May 13May 13 5 hours ago, Hermetico said:Dante je gangsta. Sve to kao vizije emocije mudrost, ali pre svega gde je na kojim ulicama on odrastao. Ako hoćeš da ga skapiraš moraš da skapiraš Firencu, taj fazon. Koliko je pomerio svemir vidi se na Botičelijevim ilustracijama. S kakvim poštovanjem je to rađeno, kao za božanstvo. Nisam video da išta u renesansi toliko zanemaruje sve kanone da bi ispričalo priču na najbolji mogući način. Stvarno neverovatno, moram da pogledam kad odem ponovo u Berlin. + Komedija može da se čita pomalo ujutru uz kafu, pa sutradan i sve tako. To i radim.https://artsandculture.google.com/story/botticelli-featuring-dante-kupferstichkabinett-staatliche-museen-zu-berlin/6gWBKADf-6d1JA?hl=en
May 13May 13 32 minutes ago, Sludge Factory said:https://artsandculture.google.com/story/botticelli-featuring-dante-kupferstichkabinett-staatliche-museen-zu-berlin/6gWBKADf-6d1JA?hl=enLudilo. Meni je ovo, recimo, jedan na jedan istočnjačka kompozicija i motiv. Persija, Indija.
May 13May 13 On 12. 5. 2026. at 19:46, pariah said:Sigurno ima knjiga koje su više ap tu dejt i relevantne ali ova mi je posebno draga. Nabavio je tamo negde pred '99-u iz inostranstva ali se ne sećam kako. Na mene je delovala kao biblija animal liberation pokreta. Ko stvarno voli životinje a ne samo kuće i mace ovo zaista može da mu bude sveto pismo i da ga iz korena promeni, to jeste- šta jedemo, šta nosimo i uopšte kako gledamo na životinje. Singer je došao do zaključka da ljudska vrsta nikada neće moći da bude slobodna slobodna dogod prvo ne oslobodi životinje. Dogodilo one budu patile ljudska vrsta neće moći da obustavi svoje ratove, genocida, masakre i sve što u principu danas gledamo kada upalimo TV ili otvorimo browser.Nisam čitala knjigu, ali mislim da sam negde pročitala (o njemu) da se u stvari radi o posmatranju čoveka (samo) kao jedne od životinjskih vrsta i u tom smislu ne-uzdizanja i ravnopravnosti. Čak i nevezano za životinje, naravno da je jedan od uzroka svih tih strahota ljudi prema ljudima dehumanizacija i instrumentalizacija i postupanje "kao sa životinjama" ; upravo ono što i životinje doživljavaju.Htela sam u stvari samo da kažem da nije bitno odakle se počne, jer to nisu odvojeni problemi. Ali ovaj pristup u stvari nije loš, jer je često lakše sagledati istinu na nečemu što doživljavamo emotivno daljim, pa ne postoji tako jak otpor prema suočavanju. Edited May 13May 13 by Pixie
May 15May 15 On 12. 5. 2026. at 19:46, pariah said:Singer je došao do zaključka da ljudska vrsta nikada neće moći da bude slobodna slobodna dogod prvo ne oslobodi životinje.ovo mi ne zvuči mi kao nešto što bi singer sročio jer lako mi je da zamislim kako stavlja znak pitanja na "šta znači da je čovek slobodan" i sumnju na korelaciju da se "sloboda postiže drugačijim tretmanom životinja", ali ruku na srce čitao sam samo prvu glavu jer ona nudi argument zašto ne jesti životinje dok se ostatak knjige bavi tretmanom životinja. moguće da je u svojim dvadesetim godinama kada je pisao knjigu bio sklon literalnijim opisima.why we love dogs, eat pigs and wear cows je prijamčivija široj publici koja želi da čuje argumentovano objašnjenje zašto su za farmske životinje ljudi nacisti ili zašto je odnos prema farmskim životinjama jedan od najvećih zločina u istoriji ili kako gde leži sličnost u odnosu prema životinjama i tiranskim režimima.samo da bude jasno, singer nije smarač koji će teme večito da udavi filozofskim low level smatranjima, nego je obrnuto, njegova vrlina je da uvek priča direktno i jasno. mnoge knjige koje opisuju tretman životinja imaju delove koje su pozajmili iz "slaughterhouse, the shocking story of greed" jer je jedna od retkih koja opisuje praksu u klanicama. što je čudno obzirom na apsurdan broj zaklanih životinja, no svet je skrojen da se o tome ne misli. autorka je radila kao državni inspektor za klanice u usa, i pisala je ne samo o tretmanu životinja, kako na mestu ubijanja tako u celom procesu transporta, nego i o psihičkim problemima radnika, kao i opasnosti od zaraza koje mogu da krenu iz klanica. šta piše u toj knjizi je nezamisliv horor, a neko će lako pomisliti da je danas drugačije nego kad je knjiga izašla '97, ali zapravo je što se praksi tiče isto. slušao sam autorku pre par meseci i rekla je da je danas u stvari gore jer se radi sa mnogo većim normama.
May 16May 16 Механизмы свободы: Пособие по радикальному капитализму / Дэвид Фридман, 2021.D. Friedman, 1973, 1988, 2014.Вместо того чтобы утверждать, что у людей есть некие незыблемые естественные права, нарушать которые всегда неправильно, он использует экономико-правовой анализ затрат и выгод, а также связанных с ними внешних эффектов, чтобы утверждать, что мир без государств или центральных правительств будет значительно лучше, чем мир, управляемый государствами.
May 17May 17 On 14. 4. 2026. at 11:54, Malkmus said:Imam molbu.Potrebne su mi preporuke.Pravim audiobooks u domaćoj radinosti za osobu koja više nema sposobnost da čita i nema baš svetlu budućnost.Dotična osoba je volela svašta, od Prusta do Murakamija. Ali sad su potrebne lakše teme.Nešto što nije opterećujuće, a nije ni glupo, plitko. Da je lako, vedro štivo,ne baš površno, ne domaće patetične spisateljice.Mačak zvani Bob je referenca. Frederik Bakman, Slika s morem je dobro prošao, ali je bio previše tužan - ljudi koji su zlostavljani u prošlosti i smrt su bili mali problem. Tri čoveka u čamcu su fino primljena, ali je knjiga zastarela, sa previše opisa mesta oko Temze.Pa ako neko ima neku ideju. Može staro, radije nešto novije, a da može da se pozajmi iz biblioteke.Nešto tipa Geopoetika, malo pametnija Laguna...Dramski program radio Beograda. Na YT može da se nađe sjajan izbor radio drama.
May 17May 17 dobio sam skoro nagradu od lagune (tri njihove knjige po izboru) za najbolji komentar na pitanje omiljena priča (pričao sam o priči eduard i bog iz kunderine knjige smešne ljubavi) i odmah sam znao da će dve da budu semper idem i kako upokojiti vampira i razmišljam o trećoj i setim se da imam negde u biblioteci igru prestola pa sam uzeo nastavak, sudar kraljeva...naravno, gledao sam seriju pre 10 godina ali kako je ovo dobro i majstorski napisano i kako priča uvuče čitaoca, fenomenalno.
May 19May 19 obnavljam le karea. trilogiju sad sam kod "plemenitog đaka". sve u izdanju GZH. sitan font za pod lupu.
May 21May 21 On 16. 5. 2026. at 18:27, makaronee said:Механизмы свободы: Пособие по радикальному капитализму / Дэвид Фридман, 2021.D. Friedman, 1973, 1988, 2014.Вместо того чтобы утверждать, что у людей есть некие незыблемые естественные права, нарушать которые всегда неправильно, он использует экономико-правовой анализ затрат и выгод, а также связанных с ними внешних эффектов, чтобы утверждать, что мир без государств или центральных правительств будет значительно лучше, чем мир, управляемый государствами.Citas na ruskom ili?