Jump to content
IGNORED

Grčka - enormni dug, protesti oko mera štednje

Mp40

Recommended Posts

Vidi, ako je Maks Veber bio komunista pristajem i ja da budem. Covek je super drustvo, pametan, dalekovid, ima se sta od njega nauciti. :) Slobodno trziste je vec neko vreme prevazidjena forma distribucije. Jos za tvog i mog zivota ces videti nivo intervencionizma drzava i super-drzava u to slobodno trziste za koje nisi verovao da je uopste moguc. Taj koncept je vezan za razvojne faze drustva i period blagostanja. Sada je doslo vreme kriza koje ce nasledjivati jedna drugu i bice sve gore i gore a osnovni uzrok toga je sto ono sto se distribuira polako pocinje da se spusta ispod nivoa potreba onoga kome i gde se distribuira. Ja nisam ekonomista i pojma nemam o tome, samo gledam sta se desava, tako da sve ovo mozes da otpises na moj laicizam ako ce ti tako biti lakse.
Ne bih se uopste slozio s tobom. Pre bi rekao da je suprotno: svaka kriza dokazuje nanovo da je slobodno trziste upravo najbolji i najefikasniji metod distribucije, a da sranja nastaju onda kada drzava pokusava previse da intervenise. Kapitalizam kao ekonomski sistem bice prevazidjen onda kada neko smisli kako da ostvari neogranicenu kolicinu sirovina i energije. Jer zato i postoji trzista: zbog ogranicenih resursa.No, moja reakcija vise se odnosila na tvoj komentar da je slobodno trziste mehanizam za odrzavanje klasnih razlika. To je jednostavno nije tacno. Gde je u razvijenom svetu najlakse od nikoga i nicega postati multimilioner, svojim radom? U Americi. Zasto? Jer je tamo trziste najotvorenije. Sto je ekonomski sistem liberalniji, to je u principu drustvna mobilnost (na gore) veca. Naravno kada se izuzmu drugi faktori poput rasizma i slicno, jer znam da ce neko sada da pomene jadne crnce u SAD. Slobodno trziste je promoter meritokratije, a meritokratija je neprijatelj oligarhije i aristokratije. Edited by hazard

jel tacno ili je trac da drzavni sluzbenici dobijaju bonuse ako znaju da koriste kompjuter ili govore strani jezik, i (hit!) da cerke pokojnih drzavnih sluzbenika, ako su neudate ili razvedene, imaju pravo na ocevu penziju (bez starosnog ogranicenja, dakle, ne kao pandan nasih porodicnih penzija na koje ima pravo dijete do navrsenih 26 godina)?izvor mi je labav, nadam se i previse kreativan, jer je ovo stvarno van pametimora da je trac, jebemmu

Edited by morgana
Nije problem Grka njihov totalitet deficita i apsolutna veličina duga, nego to što oni ove godine nisu ni izbliza u stanju pokriti svoje programirane obveze. To valjda ima veze sa tim koliki im je realni™ sektor dug i širok. Pretpostavljam.
Ne radi se samo o tome. Javni dug UK-a je 66% GDP, a Grcke 120 %. Plus UK jos uvek u rukama ima mere i fiskalne i montarne politike, a Grcka ima samo fiskalnu. Jedina sansa je da idu na obaranje nominalne cene rada kako bi kompenozvali za kontrakciju fiskalne politike ali nije to bas izgledno da ce da upali. Nesto vise o tome sam pisao u podforumu o ekonomiji. Ne kazem da je u UK-u situacija ruzicasta ali jos uvek nisu blizu Grcke...
jel tacno ili je trac da drzavni sluzbenici dobijaju bonuse ako znaju da koriste kompjuter ili govore strani jezik, i (hit!) da cerke pokojnih drzavnih sluzbenika, ako su neudate ili razvedene, imaju pravo na ocevu penziju (bez starosnog ogranicenja, dakle, ne kao pandan nasih porodicnih penzija na koje ima pravo dijete do navrsenih 26 godina)?izvor mi je labav, nadam se i previse kreativan, jer je ovo stvarno van pametimora da je trac, jebemmu
nije trac.... I 13 i 14 platu su dobijali. Mislim da je njihova vlada delila Dinkicevu filozofiju
Pa, pogledajmo statistiku levog i desnog terorizma...Desnicari i verski teroristi cine masovna ubistva jer im je cilj da izazovu bes i haos i kasnije se ponude kao cvrstorukasi koji ce dovesti stvari u red. Pogledaj ucinak italijanskih neo-fasista od 60ih na ovamo...A pogledaj Crvene Brigade, RAF i lude Grke...Levicarski teroristi zapravo vrlo retko i ubijaju. Grcki pogotovo (stotine napada na vojne i ekonomske i drzavne objekte i 0 zrtva u poslednjih nekoliko godina uz velike materijalne stete, sa druge strane, napadi fasista na anarhiste i komuniste i njihove bombe u socijalnim centrima odnele su mnogo zrtava). Ako ubijaju, radi se atentatima, precizno usmerenim. Ko je spalio banku, videce se. A sve i da su to uradili "pravi" levicari, nisu hteli da neko pogine (sto ih nece ni malo oprati). Razlike u srzi ideologije levice i desnice dovode i do razlike u akcijama.
ok, stil i suština, ubijanje opravdano jer je precizno i bez zle namere, omaške su statistički zanemarljive. fair enough.
nije trac.... I 13 i 14 platu su dobijali. Mislim da je njihova vlada delila Dinkicevu filozofiju
pa ovo zvuci dosta bahatije od dinkicacudi me da su propali :)
Pa te banke, tehnički i pravno gledano, nisu grčke banke, nego srpske. Naravno, u vlasništvu su strane banke, ali ne mogu tek tako da povlače depozite, niti da izvlače kapital van zemlje. I prošli put kad su pokušali, Jelašić ih je obananisao odmah.
Izvlače se pare, Tresko, samo ne direktno... Plaćaju se povezana lica, iz Grčke, parama odavde, sve u 16... Pod firmom, svi smo mi deo jedne velike porodice... Muka mi je od tog slogana...

jebemu... jel isto roknuti (RAF) Hansa Martin Slejera (klasnog neprijatelja... a pored toga i SSovca koji se izvukao i postao ugledni industrijalac) i podmetnuti bombu na peron Z. Stanice u spicu i ubiti 80 i nesto ljudi (NeoFasisti)?

Sto se banaka tice : Ako Grcke bankrotira, bankarski sektor im je pukao posto recimo drzava nece isplacivati garancije deponentima. Tesko da to nece ostaviti posledice na njihove ispostave u inostranstvu, Edit iako formalno Tresko je u pravu, za depozite u Srbiji garantuje Srbija.

Edited by mobio
jebemu... jel isto roknuti (RAF) Hansa Martin Slejera (klasnog neprijatelja... a pored toga i SSovca koji se izvukao i postao ugledni industrijalac) i podmetnuti bombu na peron Z. Stanice u spicu i ubiti 80 i nesto ljudi (NeoFasisti)?
jeste da je ovo van teme ali da odgovorim iako mene nisi pitao:nije isto.
ma super je to s izvlačenjem primera iz naftalina, još ako je SSovac, ih miline, ko da zgaziš bubašvabu. nego mene zanima kako to radi sad i ovde, da apstrahujem činjenicu da nedefinisana neformalna grupa određuje ko je zaslužio da bude smaknut kao klasni neprijatelj, koji su to levičarski kriterijumi kojima se danas procenjuje ko ne zaslužuje da živi kao neprijatelj radničke klase? ima više više od milion na akauntu, dva? jahta? CEO pozicija?
A pogledaj Crvene Brigade, RAF i lude Grke...Levicarski teroristi zapravo vrlo retko i ubijaju.
pa da, onih petorica sto su ubijeni kad je otet aldo moro, ko ih jebe, telohranitelji i vozaci. isto ko i onih 30-ak u nemackoj, ulrike malo pogresila, pa umesto zlog industrijalca, njegovog vozaca. a tek 17.novembar, oni su jos bolje procenjivali, pa eto student zalicio na ministra.ako postoji zemlja u kojoj je levica postala sopstveni paradoks i sprdacina, to je grcka. zamotas se u arafatku, crno-crvena zastava i pici. a u glavi, promaja. ni zizek ni negri ih ne bi izvukli.
za ovo drugo ne znam, ali za ovo prvo, jos ludje: sekretarica u tamosnjoj ispostavi zlih kapitalista kojima ja robujem ovde ima, zahvaljujuci clanstvu u sindikatu valjda sekretarica, 130 evra mesecno dodatak na platu zato sto govori engleski i francuski. jos 140 evra za prekovremeni rad, koji se placa samo u italiji i grckoj, i ni u jednoj od ostalih 100 i nesto zemalja na svetu gde postoje ispostave.secam se samo da mi nigde nije bilo tako tesko da sakupim racune za ispostavu kapitalistima posle privremenog sluzbovanja u greciji.al za turizam ne brinem, evo maman se cula sa gospodja magdom u nei nesto gde vec godinama odlazi, kaze gdja magda, ma bice sve u redu, evo jos jedan aldi se otvorio kod nas. samo cemo ove godine morati da vas prijavimo, ne moze vise ko do sada da mi budete drugarica.
Ne bih se uopste slozio s tobom. Pre bi rekao da je suprotno: svaka kriza dokazuje nanovo da je slobodno trziste upravo najbolji i najefikasniji metod distribucije, a da sranja nastaju onda kada drzava pokusava previse da intervenise. Kapitalizam kao ekonomski sistem bice prevazidjen onda kada neko smisli kako da ostvari neogranicenu kolicinu sirovina i energije. Jer zato i postoji trzista: zbog ogranicenih resursa.No, moja reakcija vise se odnosila na tvoj komentar da je slobodno trziste mehanizam za odrzavanje klasnih razlika. To je jednostavno nije tacno. Gde je u razvijenom svetu najlakse od nikoga i nicega postati multimilioner, svojim radom? U Americi. Zasto? Jer je tamo trziste najotvorenije. Sto je ekonomski sistem liberalniji, to je u principu drustvna mobilnost (na gore) veca. Naravno kada se izuzmu drugi faktori poput rasizma i slicno, jer znam da ce neko sada da pomene jadne crnce u SAD. Slobodno trziste je promoter meritokratije, a meritokratija je neprijatelj oligarhije i aristokratije.
Aha. Poslednja kriza je idealan primer za to. Zato je to bajno slobodno trziste u SAD valjda toliko i kukumavcilo Beloj Kuci da im se nadje do utorka sa nekih bijednih nekoliko stotina milijardi zelembaca jer su prethodno usrali motku. Na tu vrstu intervencije nisu bas bili gadljivi.Nego, nikako da ukacim kako se to brisu klasne razlike time sto ce one in a million svojim radom da postane multimilioner. To je po meni samo dokaz da se tamo lakse nego drugde (jedan od milion je ipak manje nego nula od milion) moze veselo skakutati sa jedne na drugu liniju dolarokratijskih izohipsi. Jel' ono bese Rokfeler koji je na pitanje kako je postao bogat odgovorio sa "pa, nasao sam jednu jabuku koju sam oprao, izglancao i prodao za neke pare, a onda sam od tih para kupio dve krs jabuke koje sam opet glancao i prodao za vece pare, a onda sam... saznao da sam nasledio milion dolara". :D Eto ti bas ni u toj Americi, cijim svetlim primerom se uvek mase da se dokaze fucking drustvena mobilnost (inace, postoje mnogi drugi faktori pored liberalnog trzista koje je od SAD napravilo ogledni slucaj, opet Veber), startni blokovi se malo poguraju gde treba.Ja bih se ipak radije zapitao gde je to u razvijenom svetu najlakse ne biti siromasan i gladan svojim radom, a da ne moras za tog koji je postao multimilioner da crncis od jutra do sutra bez prakticno ikakve zastite, a ne gde je lakse postati multimilioner. Postoje jos neke zelje u zivotu koje covek ima osim te da postane multimilioner, a gle cuda, postoje i oni koji tu zelju uopste nemaju. Ali zato svi ljudi imaju zelju da pristojno zive onoliko koliko im dopusta njihov sopstveni trud i ambicija.No, ipak, nista od toga uopste nije ni toliko vazno koliko je vazno to sto je slobodno trziste jednostavno na izdisaju. Prvu veliku krizu mu je resio globalni rat, drugu globalni izvoz demokratije i sebe samog, trecu mu nece resiti nista drugo do revizija svog sopstvenog karaktera. Starac je iscrpeo sve svoje trikove i vreme mu je da umre. Sta ce ga naslediti ostaje da se vidi.
Sto se banaka tice : Ako Grcke bankrotira, bankarski sektor im je pukao posto recimo drzava nece isplacivati garancije deponentima. Tesko da to nece ostaviti posledice na njihove ispostave u inostranstvu, Edit iako formalno Tresko je u pravu, za depozite u Srbiji garantuje Srbija.
Mali hint... Za depozite uSrbiji garantuje Srbija, ali Srbija ne zna baš tačno kako stvari stoje, jer su serveri sa podacima, pazi sad, u Grčkoj... Pa ti vidi... Ko kaže da Grci baš moraju državi sve da prkažu, zar ne? Osim zakona, ali se i to da regulisati....Lepa zakonska regulativa, koja je omogućila državi da baš ne mora da ima kontrolu nad svim stvarima... Bagra korumpirana....
  • Create New...