popravljali bojler:

7 hours ago, slepa živana said:

od ova tri dugmeta jedno je za grejalicu, to nisam probala da uključim pošto mi nije trebalo.

svetlo treperi, nekad se i skroz umiri čkiljavo, da je obična sijalica verovatno bi crkla do sad 100 puta, nego je led pa se valjda zato drži

bojler je crkavao već dva puta u zadnje tri nedelje. prvo je nešto puklo pa je došo majstor i zamenio grejač. drugi put nije pucalo ali je prestao da radi pa je opet došo majstor i reko je da je pregorela neka kontakt žica i kao sad je uredu. od juče smrdi plastika kad ga uključim, ali još uvek radi.

majstor je star penzioner od stotinu ljeta pa sam mislila da je možda pozaboravljao veštine... spominjala sam mu prekidač, rekao je da to nema nikakve veze.

sad kad ti pišeš da je komplikovana zamena, možda ga je samo mrzelo da se bakće... ustvari, on je bio vodoinstalater pa mu možda nije prijatno da prčka oko struje

vizuelno, prekidač je kao na ovoj slici samo obrnut raspored, bojler, grejalica, svetlo

Mislim da je majstor nakon zamene nedovoljno dobro učvrstio kontakt pa je zato došlo do pregrevanja i prekida struje do grejača. To je majstor (ne znam da li isti) u drugom dolasku sredio.

Sada joj se oseća miris plastike (što opet može da bude nagorevanje izolacije provodnika, i može da opet bude na bojleru) ali Živks se žali i na "tvrde" prekidače na tabli i na problem sa žmirkanjem sijalice. 

LED sijalica hoće da žmirka i zbog lošeg drajvera ili dioda, ili PCB  (ne samo zbog lošeg kontakta) pa bi u suštini trebalo proveriti sve kontakte a tablu sa prekidačima promeniti preventivno.

• +1 2
Posted

Kupiš univerzalni indikator i ne mora da se menja dozna.

Posted

kad sam palila rernu i plocu, utikac sporeta ili uticnica su cvrcali. ugasila sam, pa poslije nekog vremena ponovo upalila i bilo je sve ok.

da li da predjem na suvu hranu ili smijem da kuvam?

Posted
46 minutes ago, morgana said:

kad sam palila rernu i plocu, utikac sporeta ili uticnica su cvrcali. ugasila sam, pa poslije nekog vremena ponovo upalila i bilo je sve ok.

da li da predjem na suvu hranu ili smijem da kuvam?

Aj... Jel ta kuća/zgrada sagrađena na nekom starom indijanskom groblju? 

Posted
43 minutes ago, rođeni said:

SDO

stvarno, mislim je li rizik, sta da radim?