Jump to content
IGNORED

Pekić

Indy

Recommended Posts

Posted

Pa DS je postojao i 92, 93, 94, 95...

Ne znam sta je "strancarenje najnize vrste" kad se ocekuje da stranka svom osnivacu i clanu, a pri tom velikom piscu ne podigne spomenik?

Pekic je zbog politike robijao, ne pricamo ovde o nekom "simpatizeru" ili javnoj licnosti o koju neka stranka zeli da se "ocese".

• Replies 297
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ToniAdams

31

• Аврам Гојић

21

• Indy

17

• porucnik vasic

15

Posted

Ne znam sta je "strancarenje najnize vrste" kad se ocekuje da stranka svom osnivacu i clanu, a pri tom velikom piscu ne podigne spomenik?

Strančarenje je kad se uopšte i razgovara o tome da stranke u javnom prostoru prave spomenike svojim članovima. Stranke postoje da vrše mandat dobijen na izborima, a ne da sodomizuju javni prostor.

Posted

Strančarenje je kad se uopšte i razgovara o tome da stranke u javnom prostoru prave spomenike svojim članovima. Stranke postoje da vrše mandat dobijen na izborima, a ne da sodomizuju javni prostor.

Zanimljivo misljenje...

Posted

cela ta dilema mi je skaredna...kao, a zašto se DS nije setio ranije?!

hello, ljudi, spomenička plastika ostaje decenijama, ponekad i vekovima, uglavnom do nekakvih revolucija i preokreta i velikih ratova. ideja da jedna stranka treba da slavi svog člana preko izgradnje spomenika u centru grada je...ne umem da nađem pristojnu formulaciju.

što se mene tiče, ovaj spomenik je urbanistički i umetnički promašaj, ne toliko zbog izvedbe (mada je i ona kurac), već zbog toga što je postavljen na ubijeni Cvetni trg. 

Posted

Zanimljivo misljenje...

Nisam siguran da mislimo na istu stvar. Pričam o tome da članstvo Pekića u DS mora da bude apsolutno irelevantno za odluku o podizanju spomenika, inače to nije počast piscu nego partijsko sodomizovanje urbanog prostora.  

Posted

Nisam siguran da mislimo na istu stvar. Pričam o tome da članstvo Pekića u DS mora da bude apsolutno irelevantno za odluku o podizanju spomenika, inače to nije počast piscu nego partijsko sodomizovanje urbanog prostora.

istina, sledeci velikan moze i manje da nam se svidi :unsure:
Posted

+1000

ali se cela ova priča savršeno uklapa u našu 1 realnost™, u kojoj je zapravo sve podređeno strankama i njihovim četvorogodišnjim mandatima.

Posted

Ajmo reci da je neka gradska vlast mogla podici spomenik (ikada!!!) a ne DS per se .

Uostalom postoji valjda neka komisija kojoj se podnosi inicijativa i koja o tome odlucuje- da li ce neki spomenik sodomizovati ili ne, kao sto ti ispravno rece javni prostor.

Posted

Ajmo reci da je neka gradska vlast mogla podici spomenik (ikada!!!) a ne DS per se .

e tako može. problem je u tome što se, koliko pratim, priča o ovome (ne nužno na forumu) pretvorila u dilemu "zašto diže SNS, kada je trebala DS, a uostalom ko je kriv DS kad se nisu setili". to je duboko pogrešna dilema. prava pitanja su ona koja se odnose na ingerencije u urbanom odlučivanju, koje u ovom trenutku omogućavaju izvanredno grubu stranačku zloupotrebu kao što je podizanje ovog spomenika, i koje su omogućile i ono ruglo od "spomenika" na Savskom trgu, kao i spomenik posvećen Boratu podignut na Tašmajdanu.

Posted (edited)

u pogledu (ne)odavanja počasti Pekiću postoji  još jedna stvar za koju ne velim da je presudna ali - čini mi se - ima izvesnog značaja. treba imati na umu da je on do pre dve-tri godine bio prilično "nepopularan" u dobrom delu tzv.drugosrbijanske kulturne elite (uslovno shvatiti ovu odrednicu, trenutno mi se ne traga za preciznijom). Pekić je - za njih -  bio previše Srbin a porodični bekraund Ljiljane P. takođe je imao izvesnu težinu. kako je njihov šinjelaški uticaj u kulturnoj javnosti slabio, tako se nekako otvarao prostor za "rehabilitaciju" Pekića. pri tome, ja ne tvrdim da su ove elite u potpunosti vladale kulturnim miljeom ali sasvim je sigurno da je njihov uticaj bio vrlo značajan.   

Edited by koksy
Posted

e tako može. problem je u tome što se, koliko pratim, priča o ovome (ne nužno na forumu) pretvorila u dilemu "zašto diže SNS, kada je trebala DS, a uostalom ko je kriv DS kad se nisu setili". to je duboko pogrešna dilema. prava pitanja su ona koja se odnose na ingerencije u urbanom odlučivanju, koje u ovom trenutku omogućavaju izvanredno grubu stranačku zloupotrebu kao što je podizanje ovog spomenika, i koje su omogućile i ono ruglo od "spomenika" na Savskom trgu, kao i spomenik posvećen Boratu podignut na Tašmajdanu.

e?

Posted

e?

Podigli su spomenik azerbejdžanskom diktatoru Alijevu.

92735912-40D8-46FF-BFEE-393592E09F88_mw1

Posted

ne kapiram, ko je podigao i kakve veze mi imamo uopste sa Azerbejdzanom? izvinjavam se na trolovanju, nisam cuo za ovo.

Posted

ne kapiram, ko je podigao i kakve veze mi imamo uopste sa Azerbejdzanom? izvinjavam se na trolovanju, nisam cuo za ovo.

ako dobro pamtim, djilas. valjda zbog neke donacije

Posted

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev svečano su danas otvorili obnovljeni Tašmajdanski park i zasadili drvo prijateljstva. Oni su i otkrili spomenike bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i književniku Miloradu Paviću.

- Srbija ima sluha za različite kulture. Kroz Hazarski rečnik Milorada Pavića naši narodi će uvek biti povezani - rekao je predsednik Srbije Boris Tadić ispred spomenika prvom predsedniku nezavisnog Azerbejdžana.

Inicijativu za obnovu Tašmajdanskog parka pokrenuli su predstavnici vlade Azerbejdžana i grada Beograda, a ta zemlja je za obnovu parka donirala dva miliona evra.

Jedini uslov bio je da u parku bude postavljena bista bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu, a odbornici Skupštine grada Beograda u septembru prošle godine odlučili su da se u Tašmajdanskom parku postavi i spomenik Paviću, koji je pisao o Hazarima, za koje se smatra da su preci današnjih Azerbejdžanaca.